Problemi prevoznika: Troškovi rastu, a malo putnika

Autobuski prevoznici iz Srpske spremni su da krenu sa prevozom putnika za Srbiju uskoro nakon odluke da se granica može preći bez negativnog testa na virus korona i obavezne izolacije, tvrde iz Udruženja saobraćaja i veza u RS.

Republika Srpska 25.05.2020 | 18:07
Problemi prevoznika: Troškovi rastu, a malo putnika

Za Srpskainfo kažu da su, pod istim uslovima, prevoznička preduzeća spremna i da krenu sa redovnim linijama za Crnu Goru.

– Želimo da što prije krenemo za tim polascima, ali niko nije spreman da za to plaća testove od 200 maraka i slično. Kada se krene, broj polazaka će svaki prevoznik regulisati zavisno od potražnje i broja putnika. Putnici će o svemu biti obavješteni na vrijeme i moći će da dobiju sve informacije kod svojih prevoznika – kaže predsjednik skupštine ovog udruženja Dejan Mijić, dodajući da se na početku ne očekuje navala putnika.

Na vijest da kreću autobusi za Srbiju, ipak, nestrpljivo ovih dana čekaju brojni studenti iz Srpske koji studiraju u Srbiji, a pripremaju se da se vrate obavezama na fakultetima. Istovremeno, na međunarodni autobuski prevoz iz RS će se sačekati još neko vrijeme.

– Evropska unija je produžila zabranu ulaska do 15. juna za državljane zemalja koje nisu njene članice, a tada će ponovo odlučivati o toj mjeri. Do tada sigurno neće krenuti ni naš međunarodni prevoz putnika. Međutim, i nakon ukidanja te zabrane, očekujemo da broj putnika bude zanemarljiv, jer ljudi neće mnogo putovati, zbog straha od virusa korona. Zbog toga je moguće i da mnogi prevoznici ni tada neće početi sa radom – kaže Mijić, dodajući da će njima opstanak u narednom periodu posebno biti ugrožen. 

Kako tvrdi, i poslovanje ostalih prevozničkih preduzeća u RS, koja su već nastavila sa radom, u maju bi moglo biti teže nego u martu, kada ona nisu uopšte radila. Prevoznici se žale da, za sada, imaju tako malo putnika da im dnevni prihodi ne mogu pokriti ni troškove goriva.

Do sada je, tvrdi Mijić, krenulo i vrlo malo prevoza na republičkim linijama, jer za njim nema potrebe. Uvođenje više linija i ovog i područnog saobraćaja, ipak, očekuje nakon 25. maja, s obzirom na najave nekih preduzeća da će od tada normalizovati rad. 

– Putnički saobraćaj je dramatično osjetio posljedice virusa korona. Podrška Vlade RS koja se očekuje može dosta da pomogne. U ovoj oblasti ima i dosta radnika, trudimo se da ih sve zadržimo, ali bez te pomoći bi to bilo zaista teško – upozoravaju iz ovog udruženja.

Ministar saobraćaja i veza RS Đorđe Popović nedavno je za Srpskainfo poručio da su, i pored problema s kojima se susreću u poslovanju, prevoznici u Srpskoj uspjeli da sačuvaju radna mjesta i nisu obustavljali djelatnost, zbog čega im je i Vlada jako zahvalna.

– Naravno, svjesni smo da samo ukidanje vanrednog stanja i normalizacija uslova poslovanja neće automatski ukloniti sve probleme koji su opteretili ovaj sektor. Ali, iskreno se nadamo da neće biti otpuštanja radnika, niti gašenja prevozničkih kompanija i da će mjere koje je donijela Vlada pomoći opstanku prevozničkih kompanija – rekao je Popović.

Cijene karata miruju

– Troškovi koje sada imamo su veći od prihoda, koji ne obezbjeđuju ni minimalno održavanje linija. Ali za sada nećemo povećavati cijene prevoza – kaže Dejan Mijić. Istovremeno, prevoznička preduzeća u Banjaluci, među kojima je i „Autoprevoz“, na čijem je čelu Mijić, nisu prihvatili ni inicijativu gradske uprave da smanje cijene karata, s obzirom na to da je cijena goriva drastično pala u posljednja dva mjeseca. Umjesto toga, traže da grad preuzme subvencionisanje cijene karata za kategorije građana kao što su penzioneri i učenici.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bl

25.05.2020 17:36

Zato sto ste zadnja dva mjeseca radnicima koji putuju na posao rekli da se snalaze sami. E pa snasli su se i niste im potrebni vise. A i ovi novi polasci nikako im ne idu na ruku jer radnici su navikli na stari red voznje.

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2020 17:42

Gorivo im je pojeftinilo sa 2,30 na 1,40KM šta se sada bune, kako troškovi rastu kad je gorivo tolilko jeftinije.

ODGOVORITE
Name

Za re

26.05.2020 04:43

I još kažu, da cijene karata miruju?! Pa dignute brate cijene karata, šta je problem! Iako je cijena goriva znatno opala, vi bi izgleda cijenu karata još dizali! Ma znate šta, sram sa vas bude! A sram da bude i one koji ukidoše Autoprevoz, jer kakav god da je bio, opet je bio bolji od ove bagre!

Name

Asa

25.05.2020 18:48

Jel to oni razmišljaju o povećanju cijena dok je gorivo za njih 0,5 km po litri. Zaosta misle da smo retardirani.

ODGOVORITE