"Ljubite skute Čoviću, a nama pričate o izdaji"

„Ljubite skute Draganu Čoviću i nama ovdje pričate o izdaji, niste smjeli glasati za tu Rezoluciju i sada izvrćete teze. Niste smjeli zbog HDZ-a.Dragan Čović je bio na Blajburgu, onda kada se to moglo obilježavati, kada nije bilo korone. Vaš šef  je to opravdao riječima da je to u redu praksa“, rekla je Trivićeva.

Republika Srpska 22.05.2020 | 16:59
"Ljubite skute Čoviću, a nama pričate o izdaji"

Tokom današnjeg trajanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici već drugi dan vode raspravu o usvojenim aktima tokom vanrednog stanja, nije izostala ni osuda od strane opozicije povodom održavanja blajburške mise.

Rasprava je započela nizom uvreda od strane poslanika vladajuće većine o tome kako su opozicioni poslanici „izdajnici“  i da ne rade u interesu Republike Srpske.

„Mene nećete nazivati izdajnikom, samo pokušajte pa ćete vidjeti kako ću ja vas zvati. Ta građa koja je predata Muzeju holokausta u Vašingtonu i na kraju završila u Hrvatskoj, neki dijeliovi su izloženi, otiđite na sajt Muzeja holokaust i vidjećete da tamo piše da je procijenjeni broj žrtava u Jasenovcu od 70.000  do 90.000. E to ste vi napravili sa jasenovačkom građom.“- kazala je Trivićeva i istakla da ovo nije pokušaj politizacije, već činjenice i upitala poslanike SNSD-a, zašto uporno podilaze hrvatskim interesima u BiH.

„Ljubite skute Draganu Čoviću i nama ovdje pričate o izdaji, nniste smjeli glasati za tu Rezoluciju i sada izvrćete teze. Niste smjeli zbog HDZ-a.Dragan Čović je bio na Blajburgu, onda kada se to moglo obilježavati, kada nije bilo korone. Vaš šef  je to opravdao riječima da je to u redu praksa.“  Rekla je Trivićeva i dodala:

„Koje su to veze  i prijateljstva koje vi imate sa HDZ-om, to želim da shvatim. Znate li šta je vaš kadar u Predstavničkom domu BiH rekao za jasenovačku građu. Rekao je, „jeste, predali smo mi tu građu, ali to je samo mali obim te građe.“ Kako vi nekom da dokažete sliku tih grozota koje su se tamo dešavale, ako mu nećete pokazati materijalno, slike, predmete, zapise, pisma. Vaš Radmanović je priznao da je Arhiv to predao muzeju koji procijenjuje broj žrtava na 90.000 maksimalno. Vaš ministar unutrašnjih poslova je rekao da je bolje što smo dali tu građu Vašingtonu, nego da trune u mračnom podrumu Arhiva. Pitam vas sada, zašto to nismo izložili u Muzeju Republike Srpske?“

„Vi ovdje izvrćete tezu, jer ste vidjeli da ste na ovu temu, i vašeg konstantnog podilaženja prepoznati kao neko ko se trudi da nas okarakteriše kao izdajnike. Srpski član Predsjedništva za mene postaje hrvatski član Predsjedništva. On se mnogo trudi da dokaže da mu je Čović bliži nego mi. On koji pravda Jasenovac i žrtve, on koji ide u Blajburg. To nije normalno.“- kazala je Trivićeva i dodala da joj niko iz vladajućih nema pravo da drži lekcije na ovu temu, i pozvala ih da odu na sajt Muzeja holokausta i vide da ta građa nikada nije efektivno izložena tamo, nego je vraćena Hrvatskoj.

„Srbi su podnijeli najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma i nacizma.“- zaključila je Trivićeva obraćanje u NSRS.

Pogledajte kako je bilo u NSRS:

(BN)