Почела сезона сакупљања пужева

Током кишних дана, којих на претек има у прољеће, често се могу срести сакупљачи пужева дуж обале Саве и Дрине. Пужеви крећу у потрагу за храном, а многобројни становници Семберије тада могу дневно сакупити и до 50 килограма.

Република Српска 21.05.2020 | 16:44
Почела сезона сакупљања пужева

Немања Остојић из Бијељине већ двадесет пет година сакупља пужеве али се бави и њиховим откупом.

“Читаве породице иду у сакупљање, а количина зависи од временских услова. Најбоље је ујутру пред сваку росу и док сунце не крене да излази, тада пужева највише има. Ако има доста кише, односно, ако пада сваки други дан сезона буде добра”, каже Остојић.

Сакупљање пужева је сезонски посао који изискује спретност па се за њега одлучују углавном старији суграђани. Сезона потраге за пужевима почела је у априлу, а завршава се крајем јуна.

“Пужева има свугдје. На оближњој Мајевици, у шумама, поред потока и ријека Саве и Дрине. Постоје три врсте пужа Савски,Дрински и Бијељински мелез који се разликују по боји. Најукуснији је са месом бијеле боје и најскупљи”, наводи Остојић и додаје да се пужеви јако пуно размножавају па се на истом мјесту сваког дана може пронаћи већа количина.

- Од овог посла се не може живјети током цијеле године - каже Немања Остојић и додаје да му дугогодишње искуство не дозвољава да одустане.

Још нешто је, каже, кроз овај посао научио, то је метеорологија, надајући се киши неријетко може и да је предвиди а тада је, како наводи, улов сигуран.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ас

21.05.2020 15:08

Могли би ви купити пузеве и до септембра. Зна се крај Маја крај са пузевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуж

21.05.2020 15:31

Зна ли неко која је откупна цена по килограму?

ОДГОВОРИТЕ