Поднесена кривична пријава Тужилаштву против Додика

-Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) поднио је кривичну пријаву Тужилаштву Босне и Херцеговине против члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика због постојања основа сумње да је као службено лице извршио кривично дјело Неовлашћено прислушкивање и звучно или оптичко снимање , каже се у саопштењу “Транспаренси интернешонал".

Република Српска 21.05.2020 | 11:36
Поднесена кривична пријава Тужилаштву против Додика

"Додик је на 13. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске за говорницом изјавио да слуша телефоном представнике опозиције, да свака власт слуша опозицију, те је препричао садржину телефонских разговора чланова опозиције. Изјавио је и да му све то доставља министар унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукач, те је од њега тражио потврду својих навода", наводи се у саопштењу ове организације.

Додају да надзор и техничко снимање телекомуникација спадају у ред посебних истражних радњи, те је за њихово предузимање потребно судско одобрење.

"То је кривично-процесни институт који се примјењује под изузетним околностима, и у којем члан Предсједништва Босне и Херцеговине нема никакве надлежности, као ни и министар унутрашњих послова", наглашавају из ТИ.

Даље се каже да поред тога, Обавјештајно-безбједносна агенција Босне и Херцеговине (ОБА) је одговорна за прикупљање обавјештајних података у вези са пријетњама по безбједност Босне и Херцеговине, и она такве податке може достављати Предсједништву БиХ (колективно).

"Ови подаци се могу односити на пријетње по безбједност, као што су тероризам и организовани криминал, те се свакако не смију односити на опозиционо политичко дјеловање", наглашавају из организације, и додају:

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске нема надлежности у погледу прикупљања обавјештајних података, те зато забрињава изјава Милорада Додика да податке из надзираних разговора добија од министра унутрашњих послова Драгана Лукача"

Подсјећају да ово није први пут да Милорад Додик пријети у својим политичким говорима. ТИ БиХ је већ подносио кривичне пријаве против њега због изјава у наступима и на страначким скуповима у изборној кампањи за Опште изборе 2018.године, а у којима су изнесене пријетње пензионерима, здравственим радницима, радницима РиТЕ Гацко и дугима бирачима, с циљем придобијања подршке на изборима. До данас ниједно тужилаштво није отворило истрагу против њега.

ТИ БиХ напомиње да је овога пута Милорад Додик без прикривања признао да успоставља елементе тоталитарне државе незаконитим прислушкивањем својих политичких противника.

"Тужилаштво БиХ поред навода о неовлашћеном прислушкивању представника опозиције мора истражити и наводе који упућују на то да су у БиХ створене параобавјештајне структуре којима руководи  министар полиције Драган Лукач", каже се у саопштењу “Транспаренси интернешонала".

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

21.05.2020 09:52

Бурле скроз пролупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меги

21.05.2020 09:58

Е јесу и насли за ста га кривицно гоне. А то сто је ојадио натод и комлетну дрзаву то никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2020 10:01

вала бас.

Name

АКТИВИСТА

21.05.2020 10:21

У праву си а џаба тужбе све судије корумпиране Само активни на обичном народу.Плаћени су да штите криминал насиље и убиства.

Name

није ниција...

21.05.2020 10:45

ма и Ал Копоне је отисао у затвор због утаје пореза а не због мафије....само да им се дохака, па како год

Name

Перица

21.05.2020 10:54

Није ово џаба. Ово ће бит међународни ресен. А сад ће ланац пропадат...бице пуно пуно више јавности информација. Укљуцено везаност политика за убиства итд.

Name

Директ

21.05.2020 11:17

Преко "ситница" се на крају дође и до најкрупнијих ствари. Додик је очигледно довољно глуп да себе пошаље на дугогодишњу робију (није баш бистар, а и кад је био), чим то други не смију или нису довољно јаки да то ураде. Досадила му слобода, па хоће у затвор што прије, по скраћеној процедури, па да се од њега и његове на накарадне владавоне коначно одморимо.

Name

Даце Бог

21.05.2020 10:13

Дај Бозе да несто буде од овога. Камо среце да се обојица скину с грбаце народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко тито

21.05.2020 11:08

неце ти ови лако са власти, да не закувају кквог рата будале и то

Name

Xyз

21.05.2020 10:18

Бурле је обицна фукара.Он незна ни ста је бог,он само зна ста су милиони.Дрма се фотеља,па полудио до даске.Досад је крао све изборе танзабуци украдене листице,а сад висе неце моци.Досла Маца на вратанца.Он са Цовицем брацом ради на стету Босњака.Нека те је срам Лопурдо једна неписмена.Ти си само за Голи Оток за Лупање Камења и то бос без Ципела.Фујјј Фукарестино усмрдјела цовјеку псовати умрлог оцс није му се отац ни охладио.Битанго неваспитана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2020 13:02

Милиони су превазиђени...милијарде боље звучи!

Name

МГ

21.05.2020 10:20

Треба испитати и ПРОИНТЕР о овоме, јер сигурно и они на неки нацин уцествују... не иду њима дзаба онолике паре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

21.05.2020 10:24

мајко моја какве глупости од ових сто праве жалбе и тужбе. Па немамо правосуђа, коме се овде ста тузи и зали. Па зар јос неко има да то незна. Додо држи све у рукама. И ста сада... да цекамо да га неко осуди или ста...? Е глупи народе глупи. Само вас треба и даље притискати, мислим вратити вам само то, што сте својим гласом направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милостиви

21.05.2020 11:42

Нема правда док народ не изадзе на улице,зато позивам народ,али само мирно И достојанствено.

Name

Ре Милостиви

21.05.2020 16:40

Ако ћете мирно и достојанствено на мене овај пут не рачунајте. Излазио сам мирно и достојанствено сто пута. Мафијаши и њихови керови само чекају да се уморимо и разиђемо па онда похапсе нас који останемо на крају и једино ми испаштамо. Него ако је остало још живота и чојства да се обрачунамо са мафијом разбојничком како доликује.

Name

штеточине РС.

21.05.2020 10:33

Будале пропале у РС ко ће му судити када су они исти он, ради народне пљачке купљени сви као његови папци годинама у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккк

21.05.2020 10:53

Дрма му се кавез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

21.05.2020 12:42

Ако то не буде од стране тужилаштва урађено,лопова под браву. На улице на протесте све до циља.

ОДГОВОРИТЕ