Ванредно стање било непотребно, пријаве су поднесене

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић казао је за Н1 како су његове колеге из странке и опозиције напустиле сједницу јер су били против увођења ванредног стања као и због тога што нису добили одговор какво је стање у буџету.

Република Српска 25.05.2020 | 18:32
Ванредно стање било непотребно, пријаве су поднесене

Због тога, истакао је, није било потребе ни да гласају. За Дан уживо коментарисао је поступке власти, те говорио о изборима и већ започетој кампањи.

Коментирајући изјаву Милорада Додика да прислушкује опозицију у Републици Српској, казао је да су због таквих афера падале озбиљне свјетске владе и да то није шала.

"Још горе је што је господин Додик дан касније рекао да се с тим шалио, то је превише озбиљна тема да би се ико шалио с приватним животима свих грађана, посебно посланика. То није први случај. Ми задњих 10-ак година упозоравамо да се дешава кршење закона, да постоје људи који су изнад закон и да се закони доносе и примијењују за обичне грађане који немају политичку заштиту", казао је Шешић.

Истакао је како је лоше то што један дио грађана не види проблем у томе што је Додик рекао без обзира на то је ли истина или није.

"Ако јесте, то је ствар истражних органа, ако није, онда показује неозбиљност политичара који су у врху Републике Српске", рекао је.

Поднијели су један дио кривичних пријава, а сада истражују и друге могућности.

Коментаришући одлуке власти Републике Српске за вријеме пандемије, казао је како су се здравствени радници могли боље заштитити и да су према њиховим изјавама, радници у УКЦ РС носили исте маске седам дана иако је препорука Свјетске здравствене организације била да се носе само 2-3 сата.

"Није нам јасно зашто јер је дошао велики број маски као помоћ других земаља. Дио мјера је проведен, како је Влада рекла, према препорукама WХО. Ми ниједног момента нисмо оспорили да су грађани лијечени и да је с њима добро поступано, али тражили смо само да видимо зашто су пропусти направљени. И сам министар Шеранић је након мјесец дана рекао да је било пропуста и да ће увести протоколе о начину и третирању пацијената који улазе у УКЦ", рекао је овај посланик.

Сматра како је НСРС могла засједати све вријеме попут Сабора у Републици Хрватској те да није било потребе да се уведе ванредно стање.

Говорећи о уредбама које су донесене, казао је како су оне морале бити објављене у Службеном гласнику те да сада с адвокатима анализирају јесу ли и када објављене.

"То ће отворити могућност да грађани туже, посебно за полицијски час ако није био законито и моћи че тражити обештећење. Ту иницијативу треба упутити Уставном суду Републике Српске и то разматрамо", рекао је Шешић.

Истакао је како је дупло повећање задуживања показало оно што су говорило током ранијег ребаланса буџета у новембру 2019. године, а то је да процјене о расту БДП-а Владе РС и надлежног министарства нису реалне.

"Сада то долази на наплату. Немамо довољно новца. Привреда је на кољенима и овај вирус је то показао", истакао је.

За "мобилну болницу" казао је како је био споран начин набавке и да нису испоштоване све процедуре.

''Упитно је гдје је та медицинска опрема, да ли је на царинском терминалу. Агенција за лијекове није добила захтјев за добијање те опреме. Не вјерујемо више никоме шта је то што је дошло, коначни одговор је да нема болнице. Има један шатор који је разапет. Апсурдно је да Кинези за три дана направе чврсту болницу, а ми за мјесец не можемо увести једну покретну болницу", казао је.

Шешић сматра да је било боље уложити новац у градњу градске болнице у Бањалуци, умјесто куповине покретне болнице и подземне гараже. Болница би се, рекао је, могла изградити на мјесту некадашње хирургије која има и велики паркинг.

У СДС-у се увелико спремају за изборе и надају се да је помјерени датум у новембру коначан.

"Све нас је пореметила корона, али интересантна је ситуација уцјењивања да ли ће се или не омогућити средства за изборе. Додик каже да им не одговара пролонгирање, а с друге стране уцјењује да неће бити на страни да се омогуће та средства. То су политичке игре, ми само очекујемо да тај датум буде сигуран да се могу све припреме подесити према њему", рекао је Шешић.

Поручио је како ће СДС и ПДП имати једног кандидата за градоначелника Бањалуке, као и за све заједнице гдје то буде могуће.

Коментирајући потез Миће Мићића који је ''потписао уговор са СНСД-ом'', казао је како један човјек не чини странку.

"Господин Мићић је свјестан да без СДС-а не би био градоначелник. Надао се да ће добар дио чланства поћи за њим, али наше чланство вјерује политици и руководству СДС-а. То је један политички трансфер, али интересантна је изјава Додика да нема сарадње са СДС-ом у Бијељини. Мислим да се Мићо Мићич, након тог потписивања, више ништа не пита", закључио је Шешић.

(Н1)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ухх

25.05.2020 16:45

Све тацно тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соки

25.05.2020 16:58

Ако се залис Уставном суду је исто као да си се жалио додику.То је политичка организација.Тај суд-нула бодова.

Name

Миркан

25.05.2020 17:01

Свака част млади и паметни човјече.Свака ти је на мјесту и са оваквим потенцијалима за СДС нема зиме.Слична је ситуација и са ПДП што се пилитичке будућности тиче и само овакве снаге треба упоредити са Додиковим(Мазалица,Шулић,Вулићка,Кошарац, итд.).Није за поређење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле пискавица

25.05.2020 18:10

Ово је сила од политичара. Надам се да ће ускоро имати прилику да ју покаже у пуном капацитету.

Name

Ана

25.05.2020 18:17

Па он је неко вече похвалио шведски модел и рекао да смо га ми требали примијенити , ето баш је паметан !

Name

Ре За Ану

25.05.2020 18:52

За разлику од тебе,јесте паметан.

Name

Ре Ре за Ану

25.05.2020 20:09

Зашто такав коментар , дечко је рекао да је требао шведски модел ,а ваљда је јасно сад послије свега ,да ли је то паметно , а ви сте својим коментаром рекли о себи , а не о мени .

Name

Ре

25.05.2020 20:44

Драга Ана нису сви неписмени и застарили као ти

Name

Ре За Ану

25.05.2020 21:27

Јел то она Ана сто у сатору наступа?

Name

За Миркан

26.05.2020 04:20

Знам тог Мазалицу кад је био дијете, становали смо у истој згради! Штета! Иначе, родитељи су му баш били фини људи, добре комшије и пријатељи!

Name

Ре свима

26.05.2020 04:34

А посебно за Ану! Нисмо морали Шведски модел да примјењујемо, али смо, свакако, требали Бјелоруски - људи су живјели нормално, подстицани од свог Предсједника, који је један нормалан човјек, и имали су минимум жртава! Људима, умрлим од старости и којекаквих других болести нису приписивали да су умрли од короне, њихова штампа и телевизија није хистерисала и малтретирала грађане, сви скупа нису подлегли притиску, у остали су на висини задатка! Шта рећи, осим једно велико БРАВО!

Name

Ре Ре свима

26.05.2020 07:23

Није ми јасно чему толика острашћеност , па нисмо били у логору, распитајте се какве су мјере биле у појединим земљама , у Италији нпр,ако су ове мјере допринијеле да се сачува само ЈЕДАН живот , онда треба да ћутимо и поздравимо мјере које је Влада предузела.Уосталом , какав сам ја човјек ако кукам због властитог комодитета , а тамо неко се у ,највећом мукама, бори за живот.

Name

жали боже пара

25.05.2020 17:04

још двије добре кисе и од шатор болнице нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2020 20:43

.тај сатор ниста и не вриједи друзе

Name

НЕШО БЛ

25.05.2020 19:20

Ти цес процијенити јел било потребно или не????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

25.05.2020 20:04

Ма ниста ово,превисе је овај Сесиц благ,гњецав,други Иваниц.Зато је Вукан бог за цијелу опозицију,он је буквално рак рана овима на власти.Само Вукан,Јелена,Драско...па нек себи бирају сараднике.Идемо,октобар 2022. и тхе енд Снсд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, Вукан

26.05.2020 04:25

Херцеговац, Србин, образован, начитан, рјечит, велики патриота...то мајка једном рађа! Жив нам и здрав био Вукане, и само удри багру, и то из свих оруђа! Шта ти могу, осим да лају и да кевћу!

Name

Народ

26.05.2020 04:02

Кад ти додјеш на власт бит ће мед и млијеко. Радници ће јести златном кашиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

26.05.2020 08:25

Оно ти је право питање на скупштини када си питао: кад сте толики срби која је крсна слава СНСД-а.

Name

Ре Јами

26.05.2020 16:46

Нема од тога ниста. Када су комунисти славили крсну славу ? Никада .