Među pet grupa ruske elite bukti rat za moć i bogatstvo

Iz daljine, ruska elita deluje konsolidovana pod ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je stvarna slika drugačija. Ruska elita je ekstremno podeljena i puna sukoba, ne samo za uticaj i bogatstvo već i ideologiju.

Svijet 24.05.2020 | 21:03
Među pet grupa ruske elite bukti rat za moć i bogatstvo

Pandemija korona virusa otkrila je istinu o ruskoj vladi. Predsednik Vladimir Putin sve više se udaljava od rutinskih poslova upravljanja i prebacuje ovlašćenja za većinu problema, zaključak je izveštaja o ruskoj vladi objavljenog na sajtu istraživačkog centra Karnegi u Moskvi.

Ukidanjem ograničenja na predsednički mandat u ruskom Ustavu Putinu će teoretski omogućiti da ostane u fotelji do 2036., međutim izmenom najvažnijeg dokumenta države i promenama u redovima vlade ruski predsednik nije samo izbacio svoju elitu iz ravnoteže – njegovi napori ukazuju da on gradi novi politički režim koji će biti daleko konzervativniji, ideološki više obojen i više anti-zapadni, navodi Karnegi.

Ali ne ide sve po planu. Izmenu ruskog političkog sistema komplikuju kolaps globalnih cena nafte i pandemija korona virusa. Te krize zahtevaju dobro planirane kolektivne napore ruske vlade, nažalost stvarnost je da se Putin sve više distancira i prebacuje ovlašćenja na svoje podređene.

A njegov tim je daleko od ujedinjenog, navodi se u izveštaju u kojem se podelom na pet različitih elitnih grupa objašnjavaju način funkcionisanja Putinovog režima i rastući unutrašnji sukobi.

Od prve faze Putinovog mandata ranih 2000-tih, kada je dominirala borba za moć između ostataka uskog kruga Borisa Jeljcina, “familije”, i Putinovog klana iz rodnog Sankt Peterbuga, do formiranja nove elite poslednjih godina, nezvanične alijanse vodećih figura represije i konzervativnih ideologa režima, koji dele uverenje da se izazovima treba nositi strožijim i konzervativnijim metodama.

Dve uobičajene zablude su doboko ukorenjene, navodi Karnegi. Prva je da Putin sve velike odluke donosi sam i da se ništa važno ne rešava bez njega. Druga je da ga njegovi moćni prijatelji stalno pritiskaju i da rukovode mnogim važnim odlukama.

Ništa od toga nije istina, zaključuje Karnegi, koji je u izveštaju opisao pet najvažnijih vrsta elite koja okružuje Putina, klasifikujući ih u smislu njihove funkcije u trenutnom političkom sistemu. Ovi odnosi i sukobi će oblikovati putanju Rusije u sledećih nekoliko godina, sve do sledeće velike raskrsnice – kraja Putinovog četvrtog predsedničkog mandata 2024.

Putinovo jezgro

Ovaj tim je u svakodnevnom kontaktu sa predsednikom lično. Dugogodišnji prijatelji i saradnici koji su služili zajedno sa Putinom od početka 2000-tih postepeno su zamenjeni mlađim, tehnokratskim igračima. Mnogi od njih su proveli svoje karijere u Kremlju i nisu radili na nijednom drugom mestu.

Funkcije predsednikovog jezgra su prilično uske. Oni prave predsednikov raspored i bave se protokolarnim poslovima i obezbeđenjem, organizuju i pripremaju njegove sastanke. Među njima su Dmitrij Kočnev, direktor Federalne službe obezbeđenja, Aleksej Rubežnoj, direktor Predsedničke službe obezbeđenja, Anton Vajno, šef Predsedničke administracije i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Ova grupa obezbeđuje sve što treba kako bi predsednik mogao da obavlja svoj posao, ali i psihološki komfor, što je jednako važna dimenzija jer to stvara inicijative da se Putinu daju informacije u skladu sa njegovim pogledom na svet i koje mu neće pokvariti raspoloženje.

Tako je, na primer, u junu prošle godine uhapšen nezavisni novinar Ivan Golunov i lažno optužen za posedovanje droge, što je izazvalo javne proteste koji su zasenili Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, jedno od Putinovih omiljenih dešavanja. Golunov je na kraju pušten jer su zvaničnici predsednikove administracije, u želji da zaštite Putina od ovog spora, pritisnuli Ministarstvo unutrašnjih poslova da oslobode novinara.

Putinovo osoblje izveštava o postignućima a ne problemima, ukazuje Karnegi.

Predsednik Rusije je poslednjih godina sve tajnovitiji i udaljava se od javnih političara, a približava svom jezgru. Malo je njegovih pripadnika koji su javne figure, sa izuzetkom portparola Peskova. Ipak, oni su često bolje informisani o budućim političkim odlukama od mnogih Putinovih starih prijatelja. Tako je, na primer, Putinov pisac govora Dmitrij Kalimulin znao za ustavne reforme sredinom januara, dok je tadašnji premijer Dmitrij Medvedev bio potpuno iznenađen.