Правила за улазак у БиХ, Србију, Црну Гору, Хрватску...

За улазак у Србију од данас ни држављанима Србије ни других држава више није потребно да имају негативан тест на коронавирус, нити посебну дозволу.

Босна и Херцеговина 23.05.2020 | 17:28
Правила за улазак у БиХ, Србију, Црну Гору, Хрватску...

У суседним земљама дотле важе различита правила и процедуре за улазак држављана Србије.

За улазак у Хрватску, било туристички или послом, неопходан је негативан Пи-си-ар тест не старији од 72 сата. У оба случаја неопходан је доказ о разлогу боравка у овој земљи- доказ о пословним разлозима или доказ о резервацији смештаја. За странце није обавезан 14-дневни карантин. У овој држави најављују даље попуштање мера, али нема прецизних информација о потпуном отварању граница.

Држављани Србије у Мађарску могу ради посла или уколико имају земљу на територији ове државе. У тим случајевима постоји отворена могуц́ност за прелазак границе без ограничења. Када је реч о потпуном отварању границе за наше држављане још увек нема тачних података.

Румунија и Бугарска отварају своје границе за српске држављане првог јуна, и тада нец́е бити потребни тестови на вирус корона као ни обавезна изолација. Ово је одлучено на видео-састанку четворке коју чине Србија, Грчка, Бугарска и Румунија. Грчка ц́е своја врата за српске туристе, како је најављено, отворити 15. јуна, преноси Спутњик.

У Босни и Херцеговини је укинута мера самоизолације по уласку у земљу, али је улазак страних држављана могуц́ само у случају пословних активности или уколико се ради о породицама преминулих који могу да уђу у земљу како би присуствовали сахрани. У оба случаја неопходно је да имају негативан тест на вирус корона стар не више од 48 сати, као и да се јаве надлежној здравственој установи у општини у коју одлазе. Отварање граница ове државе за странце најављено је за први јун.

Границе Црне Горе и даље су затворене, а очекује се да ц́е улазак српских држављана бити омогуц́ен у јуну. Према предвиђању директора Јуте Александра Сеничиц́а, нец́е бити неопходни тестови на корона вирус, вец́ ц́е се само мерити температура приликом преласка границе.

Комисија за заразне болести Северне Македоније оценила је да се епидемиолошка ситуација изазвана корона вирусом смирује и да је под контролом, тако да је најављено постепено укидање полицијског часа и отварање граница које се очекује 1. или 10. јуна, зависно од слободе кретања у другим земљама. Северна Македонија је једина у региону која на снази има државни карантин, у који се упуц́ују сви грађани који пређу границу.

Албански премијер Еди Рама најавио је да ц́е границе ове државе бити отворене до краја месеца. 

(Курир)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

само код нас

23.05.2020 15:48

И кад добијете резултате ПЦР теста онда морате гањати судског тумача. Е с обзиром да тест важи 72х, а резултате добијете за викенд у проблему сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

23.05.2020 16:07

Ако путујете у Хрватску мора ли тест бити преведен на Хрватски језик?

Name

ре

23.05.2020 18:38

Ако немате имовине у Хрватској, тренутно је дозвољен само пролазак кроз Хрватску. Да бисте прошли морате имати пријављено мјесто борависта у земљи ЕУ.

Name

Ре Теско нама

24.05.2020 05:39

Ја сам просле недеље исао у ХР радити.посао од 7 дана,само су ми тразили резервацију апартмана и бр телефона,ниста друго.

Name

Одмор

23.05.2020 16:21

Ако је неко из ЕУ усао у БиХ а има пасос БиХ,добро би било да нас све упозна са процедурама проласка кроз Сло и Цро.Евентуално дали су му ста тразили на границама и каква је процедура повратка.Данкесцхöн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.05.2020 17:18

Пријатељ данас прошао туда, без проблема, све као и обично.

Name

Ре:

24.05.2020 00:24

Процедура повратка с домаћим пасошем је да у Њемачкој идеш 14 дана у карантин. Ето, па изволи.

Name

...

23.05.2020 17:24

Удјете у ц.г будете 7 дана на мору наравно тест за улазак мора бити,из ЦГ улазите у РС наравно нови тест , ситница

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивана.спасојевиц

24.05.2020 12:12

Србија не трази тест за улазак нисте процитали добро, а Цг није јос увек идлуцила мада и они це због сезоне попустити мере.

Name

Бобан

24.05.2020 17:39

То није истина за Њемачку. Можеш проћи како год хоћеш. Није ми никако јасно зашто људи шире дезинформације.

Name

Влад Тепеш

23.05.2020 17:30

Јавите ми када прелазак буде потпуно слободан. До тада нигдје не идем нити ћу се замарати процедурама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београдјанка

24.05.2020 00:16

Такодје. Ко први отвори границе тамо идем на море, не пада ми на памет да се малтретирам

Name

границар

24.05.2020 09:18

Србија је отворила границу без икаквог теста а БиХ не.не разумем толико је људи фамилијарно везано па ако једни пролазе засто и други не могу?

ОДГОВОРИТЕ