"Љубите скуте Човићу, а нама причате о издаји"

„Љубите скуте Драгану Човићу и нама овдје причате о издаји, нисте смјели гласати за ту Резолуцију и сада изврћете тезе. Нисте смјели због ХДЗ-а.Драган Човић је био на Блајбургу, онда када се то могло обиљежавати, када није било короне. Ваш шеф  је то оправдао ријечима да је то у реду пракса“, рекла је Тривићева.

Република Српска 22.05.2020 | 16:59
"Љубите скуте Човићу, а нама причате о издаји"

Током данашњег трајања посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој посланици већ други дан воде расправу о усвојеним актима током ванредног стања, није изостала ни осуда од стране опозиције поводом одржавања блајбуршке мисе.

Расправа је започела низом увреда од стране посланика владајуће већине о томе како су опозициони посланици „издајници“  и да не раде у интересу Републике Српске.

„Мене нећете називати издајником, само покушајте па ћете видјети како ћу ја вас звати. Та грађа која је предата Музеју холокауста у Вашингтону и на крају завршила у Хрватској, неки дијелиови су изложени, отиђите на сајт Музеја холокауст и видјећете да тамо пише да је процијењени број жртава у Јасеновцу од 70.000  до 90.000. Е то сте ви направили са јасеновачком грађом.“- казала је Тривићева и истакла да ово није покушај политизације, већ чињенице и упитала посланике СНСД-а, зашто упорно подилазе хрватским интересима у БиХ.

„Љубите скуте Драгану Човићу и нама овдје причате о издаји, ннисте смјели гласати за ту Резолуцију и сада изврћете тезе. Нисте смјели због ХДЗ-а.Драган Човић је био на Блајбургу, онда када се то могло обиљежавати, када није било короне. Ваш шеф  је то оправдао ријечима да је то у реду пракса.“  Рекла је Тривићева и додала:

„Које су то везе  и пријатељства које ви имате са ХДЗ-ом, то желим да схватим. Знате ли шта је ваш кадар у Представничком дому БиХ рекао за јасеновачку грађу. Рекао је, „јесте, предали смо ми ту грађу, али то је само мали обим те грађе.“ Како ви неком да докажете слику тих грозота које су се тамо дешавале, ако му нећете показати материјално, слике, предмете, записе, писма. Ваш Радмановић је признао да је Архив то предао музеју који процијењује број жртава на 90.000 максимално. Ваш министар унутрашњих послова је рекао да је боље што смо дали ту грађу Вашингтону, него да труне у мрачном подруму Архива. Питам вас сада, зашто то нисмо изложили у Музеју Републике Српске?“

„Ви овдје изврћете тезу, јер сте видјели да сте на ову тему, и вашег константног подилажења препознати као неко ко се труди да нас окарактерише као издајнике. Српски члан Предсједништва за мене постаје хрватски члан Предсједништва. Он се много труди да докаже да му је Човић ближи него ми. Он који правда Јасеновац и жртве, он који иде у Блајбург. То није нормално.“- казала је Тривићева и додала да јој нико из владајућих нема право да држи лекције на ову тему, и позвала их да оду на сајт Музеја холокауста и виде да та грађа никада није ефективно изложена тамо, него је враћена Хрватској.

„Срби су поднијели највећу жртву у Другом свјетском рату у борби против фашизма и нацизма.“- закључила је Тривићева обраћање у НСРС.

Погледајте како је било у НСРС:

(БН)