Проблеми превозника: Трошкови расту, а мало путника

Аутобуски превозници из Српске спремни су да крену са превозом путника за Србију ускоро након одлуке да се граница може прећи без негативног теста на вирус корона и обавезне изолације, тврде из Удружења саобраћаја и веза у РС.

Република Српска 25.05.2020 | 18:07
Проблеми превозника: Трошкови расту, а мало путника

За Српскаинфо кажу да су, под истим условима, превозничка предузећа спремна и да крену са редовним линијама за Црну Гору.

– Желимо да што прије кренемо за тим поласцима, али нико није спреман да за то плаћа тестове од 200 марака и слично. Када се крене, број полазака ће сваки превозник регулисати зависно од потражње и броја путника. Путници ће о свему бити обавјештени на вријеме и моћи ће да добију све информације код својих превозника – каже предсједник скупштине овог удружења Дејан Мијић, додајући да се на почетку не очекује навала путника.

На вијест да крећу аутобуси за Србију, ипак, нестрпљиво ових дана чекају бројни студенти из Српске који студирају у Србији, а припремају се да се врате обавезама на факултетима. Истовремено, на међународни аутобуски превоз из РС ће се сачекати још неко вријеме.

– Европска унија је продужила забрану уласка до 15. јуна за држављане земаља које нису њене чланице, а тада ће поново одлучивати о тој мјери. До тада сигурно неће кренути ни наш међународни превоз путника. Међутим, и након укидања те забране, очекујемо да број путника буде занемарљив, јер људи неће много путовати, због страха од вируса корона. Због тога је могуће и да многи превозници ни тада неће почети са радом – каже Мијић, додајући да ће њима опстанак у наредном периоду посебно бити угрожен. 

Како тврди, и пословање осталих превозничких предузећа у РС, која су већ наставила са радом, у мају би могло бити теже него у марту, када она нису уопште радила. Превозници се жале да, за сада, имају тако мало путника да им дневни приходи не могу покрити ни трошкове горива.

До сада је, тврди Мијић, кренуло и врло мало превоза на републичким линијама, јер за њим нема потребе. Увођење више линија и овог и подручног саобраћаја, ипак, очекује након 25. маја, с обзиром на најаве неких предузећа да ће од тада нормализовати рад. 

– Путнички саобраћај је драматично осјетио посљедице вируса корона. Подршка Владе РС која се очекује може доста да помогне. У овој области има и доста радника, трудимо се да их све задржимо, али без те помоћи би то било заиста тешко – упозоравају из овог удружења.

Министар саобраћаја и веза РС Ђорђе Поповић недавно је за Српскаинфо поручио да су, и поред проблема с којима се сусрећу у пословању, превозници у Српској успјели да сачувају радна мјеста и нису обустављали дјелатност, због чега им је и Влада јако захвална.

– Наравно, свјесни смо да само укидање ванредног стања и нормализација услова пословања неће аутоматски уклонити све проблеме који су оптеретили овај сектор. Али, искрено се надамо да неће бити отпуштања радника, нити гашења превозничких компанија и да ће мјере које је донијела Влада помоћи опстанку превозничких компанија – рекао је Поповић.

Цијене карата мирују

– Трошкови које сада имамо су већи од прихода, који не обезбјеђују ни минимално одржавање линија. Али за сада нећемо повећавати цијене превоза – каже Дејан Мијић. Истовремено, превозничка предузећа у Бањалуци, међу којима је и „Аутопревоз“, на чијем је челу Мијић, нису прихватили ни иницијативу градске управе да смање цијене карата, с обзиром на то да је цијена горива драстично пала у посљедња два мјесеца. Умјесто тога, траже да град преузме субвенционисање цијене карата за категорије грађана као што су пензионери и ученици.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бл

25.05.2020 17:36

Зато сто сте задња два мјесеца радницима који путују на посао рекли да се сналазе сами. Е па снасли су се и нисте им потребни висе. А и ови нови поласци никако им не иду на руку јер радници су навикли на стари ред возње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2020 17:42

Гориво им је појефтинило са 2,30 на 1,40КМ шта се сада буне, како трошкови расту кад је гориво толилко јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре

26.05.2020 04:43

И још кажу, да цијене карата мирују?! Па дигнуте брате цијене карата, шта је проблем! Иако је цијена горива знатно опала, ви би изгледа цијену карата још дизали! Ма знате шта, срам са вас буде! А срам да буде и оне који укидоше Аутопревоз, јер какав год да је био, опет је био бољи од ове багре!

Name

Аса

25.05.2020 18:48

Јел то они размишљају о повећању цијена док је гориво за њих 0,5 км по литри. Заоста мисле да смо ретардирани.

ОДГОВОРИТЕ