Kako su se Eskobarovi nilski konji oteli kontroli?!

U toku je akcija veterinara u Kolumbiji, koji rade na kastriranju i sterilisanju nilskih konja. Životinje su nekada bile egzotični ljubimci "kralja narkotika" Pabla Eskobara, ali su se sa godinama, nilski konji oteli kontroli, pa su mere bile neophodne.

Zanimljivosti 21.05.2020 | 17:48
Kako su se Eskobarovi nilski konji oteli kontroli?!

Lokalni veterinari vrše prvo kastriranje nilskih konja, kako bi ih držali pod kontrolom, jer bivši Eskobarovi ljubimci predstavljaju pretnju za ekosisteme jezera i reka. 

U pitanju je vrlo težak i opasan zadatak, imajući u vidu da su neke od životinja agresivne, i vrlo „nezahvalni, neposlušni pacijenti".

„Svaka operacija traje 12 sati i potrebna je posebna dizalica da bi se ovi veliki sisari, teški i po tri tone, pomerali u skladu sa potrebama tokom zahvata", rekao je veterinar Karlos Valderama.

„Kad smo prevozili jednu ženku koju smo sterilisali, ona se malo pomerala dok je anestezija popuštala. Podigli su nam se zadnji točkovi kamiona", ispričao je veterinar. 

Eskobar je pre 40 godina, iz Afrike prošvercovao nilske konje za svoj privatni zoološki vrt na ranču smeštenom između mesta Madeljin i Bogote. Osim nilskih konja, u vrtu su živeli slonovi, nojevi, žirafe, antilope...

Godine 1993, pošto je Eskobar ubijen, jedan mužjak i tri ženke nilskog konja, pobegli su sa njegovog poseda u džunglu površine 7.000 hektara.

Eskobarove zebre, slonovi, nojevi, kamile i žirafe, našle su nove domove u zoološkim vrtovima širom sveta.

Ali nilski konji, koje je navodno Eskobar najviše voleo, nisu završili u zoološkim vrtovima. 

Često su umeli da uplaše stanovnike okolnih sela i da upropaste kompletne useve. U zemlji sada prema procenama ima između 80 i 150 nilskih konja, a borba za njihovo „odstranjivanje iz novog staništa" nije urodila plodom zbog akcija udruženja za zaštitu životinja.

Bez pravih prirodnih predatora, njihov broj ubrzano raste.

„Jaguar je naš najveći predator na ovim prostorima. To je divna velika životinja, ali ima oko 100 kilograma, i sa tom težinom, teško da može bilo šta da uradi protiv odraslog nilskog konja", kaže Valderama.

Dok među stanovništvom vlada nezadovoljstvo, nilskim konjima ovo područje toliko prija, da bez problema postižu polnu zrelost i uspešno se razmnožavaju.

Stručnjak za ekologiju sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu, Džonatan Šarin, smatra da bi ih uskoro moglo biti na hiljade.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar