За 50 дана чак 560 набавки без објаве поступка

У Босни и Херцеговини је за 50 дана колико траје ванредно стање, односно ситуација извршено чак 560 набавки без објаве поступка, гдје су послови директно склопљени са једном, унапријед одабраном фирмом.

Босна и Херцеговина 24.05.2020 | 15:24
За 50 дана чак 560 набавки без објаве поступка

Под изговором хитности и све због ванредног стања и кризе изазаване пандемијом вируса корона, многе институције, јавне установе и предузећа су искористили тренутну ситуацији и масовно примјењивали преговарачки поступак без објављивања обавјештења о набавци.

На тај начин, велики дио ових набавки је искориштен да би се неопходне набавке, а у неким случајевима и потпуно непотребне, испод тепиха прогурале за понуђаче које унапријед одреде и руководства уговорних органа.

Ових непопуларних уговора који су често склопљени на ивици закона је направљено чак 560 уговора за 50 посљедњих дана.

Највише се набављало у болницама, домовима здравља, фондовима здравственог оигурања, цивилним заштитама...

Па тако имамо случајеве да се осим хитних набавки заштитне опреме или респиратора, које су се у неким до сад откривеним случајевима показале као неке од највећих афера, здравствене установе су овај период искористиле да без икакве објаве, само путем директних преговора купују и редовну медицинску опрему, па чак и лијекове.

Ову ситуацију су искористиле и многе друге институције и јавна предузећа и установе који су се одмах по избијању епидемије ухватили преговарачког потупка без објављивања обавјештења о набавци.

Тако су се уговарале набавке меса за Оружане снаге или набавка акумулатора. Било је ту набавке услуга извошења радова на разним објектима које су се вршиле без објаве. Затим, набављале су се лиценце, редовна опрема за предузећа, а поједини су чак договарали и рекламирање на тв и радио станицама.

Игор Вукајловић из Удружења Тендер наглашава да је видљиво да се велики број уговорних органа одлучио за овај вид набавки у вријеме короне. Неки су то радили из потребе, док има и много случајева у којима се покушала искористити тренутна ситуација.

„Примјетан је веома појачан број преговарачких поступака без објаве. То је посљедица короне и Агенција за јавне набавке је дала своје мишљење у вријеме пандемије, гдје су рекли да се за набавке које у у вези са посљедицама вируса корона могу користити преговарачки без објаве или чак, ако се не може ни тај поступак провести да се користи изузеће од закона. Преговарачки поступак без објаве су сад користили многи и сигурно је да се то доста злоупотребљава. Видимо како се радило кроз велике афере као што су ’Афера респиратори’ у ФБиХ или набавка огромне количине заштитне опреме за Институт за јавно здравство РС које је вршила туристичка агенција. Поред тога набављају се аутомобили“, објашњава Вукајловић.

Он наводи да су се у посљедње вријеме многи окористили о могућност појачаног вршења набавки путем преговарачких поступака без објаве.

„Занимљиво би било видјети и ко је све користио изузећа од закона. Знам да их има доста, али колико ће их на крају послати Агенцији извјештај да су провели овакве поступке велико је питање. Ако се не деси да злонамјерни уговорни органи не буду имали редовну или ванредну годишњу ревизију нико и неће знати за те набавке, а постоји могућност да се ради о огромним средствима. То је огроман проблем. Наравно, обзиром на ситуацију није било могуће спријечити ове набавке, али би свакако истражни органи требали испитати сваку од ових набавки и да виде на који начин су оне проведене и да утврде да ли је све то стварно требало и да ли је то толико коштало“, рекао је Вукајловић за БУКУ.

Мерван Мирашчија из Фонда за отворено друштво каже да се поступци јавних набавки у актуелном тренутку прате веома отежано, због мање транспарентности свих фаза поступака и максималног кориштења нетранспарентних поступака јавних набавки.

„Промјене у поступањима уговорних органа су вишеструке, од повећања ионако лошег стања нетранспарентности, преко одступања у плановима јавних набавки без потребних и могућих исправки планова односно доношења транспарентних одлука о покретању поступака, до не објављивања одлука о додјељеним уговорима и немогућности праћења имплементације окончаних поступака. Такође, расте број потпуно несврсисходних набавки и набавки које се никако не могу оправдати у актуелној ситуацији“, рекао је Мирашчија за БУКУ.

Наш саговорник примјећује да је, најблаже речено чудно у актуелној ситуацији то што се максимално користе преговарачки поступци без објаве обавјештења за све набавке, чак и оне које нису хитне и немају никакве везе са актуелном кризом.

„Закон о јавним набавкама БиХ прецизно предвиђа кориштење преговарачког поступка без објаве обавјештења, и драго ми је да се и Агенција за јавне набавке БиХ са повећаним капацитетима укључује у праћење да ли се ради о злоупотребама закона, чак и у овим тешким тренуцима за све у БиХ. Такође, веома је чудно појављивање потпуно нових и у систему јавних набавки непознатих привредних субјеката који наступају као добављачи есенцијалних роба за актуелну кризу и уговорају завидне послове“, закључио је Мирашчија.

(Бука)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дијана

24.05.2020 13:36

А тек ће се сазнати ста је јос било..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

24.05.2020 15:54

Треба ове федералне распираторе и те шаторе из РС-а послати у дистрикт Брчко и тамо све заједно уклопит,убили се једни за друге.

Name

Бл

24.05.2020 17:08

Једино у томе се добро сналазе СДС И СДА.

Name

Истина

24.05.2020 13:38

За овакав вид профитерства главе требају падати. Има ли икога на улицама или је свима ово прихватљиво и у реду? "Једино што је потребно да зло тријумфује је да добар човјек ништа не уради".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмин

24.05.2020 13:40

Само пљацкајте кад имате кога. Будала и криви дрва никад неце нестати. Добро се зиви од прица и мрзње према другима. Док народ сути мисеви коло воде. Нека вам је сретно велики муслимани, Срби, Хрвати и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

24.05.2020 13:43

А ста мислите засто је прогласено вандредно стање?Тек це у времену пред нама полако,једна по једна,испливавати злоупотрбе и пљацке изврсене у претходна два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

24.05.2020 13:43

Само устанак и ниста мање од тога.Народе вријеме је да се пробудите или сте успавана болесна стока.Поздрав из Спаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

24.05.2020 18:51

Гдје ти видис овдје народ.Сви смо ми стока.

Name

МИЦО МИЦИЦ

24.05.2020 13:56

ЈА САМ МИЦО ЗВАНИ ТРЕЦИНА ЉУДИ ЈОС МАЛО ПА ИДЕМ У ПЕНЗИЈУ ПОГУРАЈТЕ МЕ ЈОС МАЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

24.05.2020 14:22

Народ гласа за преваранте па га исти пљацкају... сасвим логицно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

24.05.2020 14:36

Још горе треба народима у БиХ!!

Name

Са Мајевице

24.05.2020 14:56

Е клептомане Додо проце и твоја клика нецес вазда пљацјати остаде ти пуста пљацка и неце ти висе требати.

Name

Познавалац

24.05.2020 14:30

Ово је проблем нашег генетског кода, у којем је записано да институције система не доживљавамо као своје, због дуготрајног трпљења турског јарма. Вјековима смо учили како да преваримо институције система, а не да их користимо као своје. Отуд и крађа нас од нас. Овом се мора стати законски на демократски начин. Па мислите да Титови партијаши нису имали ову генетску склоност. Јесу, али су знали казне, чекао их "Голи Оток". Сву марву у затворе, то није урадио Мрцина Додик, а народу се били смучили "Паљански феудалци". Неко поштен мора, кад тад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

24.05.2020 14:38

Сто ти је искуство у шверцу, та брзина пљацке кад се отворе могућности то не би могао цовјек без дебелог искуства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вида

24.05.2020 14:40

Зато су увели ванредно стање да могу да пљацкају народ, све сами криминалци и лопови.

ОДГОВОРИТЕ