Међу пет група руске елите букти рат за моћ и богатство

Из даљине, руска елита делује консолидована под руским председником Владимиром Путином, али је стварна слика другачија. Руска елита је екстремно подељена и пуна сукоба, не само за утицај и богатство већ и идеологију.

Свијет 24.05.2020 | 21:03
Међу пет група руске елите букти рат за моћ и богатство

Пандемија корона вируса открила је истину о руској влади. Председник Владимир Путин све више се удаљава од рутинских послова управљања и пребацује овлашћења за већину проблема, закључак је извештаја о руској влади објављеног на сајту истраживачког центра Карнеги у Москви.

Укидањем ограничења на председнички мандат у руском Уставу Путину ће теоретски омогућити да остане у фотељи до 2036., међутим изменом најважнијег документа државе и променама у редовима владе руски председник није само избацио своју елиту из равнотеже – његови напори указују да он гради нови политички режим који ће бити далеко конзервативнији, идеолошки више обојен и више анти-западни, наводи Карнеги.

Али не иде све по плану. Измену руског политичког система компликују колапс глобалних цена нафте и пандемија корона вируса. Те кризе захтевају добро планиране колективне напоре руске владе, нажалост стварност је да се Путин све више дистанцира и пребацује овлашћења на своје подређене.

А његов тим је далеко од уједињеног, наводи се у извештају у којем се поделом на пет различитих елитних група објашњавају начин функционисања Путиновог режима и растући унутрашњи сукоби.

Од прве фазе Путиновог мандата раних 2000-тих, када је доминирала борба за моћ између остатака уског круга Бориса Јељцина, “фамилије”, и Путиновог клана из родног Санкт Петербуга, до формирања нове елите последњих година, незваничне алијансе водећих фигура репресије и конзервативних идеолога режима, који деле уверење да се изазовима треба носити строжијим и конзервативнијим методама.

Две уобичајене заблуде су добоко укорењене, наводи Карнеги. Прва је да Путин све велике одлуке доноси сам и да се ништа важно не решава без њега. Друга је да га његови моћни пријатељи стално притискају и да руководе многим важним одлукама.

Ништа од тога није истина, закључује Карнеги, који је у извештају описао пет најважнијих врста елите која окружује Путина, класификујући их у смислу њихове функције у тренутном политичком систему. Ови односи и сукоби ће обликовати путању Русије у следећих неколико година, све до следеће велике раскрснице – краја Путиновог четвртог председничког мандата 2024.

Путиново језгро

Овај тим је у свакодневном контакту са председником лично. Дугогодишњи пријатељи и сарадници који су служили заједно са Путином од почетка 2000-тих постепено су замењени млађим, технократским играчима. Многи од њих су провели своје каријере у Кремљу и нису радили на ниједном другом месту.

Функције председниковог језгра су прилично уске. Они праве председников распоред и баве се протоколарним пословима и обезбеђењем, организују и припремају његове састанке. Међу њима су Дмитриј Кочнев, директор Федералне службе обезбеђења, Алексеј Рубежној, директор Председничке службе обезбеђења, Антон Вајно, шеф Председничке администрације и Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

Ова група обезбеђује све што треба како би председник могао да обавља свој посао, али и психолошки комфор, што је једнако важна димензија јер то ствара иницијативе да се Путину дају информације у складу са његовим погледом на свет и које му неће покварити расположење.

Тако је, на пример, у јуну прошле године ухапшен независни новинар Иван Голунов и лажно оптужен за поседовање дроге, што је изазвало јавне протесте који су засенили Међународни економски форум у Санкт Петербургу, једно од Путинових омиљених дешавања. Голунов је на крају пуштен јер су званичници председникове администрације, у жељи да заштите Путина од овог спора, притиснули Министарство унутрашњих послова да ослободе новинара.

Путиново особље извештава о постигнућима а не проблемима, указује Карнеги.

Председник Русије је последњих година све тајновитији и удаљава се од јавних политичара, а приближава свом језгру. Мало је његових припадника који су јавне фигуре, са изузетком портпарола Пескова. Ипак, они су често боље информисани о будућим политичким одлукама од многих Путинових старих пријатеља. Тако је, на пример, Путинов писац говора Дмитриј Калимулин знао за уставне реформе средином јануара, док је тадашњи премијер Дмитриј Медведев био потпуно изненађен.