Kako ovih dana izgleda život i putovanje Amerikom

Bližimo se prazniku kojim u Americi nezvanično počinje leto, otvaraju se plaže, roštilja se po čitav dan, na veliko se putuje kolima, vozovima i avionima, ide se na dugo planirana kampovanja, “all inclusive” letovanja, ili makar na dnevno planinarenje u neku obližnju državu. Ne i ove godine, iako to ni u snu pre samo nekoliko meseci mismo mogli ni da zamislimo.

Svijet 22.05.2020 | 07:43
Kako ovih dana izgleda život i putovanje Amerikom

Restrikcije izazvane pandemijom su u većini država, manje više, ublažene, ali nam je svima jasno da nas čeka stvarnost koju ne poznajemo, na koju ćemo još dugo morati da se navikavamo, u kojoj ćemo se adaptirati, da bismo iz nje izvukli najbolje.

Glavno pitanje je – da li je bezbedno putovati po Americi? Centar za kontrolu bolesti i dalje preporučuje ostajanje kod kuće, ako baš ne moramo nigde da putujemo, fizičko distanciranje je i dalje neophodno uz pojačane higijenske mere, naročito ako ste u nekoj od rizičnojih grupa ili među starijima.

Ne možemo putovati ako smo bolesni, niti sa nekim ko je bolestan, i stalno moramo  misliti o tome kako da od virusa zaštitimo i sebe i druge. Odgovor je -možda još uvek nije vreme za putovanja.

A dok ne bude, moramo se pozabaviti dnevnim razvojem događaja, pandemijskih i političkih, koji su, potpuno prirodno isprepletani bez izgleda da se u godini izbora na koji način mogu odvojiti, jer političari najbolje znaju da je otvaranje država ključno političko pitanje. Jer, Amerika je još uvek obećana zemlja, naročito u toku izborne kampanje.

Nastavljaju se protesti u mnogim državama, u Njujorku pod sloganom “Otključati Njujork”, u Ilinoisu pod motom “Otvoriti Ilinois”. U državi Mičigen, čija se guvernerka Gretcher Whitmer još uvek drži strogih restrikcija, juče je održana akcija “Operation Haircut” (“Operacija šišanje”), u kojoj su svi zaineresovani na protestu u Lensingu dobili besplatno šišanje, kao simbol namere da se i frizeri, ali i svi drugi što pre vrate na posao i nastave koliko-toliko normalan život.

Šišanje je nedavno, sećate se, postalo metafora protesta u Mičigenu i nekim drugim državama, nakon odluke vlasnice jednog salona da se pobuni i otvori vrata za mušterije, kako bi sebi i svojim zaposlenima omogućila sredstva za život. Šišanje je postalo simbol otpora, želje za radom, slobodom, prosperitetom.

Ne baš šišanje na nularicu, na koju nas je pandemija već prvog dana zatvaranja tako bolno obrijala svojom zaraznom mašinicom, ali potšišivanje, onako da se posle par meseci uljudimo i počnemo da ličimo na sebe. Protest je organizovala Konzervativna koalicija Mičigena, ali su organizatori zamolili pripadnike militarne “Milicije” da se ne pojavljuju, obećavajući da će njihovo oružje, zameniti makazama. Sukoba nije bilo.

Na protestu u Mičigenu juče nije bila guvernerka, jer je obilazila poplavljena područja Midland County, u kome se, zbog obilnih kiša, izlila reka i srušila dve brane, pa je 11 hiljada ljudi moralo da se evakuiše, jer im je pretila životna opasnost. 

U Mičigen će danas putovati i predsednik Tramp, u posetu fabrici Ford koja je tokom pandemije uključena u proizvodnju zaštitne opreme. Pre nego što je na put krenuto, iz Mičigena mu je od vlasti poručeno da, pošto već dolazi, a nije baš morao, da obavezno u poseti Fordu nosi masku, zbog radnika koji ozbiljno vode računa o zaštiti protiv širenja pandemije, svom i tuđem zdravlju.

Poznata su koškanja predsednika sa prestavnicima vlasti ove države, a danas ćemo videti da li je predsednik poslušao preporuku.

Juče su objavljeni i zanimljivi podaci o tome kako je pandemija ekonomski uticala na neke poznate korporacije, uprkos očekivanjima da će makar IT industrija preživeti bez posledica. Microsoft je zamrzao zapošljavanje, pridružila mu se i firma “Alphabet”, Uber je otpustio skoro 7.000 radnika, Lyft je smanjio radnu snagu za 17 procenata, a AirBnB je otpustio četvrtinu zaposlenih.

Amerikanci će sa pažnjom pratiti rasprave između Demokrata i Republikanaca o sledećoj fazi pomoći, oko koje su za sada miljama daleko. Vođa većine u Senatu, Republikanac Mic McConel juče je rekao da će novi paket sigurno biti potreban, ali da će o njemu ozbiljno razgovarati, bez neodgovornog trošenja novca za nepotrebne projekte, i naglasio da će savezna pomoć za nezaposlene od 600 dolara nedeljno sigurno prestati u julu, i neće biti produžena do kraja godine, kako Demokrate predlažu.

Memorial Day je dan u kome obično pada kiša, ali masovnih piknika, parada i drugih okupljanja ove godine za praznik neće biti. U Ilinoisu ce 29. maja sa radom početi bašte restorana i barova. Možda će ponegde moći da se ode u “drive up” nostalgični bioskop, i pogleda neki romanticni film iz kola, ili između pljuskova obavi brzopotezna šetnja na nekoj od prigradskih plaža, pošto su u Čikagu i dalje i plaže i parkovi zatvoreni.

Trebalo je danas da krenem na put za Srbiju - nije se dalo. Nisam se ni potšišala - a u Mičigen voziti neću. Zato se vidimo i sutra, kada će nam biti kako nam bude.  

Autor: Mila Filipović, novinar

(serbianmirror.com)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

22.05.2020 06:24

Све се мјења, па и у замишљеном рају.

ODGOVORITE
Name

Tacno je da se od

22.05.2020 09:30

IT industriji jede, ali i to da se IT industrija ne jede. Kada tkz. lazni rad prevagne nad realnim,kada proguta, pozdere stvarni, ocekujte glad u svijetu, pogotovo svijetskim metropolama....

ODGOVORITE
Name

Da da

22.05.2020 14:53

Dragi moji, pripremite zeludac za njihovu zdravu hranu, laboratorijski proizvedenu od zivotinjskih i biljnih celija, bolje reci od insekata(zrikavaca), uveliko se radi na tome da zazivi masovni uzgoj, proivodnja, da bi se navodno oslobodilo zemljiste koje se zagadjuje dosadasnjom proizvodnjom, navodno vise nego sto zagadjuju auta,vojna industrija, prerada nafte, tehnoloska, hemijske industr, itd.... To su eto umobolni mocnici zakljucili,nije nista opasno sto zadovoljava njihove bolesne pozude za moci i pohlepom....ni to sto su upravo oni zbog svega toga najveci zagadjivaci i neba i zemlje i vode i vazduha, svega zivog na ovoj planeti, na da sve i ljudskog uma.

ODGOVORITE