Како ових дана изгледа живот и путовање Америком

Ближимо се празнику којим у Америци незванично почиње лето, отварају се плаже, роштиља се по читав дан, на велико се путује колима, возовима и авионима, иде се на дуго планирана камповања, “алл инцлусиве” летовања, или макар на дневно планинарење у неку оближњу државу. Не и ове године, иако то ни у сну пре само неколико месеци мисмо могли ни да замислимо.

Свијет 22.05.2020 | 07:43
Како ових дана изгледа живот и путовање Америком

Рестрикције изазване пандемијом су у већини држава, мање више, ублажене, али нам је свима јасно да нас чека стварност коју не познајемо, на коју ћемо још дуго морати да се навикавамо, у којој ћемо се адаптирати, да бисмо из ње извукли најбоље.

Главно питање је – да ли је безбедно путовати по Америци? Центар за контролу болести и даље препоручује остајање код куће, ако баш не морамо нигде да путујемо, физичко дистанцирање је и даље неопходно уз појачане хигијенске мере, нарочито ако сте у некој од ризичнојих група или међу старијима.

Не можемо путовати ако смо болесни, нити са неким ко је болестан, и стално морамо  мислити о томе како да од вируса заштитимо и себе и друге. Одговор је -можда још увек није време за путовања.

А док не буде, морамо се позабавити дневним развојем догађаја, пандемијских и политичких, који су, потпуно природно испреплетани без изгледа да се у години избора на који начин могу одвојити, јер политичари најбоље знају да је отварање држава кључно политичко питање. Јер, Америка је још увек обећана земља, нарочито у току изборне кампање.

Настављају се протести у многим државама, у Њујорку под слоганом “Откључати Њујорк”, у Илиноису под мотом “Отворити Илиноис”. У држави Мичиген, чија се гувернерка Гретцхер Wхитмер још увек држи строгих рестрикција, јуче је одржана акција “Оператион Хаирцут” (“Операција шишање”), у којој су сви заинересовани на протесту у Ленсингу добили бесплатно шишање, као симбол намере да се и фризери, али и сви други што пре врате на посао и наставе колико-толико нормалан живот.

Шишање је недавно, сећате се, постало метафора протеста у Мичигену и неким другим државама, након одлуке власнице једног салона да се побуни и отвори врата за муштерије, како би себи и својим запосленима омогућила средства за живот. Шишање је постало симбол отпора, жеље за радом, слободом, просперитетом.

Не баш шишање на нуларицу, на коју нас је пандемија већ првог дана затварања тако болно обријала својом заразном машиницом, али потшишивање, онако да се после пар месеци уљудимо и почнемо да личимо на себе. Протест је организовала Конзервативна коалиција Мичигена, али су организатори замолили припаднике милитарне “Милиције” да се не појављују, обећавајући да ће њихово оружје, заменити маказама. Сукоба није било.

На протесту у Мичигену јуче није била гувернерка, јер је обилазила поплављена подручја Мидланд Цоунтy, у коме се, због обилних киша, излила река и срушила две бране, па је 11 хиљада људи морало да се евакуише, јер им је претила животна опасност. 

У Мичиген ће данас путовати и председник Трамп, у посету фабрици Форд која је током пандемије укључена у производњу заштитне опреме. Пре него што је на пут кренуто, из Мичигена му је од власти поручено да, пошто већ долази, а није баш морао, да обавезно у посети Форду носи маску, због радника који озбиљно воде рачуна о заштити против ширења пандемије, свом и туђем здрављу.

Позната су кошкања председника са преставницима власти ове државе, а данас ћемо видети да ли је председник послушао препоруку.

Јуче су објављени и занимљиви подаци о томе како је пандемија економски утицала на неке познате корпорације, упркос очекивањима да ће макар ИТ индустрија преживети без последица. Мицрософт је замрзао запошљавање, придружила му се и фирма “Алпхабет”, Убер је отпустио скоро 7.000 радника, Лyфт је смањио радну снагу за 17 процената, а АирБнБ је отпустио четвртину запослених.

Американци ће са пажњом пратити расправе између Демократа и Републиканаца о следећој фази помоћи, око које су за сада миљама далеко. Вођа већине у Сенату, Републиканац Миц МцЦонел јуче је рекао да ће нови пакет сигурно бити потребан, али да ће о њему озбиљно разговарати, без неодговорног трошења новца за непотребне пројекте, и нагласио да ће савезна помоћ за незапослене од 600 долара недељно сигурно престати у јулу, и неће бити продужена до краја године, како Демократе предлажу.

Мемориал Даy је дан у коме обично пада киша, али масовних пикника, парада и других окупљања ове године за празник неће бити. У Илиноису це 29. маја са радом почети баште ресторана и барова. Можда ће понегде моћи да се оде у “дриве уп” носталгични биоскоп, и погледа неки романтицни филм из кола, или између пљускова обави брзопотезна шетња на некој од приградских плажа, пошто су у Чикагу и даље и плаже и паркови затворени.

Требало је данас да кренем на пут за Србију - није се дало. Нисам се ни потшишала - а у Мичиген возити нећу. Зато се видимо и сутра, када ће нам бити како нам буде.  

Аутор: Мила Филиповић, новинар

(сербианмиррор.цом)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

22.05.2020 06:24

Све се мјења, па и у замишљеном рају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно је да се од

22.05.2020 09:30

ИТ индустрији једе, али и то да се ИТ индустрија не једе. Када ткз. лазни рад превагне над реалним,када прогута, поздере стварни, оцекујте глад у свијету, поготово свијетским метрополама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

22.05.2020 14:53

Драги моји, припремите зелудац за њихову здраву храну, лабораторијски произведену од зивотињских и биљних целија, боље реци од инсеката(зрикаваца), увелико се ради на томе да зазиви масовни узгој, проиводња, да би се наводно ослободило земљисте које се загадјује досадасњом производњом, наводно висе него сто загадјују аута,војна индустрија, прерада нафте, технолоска, хемијске индустр, итд.... То су ето умоболни моцници закљуцили,није ниста опасно сто задовољава њихове болесне позуде за моци и похлепом....ни то сто су управо они због свега тога највеци загадјиваци и неба и земље и воде и ваздуха, свега зивог на овој планети, на да све и људског ума.

ОДГОВОРИТЕ