Како су се Ескобарови нилски коњи отели контроли?!

У току је акција ветеринара у Колумбији, који раде на кастрирању и стерилисању нилских коња. Животиње су некада биле егзотични љубимци "краља наркотика" Пабла Ескобара, али су се са годинама, нилски коњи отели контроли, па су мере биле неопходне.

Занимљивости 21.05.2020 | 17:48
Како су се Ескобарови нилски коњи отели контроли?!

Локални ветеринари врше прво кастрирање нилских коња, како би их држали под контролом, јер бивши Ескобарови љубимци представљају претњу за екосистеме језера и река. 

У питању је врло тежак и опасан задатак, имајући у виду да су неке од животиња агресивне, и врло „незахвални, непослушни пацијенти".

„Свака операција траје 12 сати и потребна је посебна дизалица да би се ови велики сисари, тешки и по три тоне, померали у складу са потребама током захвата", рекао је ветеринар Карлос Валдерама.

„Кад смо превозили једну женку коју смо стерилисали, она се мало померала док је анестезија попуштала. Подигли су нам се задњи точкови камиона", испричао је ветеринар. 

Ескобар је пре 40 година, из Африке прошверцовао нилске коње за свој приватни зоолошки врт на ранчу смештеном између места Мадељин и Боготе. Осим нилских коња, у врту су живели слонови, нојеви, жирафе, антилопе...

Године 1993, пошто је Ескобар убијен, један мужјак и три женке нилског коња, побегли су са његовог поседа у џунглу површине 7.000 хектара.

Ескобарове зебре, слонови, нојеви, камиле и жирафе, нашле су нове домове у зоолошким вртовима широм света.

Али нилски коњи, које је наводно Ескобар највише волео, нису завршили у зоолошким вртовима. 

Често су умели да уплаше становнике околних села и да упропасте комплетне усеве. У земљи сада према проценама има између 80 и 150 нилских коња, а борба за њихово „одстрањивање из новог станишта" није уродила плодом због акција удружења за заштиту животиња.

Без правих природних предатора, њихов број убрзано расте.

„Јагуар је наш највећи предатор на овим просторима. То је дивна велика животиња, али има око 100 килограма, и са том тежином, тешко да може било шта да уради против одраслог нилског коња", каже Валдерама.

Док међу становништвом влада незадовољство, нилским коњима ово подручје толико прија, да без проблема постижу полну зрелост и успешно се размножавају.

Стручњак за екологију са Калифорнијског универзитета у Сан Дијегу, Џонатан Шарин, сматра да би их ускоро могло бити на хиљаде.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар