Нови проблеми: Гостију мало, а пристижу трошкови

Угоститељи у Републици Српској, који су прије десетак дана кренули да раде након двомјесечне паузе, поручују да не памте да су били у горој позицији, те да се суочавају с драстичним падом промета.

Република Српска 22.05.2020 | 12:12
Нови проблеми: Гостију мало, а пристижу трошкови

Како нам је потврђено у Удружењу радника запослених у угоститељству и туризму РС, кафићи у протеклих 10 дана, у поређењу са периодом прије него што је и код нас стигао корона вирус, биљеже чак упола мањи промет. 

Предсједник овог удружења Жељко Татић наглашава да је ситуација у ресторанима још гора.

– Број гостију који посјећују угоститељске објекте је преполовљен, а промет, у односу на вријеме прије короне, мањи је за чак 50 одсто. Један од разлога овако лоше ситуације по нас свакако је и то што су људи и даље уплашени, јер стално слушају приче да се епидемија може вратити у пуној снази. Зато, између осталог, избјегавају да иду и у кафане и ресторане – објашњава Татић за Српскаинфо.

Кључ у браву

Не крије да се плаши да би већ од 1. јуна многи угоститељи, чак између 15 и 20 одсто њих, могли да ставе кључ у браву.

– Нажалост, онда ће се многи људи наћи на бироу за незапослене. У међувремену, неки угоститељи су морали отпустити раднике, јер нису радили. Онда су опет почели да раде и сад им треба конобара, али не зато што имају пуно посла, него зато што неко мора да ради, без обзира на број гостију – истиче Татић.

Према његовим ријечима, чињеница је да нема довољно помоћи угоститељстви и туризму.

– Напримјер, још нисмо добили ни обећану плату за април. С друге стране, потрошња је јако лоша. Чињеница је да ће у већим градовима локали у центру наставити да раде, али шта ћемо с периферијом и мањим срединама из којих нас свакодневно зову, питају шта да раде и траже помоћ – каже Татић.

Навика

Додаје да је један од разлога пада промета у угоститељским објектима и то што су људи изгубили навику одласка у кафану.

– Она јесте луксуз, али већина нас је стекла навику одласка у кафиће. Онда је услиједила двомјесечна забрана рада, па су многи, умјесто у кафану, почели да по кафу иду у пекаре. Да бисмо сачували привреду, односно сектор угоститељства и туризма, те радна мјеста у овим областима, послодавцима је потребна помоћ. Зато ћемо од локалних заједница тражити смањење намета јер су исти намети остали, а промет је далеко мањи. Од републичке власти тражићемо једнократну финансијску помоћ, а апелујемо и на инспекторе да, ако утврде неку неправилност, не кажњавају угоститеље, јер ће нас то додатно уназадити – поручује Татић.

Руже не цвјетају ни осталим предузетницима, који се од 11. маја, кад су кренули да раде, суочавају с повећаним трошковима, а малим прометом.

Фризери

Кад је ријеч о фризерима, и њихови салони биљеже кудикамо мању посјету, скоро за трећину, него прије проглашења ванредног стања у Српској.

Поједини су већ поскупили своје услуге, док многе њихове колеге разматрају сличан потез, ако се ситуација у што скорије вријеме не врати у нормалу.

Ако оваква ситуација потраје, поручују да неће имати избора него да смање број запослених или подигну цијене својих услуга што им, како кажу, због муштерија није у интересу.

– Међутим, ситуација је прилично тешка и имамо све мање простора да зарадимо толико да можемо да покријемо све издатке. Имамо мање муштерија него раније, и то не само због превентивних мјера, које су на снази с циљем спречавања ширења епидемије корона вируса, него и због тога што многи људи и даље страхују од одласка у неки затворени простор – каже власница једног бањалучког фризерског салона.

Помоћ за април

За додјелу помоћи привреди за април, из Фонда солидарности за обнову РС, пријавило се 17.158 привредних субјеката, показују прелиминарни подаци Министарства привреде и предузетништва РС. Пријаве су се, подсјећамо, примале до краја прошле седмице.

– Правна лица и предузетници су међу разлозима за подношење пријаве најчешће наводили забрану обављања дјелатности и смањен обим пословања, док се дио односио на потпуни или дјелимични престанак рада. Највише је пријава привредних субјеката из сектора трговине, предузетничке дјелатности и прерађивачке индустрије – подаци су овог министарства.

Упозоравају и да поједине пријаве нису адекватно попуњене, односно не садрже све податке и прилоге које је било неопходно доставити приликом попуњавања електронског обрасца, те да се министарства сусрећу с потешкоћама код комплетирања спискова, што захтијева додатне провјере, те успорава процес. Сва министарства раде анализу података и комплетирање спискова у складу с критеријумима из Уредбе која се односи на ову помоћ Владе РС.

Према подацима Министарства, до јуче је обрађено и Пореској управи РС  достављено 7.773 пријаве привредних субјеката којима је забрањен рад или су потпуно престали с радом у априлу.

(Српскаинфо)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

име

22.05.2020 10:30

Ма да сад, опет криви ови што упозоравају на други талас. Најбоље да кажу да нема више короне, 'ајте у кафане. Крив и народ што је изгубио навику. Данас је најбоље бити газда кафане, ништа не радиш, а народ долази и даје ти паре. 90% тих газда по читав дан сједи за својим шанком и ништа не ради, а сад прпа. То је исто као да аутомеханичар оптужује људе зашто возе покварена аута, што не долазе поправљати, да би они преживјели. Једино је стварно крива држава што још није исплатила плате за април, али то стварно не могу радници кривити газде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

22.05.2020 11:29

Да би ишао у ресторан или кафану мораш да имаш новац; а како је мало шта у протекла два и по мјесеца радило, тако се и зарадило! Људи троше само на најосновније - мораш платити рачуне, купити храну и љекове, коме требају- све остало је луксуз, па тако и ресторани! Криза ће се тек осјетити, није ово ништа!

Name

За Име

22.05.2020 11:41

Име, не лупетај! Већини угоститеља, то је породични бизнис, да га тако назовемо, гдје раде сви, отац, мајка и дјеца! Отац води локал и набавља робу, мајка ради у кухињи, а дјеца послужују госте! Па сад, ако отац некад и сједне за шанк и попије пиће, шта би с њим! И на крају, ови људи пуне буџет, па дај мало поштовања!

Name

Милидраг

22.05.2020 17:14

Ма заболи ме за угоститеље, већа багра, порез не плаћају, плате 40%,остало прикрију, дигли цијене па ко воли нека изволи, добра је и домаћа и из апарата, кафу дигли на 2 КМ, јебите се.

Name

Гајба

22.05.2020 10:33

Угоститеља ми није зао.Примјера ради добије апарат за кафу (није га купио) плати килограм кафе за 30КМ и од тог килограма вади 110 кафа.Цијена те кафе мозе опустено да буде 1.00КМ али не они њу пласирају од 1.2КМ до 2.00 КМ.Циста зарада да се од тог кил. мозе платити и дневнице радницима.Посто су им плате мизерне...А да не прицам да нпр. на вецу колицину добију Тубор по цијени од 0.9КМ а продају по 3,00-3.50КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блек стена

22.05.2020 10:37

Гајба брате бас тако,буквално од ријеци до ријеци

Name

Пива

22.05.2020 10:43

Пола их не прокуцава рацуне!

Name

Рис

22.05.2020 10:46

Немам појма ста хоце? И било је за овекивати да народ неце одмах у кафану. Људи су јос увек у страху. Немогу сад кривити политицаре сто су говорили да је вирус опасан и да се требамо цувати. Једино се слазем за неисплацени април.

Name

Ре

22.05.2020 10:47

Најбоље би било да неко натјера људе да иду у кафане и фризераје. Власници кукају сто немају зараду (нека упореде своје зараде прије вируса са зарадама других професија: љекара, инзењера, трговаца, радника у производњи...), а не питају се колико зарадјују други и да ли уопсте имају зараду и посао. Нека испразне устедјевину па нека онда оду радити несто друго ако им је мала зарада у кафани.

Name

Питање

22.05.2020 11:45

Ја не знам гдје ти пијеш кафу за 2 КМ? А да, сигурно у центру?! Е па, ја не пијем у центру, и плаћам кафу по Марку, највише 1,20КМ! И то можда пар кафића да им је кафа 2 КМ!

Name

Мозгоња

22.05.2020 13:28

Па отвори ти кафану паламуде један, најлакше је паметовати и бити пакосан!

Name

Народе

22.05.2020 15:24

Пијте кафу код куце.За мене је сваки кафиц постао луксуз.Е биједо.

Name

ПОДКИВАЊЕ

22.05.2020 18:03

Отвори себи брате кафану када све знас.обакати се.видим да си паметан све податке знас.

Name

Гајба

22.05.2020 21:39

Ре за СВЕ...А па ја сам господо моја био у угоститељству.Лаксе новац нисам узео него у угоститељству као власник два симпатицна објекта.Али нисам могао да наставим тим послом да се бавим ради других околности.Посто сам изасао из тог посла прије пет година прекомпоновао сам средства у туризам.И ту иде јако добро...Препорука,радите на колицину и немој да стедите на конобарима.Поздрав са Златибора и немој да се неко надје прозван и сл. Није ми то намјера...

Name

Познавалац прилика

22.05.2020 10:33

Није то само Корона, она је само окидач овој нашој пропасти у коју нас је гурнуо овај режим. С друге стране већина вас је била на страни режима и болила вас је брига за све, нек је мени само добро, мислили сте да ће то трајати бесконачно. Требало се другчије размишљати. Да знате, биће још горе, сад се окрећемо убрзано уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нев

22.05.2020 10:58

Све си истину рекао. Они су режим подржавли, и гласали за њих. 70%њих ако не и више. Режим лије и њихови увлакачи

Name

Бања Лука

22.05.2020 10:38

Јуце био у центру Бл мало нектар пиво 2,5 км,конобар не донесе рацун знаци ниста пдв ,пиво отвара за санком и доноси у басту.Дно толико о насим кафанама,а сада кукају

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

22.05.2020 10:47

Само отворити границе и проблем ресен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2020 13:51

Могуће је да се границе у не отворе? Или да опет треба виза? Па шта би онда било? Ово је наша земља и треба да нас је брига како је овдје!

Name

Јелка

22.05.2020 10:56

Тако вам и треба. Сто нисте скакали сви кад сте видели да вам је бурле осто на власти 2018? Цекали сте да Драско реси све васе проблеме а ви лепо по нету и порталима псујете....е па не ради се то тако, дас видите засто

ОДГОВОРИТЕ
Name

либом етаки

22.05.2020 13:29

Браво Јелка, паметно збориш, а што се тиче газда да ли иједан вози аутомобил испод 5о.ооо марака, НЕ, све газде, мислим на оне из Бањалуке, који држе кафиће и ресторане у центру, жале се сада, да ли то немају за хљеба, па ако им треба помоћи нека установе, преко Мтела број за помоћ, наш народ је добар, донираће им

Name

Андриц

22.05.2020 10:59

Зар није рок подносења захтјева 10.06.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

22.05.2020 11:02

Врло једноставно, газда нека ради прву смјену, газдарица другу и проблем рјесен. Угоститељи би да са једним локалом живе боље од не знам ни ја кога, да ништа не раде и глуме газду, а радницима дају мининалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

22.05.2020 11:15

Браво Тим, тако је. Ем минималац ем познати у МУПа па су могли радити докле су хтјели, ја њих нису постојале казне и нека их сад. Ја висе никад нецу уци ни у један угоститељски објекат на подруцју рс, купицу воду кифлу и пастету у продавници и мирна

Name

омфг

22.05.2020 11:28

Дабоме,или ако не мозес да опстанес,кљуц у браву па за масину или у пилану.Посла има за оног ко хоце да ради.

Name

Деба

22.05.2020 18:42

Да газде конобарису нико им никад не би усао у кафану а мало који од њих и има зену јер су зене отисле с првим згодним конобаром

Name

Осмисљено

22.05.2020 12:00

Софистицирано робовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

22.05.2020 12:05

Слажем се ја с тобом, али ипак не причамо о истим угоститељским објектима. Овдје се ради углавном о кафићима, видиш да се помињу кафе и периферија, а не храна и неке туристичке локације. Вјерујем да локали са традицијом и квалитетом не осјете толико ову кризу и не жале се представницима угоститеља, јер људи који посјећују ресторане и ту се хране имају и сада пара. Прва ствар је што ја говорим углавном о кафићима гдје, мораш признати, у великој већини случајева газда вози добро ауто, ујутру кад се наспава додје у своју кафану као неки газда, познат, са свима добар и сједи за шанком као неки велики бизнисмен, а када народ престане да долази жали се држави. И ту се не ради о оцу који је сјео да мало одмори. А друга ствар, свака област пословања је специфична за себе. Ако си се одлучио бавити угоститељством и зарадјивати искључиво на беспотребној потрошњи градјана онда буди спреман на оваке ситуације, немој се жалити. Имаш тренутно и примјер аутоиндустрије, гдје је посао опао 60% до 80% и не може нико изаћи и рећи да се народ плаши вируса и да зато немају и траже од државе. Можда си ти један од примјера које си навео у свом коментару, али онда се мој коментар не односи на тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2020 13:55

Аутоиндустрију не жалим ни најмање, ударили људи производити те лимене кутије, ко да нам живот зависи од њих!

Name

Лана

22.05.2020 12:15

За време које се није ишло у кафану није се ни потрошило,тако да се и ту доста новца уштедило. Схватили људи да је то велики луксуз,а и одвикли се и пронашли нека друга места за дружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.05.2020 12:24

Вратиће се све мање-више у нормалу, када све мјере буду укинуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

22.05.2020 13:31

Нама србима увек неко други крив...вековима..!!! Некада у Бања Луци мирис кафе се сирио кафицима...данас упитан квалитет који набављају...у задњих пар година тоалети ``лице на тоалете``, фискални виде само када дјеци купују у маркетима, руцно перу цасе и сољице,,?????...страсно... раднике не постују ...углавном студенти на дневницу,,кес,,,музика је посебна прица...не могу се цевапи продавати за 3,5 КМ,,а продају се јер нема фискалнога...казивали су ми да има ``резимски кафици``, и ницији кафици,,,као у свему...итд. Сходно казаном ми увијек КУКАМО, ТРАЗИМО ПРАВА ....А ОБАВЕЗЕ ПОКУСАВАМО СКОРО УВИЈЕК ИЗБЕЦИ. Бањалука је прелијеп град ,,,а ресторани , кафици, пицерије свакако би требали постовати стандарде - позитивне законе ; - цисти тоалети са свим стандардима за хигијену, - фискални обавезан / код нас у Београду за тоалет на аутобуској добијете фискални/, - уредјаји - масине за прање цаса, тањира ,,итд,, / на пару дезинфекција/, - контрола улазних намирница,,,итд, итд, ==ЈЕДНОСТАВНО ЈЕ ,,,ПОДАТЦИ КО ЈЕ КОЛИКО ПЛАТИ ДРЗАВИ КРОЗ ФИКАЛНИ РАЦУН МЕСЕЦНО И ЛАКО СЕ ИНДЕКСОМ МОЗЕ ДЕФИНИСАТИ ПОМОЦ ДРЗАВЕ,,,,ДАВАО-ДОБИЦЕС ПОМОЦ,,,,НИСИ - НЕМА НИ ДИНАРА,, ==КАДА МИ СРБИ ПОЦЕНМО ВОЛЕТИ СВОЈУ ДРЗАВУ И СРПАСВО КРОЗ ПОРЕЗЕ ПОКАЗИВАТИ ТАДА ИДЕМО НЕПРЕД....А ТО ЈЕ МЕНТАЛНО СТАЊЕ .......БИЦЕ ДА ЈЕ ТУ НЕГДЕ ИСТИНА,,, У Србији је кренуло,,,,мозе се и фискални дати,,борити за сваког госта квалитетом и љубазносцу,,,,и верујте људи су престали казивати изласком из тоалета ; `` Јао сто је супер тоалет...``јер то поциње бити НОРМАЛНОСТ, ПА И МИ ПОЦИЊЕМО БИТИ НОРМАЛНИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајба

22.05.2020 21:47

Браво...То је то.Просле године у ово доба су прокуцавали рацуне тј пазаре од 30КМ а сада хоце помоц.Мислим бзв им прица...

Name

БГД-у

23.05.2020 17:07

Све је то лепо и тацно.Кад једни престану красти и пљацкати дрзаву, тад це и народ плацати порез и "гурати" све кроз фискалну. Ма дај!

Name

Власти је вазно

22.05.2020 13:49

Да зарадите за порезе, ви сте небитни као и васи радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контам

22.05.2020 14:51

Да овај фрајер хоће да влада некако натјера народ да иде у кафане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

22.05.2020 20:57

Да нема Агапе не бих ни помагао.мора због себе.

Name

Кикс

22.05.2020 16:22

Гдје су залихе од рацуна који се не издају? Да ли приватници плацају струју и воду, пријављују раднике? Зао ми је радника а газде су трули богатаси. Они и њихова дјеца возају аута, купују станове....Прузају једну јако рузну слику. У продавници купит пице и месо па у природу.Љепсе а јефтиније. Нецу да трпам у дзепове онима који имају превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.05.2020 21:01

Отвори и ти себи кафану.па купи скуп ауто стан и дијету скуп ауто.видис да је супер имати кафану а ове газде сто имају маркете ходају пјеске и стопирају.сваки посао се ради због добити па тако и ти зивис од посла једино ако ниси Државни ухљеб па зивис од ових приватника сто плацају порезе

Name

Зум

22.05.2020 16:25

Сад се види каква нам је платезна моц реално. Два мјесеца није било сверц-послица, није било дијаспоре, а релно и фрка од заразе... Фризери и остали и треба да поскупе услуге и без короне. Гдје то има да свака зена, с парама или не, бар једном недељно иде "на фризуру"? Гдје то има да се висе мускарци не брију сами, вец скоро сви ујутро на бријање у салон. Педикир и маникир одувијек били луксуз. А сада и сис и голис нема за 'леба, али вјестацке нокте и депилацију мора да има. Много смо се уздигли ни на цему - све размазено у неимастини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.05.2020 17:50

Као и досада. Немојте приказивати промет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

28.05.2020 05:41

Како неце пропаст сви су дигли цијене послије овог вируса, само нека пропадају. Јос хоце помоц владе па коме треба помоци онима који имају или онима који немају. Наравно ове прве треба пимоц тако је код нас

ОДГОВОРИТЕ