Počela sezona sakupljanja puževa

Tokom kišnih dana, kojih na pretek ima u proljeće, često se mogu sresti sakupljači puževa duž obale Save i Drine. Puževi kreću u potragu za hranom, a mnogobrojni stanovnici Semberije tada mogu dnevno sakupiti i do 50 kilograma.

Republika Srpska 21.05.2020 | 16:44
Počela sezona sakupljanja puževa

Nemanja Ostojić iz Bijeljine već dvadeset pet godina sakuplja puževe ali se bavi i njihovim otkupom.

“Čitave porodice idu u sakupljanje, a količina zavisi od vremenskih uslova. Najbolje je ujutru pred svaku rosu i dok sunce ne krene da izlazi, tada puževa najviše ima. Ako ima dosta kiše, odnosno, ako pada svaki drugi dan sezona bude dobra”, kaže Ostojić.

Sakupljanje puževa je sezonski posao koji iziskuje spretnost pa se za njega odlučuju uglavnom stariji sugrađani. Sezona potrage za puževima počela je u aprilu, a završava se krajem juna.

“Puževa ima svugdje. Na obližnjoj Majevici, u šumama, pored potoka i rijeka Save i Drine. Postoje tri vrste puža Savski,Drinski i Bijeljinski melez koji se razlikuju po boji. Najukusniji je sa mesom bijele boje i najskuplji”, navodi Ostojić i dodaje da se puževi jako puno razmnožavaju pa se na istom mjestu svakog dana može pronaći veća količina.

- Od ovog posla se ne može živjeti tokom cijele godine - kaže Nemanja Ostojić i dodaje da mu dugogodišnje iskustvo ne dozvoljava da odustane.

Još nešto je, kaže, kroz ovaj posao naučio, to je meteorologija, nadajući se kiši nerijetko može i da je predvidi a tada je, kako navodi, ulov siguran.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

As

21.05.2020 15:08

Mogli bi vi kupiti puzeve i do septembra. Zna se kraj Maja kraj sa puzevima.

ODGOVORITE
Name

Puž

21.05.2020 15:31

Zna li neko koja je otkupna cena po kilogramu?

ODGOVORITE