Podnesena krivična prijava Tužilaštvu protiv Dodika

-Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika zbog postojanja osnova sumnje da je kao službeno lice izvršio krivično djelo Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje , kaže se u saopštenju “Transparensi internešonal".

Republika Srpska 21.05.2020 | 11:36
Podnesena krivična prijava Tužilaštvu protiv Dodika

"Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za govornicom izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije, da svaka vlast sluša opoziciju, te je prepričao sadržinu telefonskih razgovora članova opozicije. Izjavio je i da mu sve to dostavlja ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukač, te je od njega tražio potvrdu svojih navoda", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Dodaju da nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji, te je za njihovo preduzimanje potrebno sudsko odobrenje.

"To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima, i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni i ministar unutrašnjih poslova", naglašavaju iz TI.

Dalje se kaže da pored toga, Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine (OBA) je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po bezbjednost Bosne i Hercegovine, i ona takve podatke može dostavljati Predsjedništvu BiH (kolektivno).

"Ovi podaci se mogu odnositi na prijetnje po bezbjednost, kao što su terorizam i organizovani kriminal, te se svakako ne smiju odnositi na opoziciono političko djelovanje", naglašavaju iz organizacije, i dodaju:

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nema nadležnosti u pogledu prikupljanja obavještajnih podataka, te zato zabrinjava izjava Milorada Dodika da podatke iz nadziranih razgovora dobija od ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača"

Podsjećaju da ovo nije prvi put da Milorad Dodik prijeti u svojim političkim govorima. TI BiH je već podnosio krivične prijave protiv njega zbog izjava u nastupima i na stranačkim skupovima u izbornoj kampanji za Opšte izbore 2018.godine, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i dugima biračima, s ciljem pridobijanja podrške na izborima. Do danas nijedno tužilaštvo nije otvorilo istragu protiv njega.

TI BiH napominje da je ovoga puta Milorad Dodik bez prikrivanja priznao da uspostavlja elemente totalitarne države nezakonitim prisluškivanjem svojih političkih protivnika.

"Tužilaštvo BiH pored navoda o neovlašćenom prisluškivanju predstavnika opozicije mora istražiti i navode koji upućuju na to da su u BiH stvorene paraobavještajne strukture kojima rukovodi  ministar policije Dragan Lukač", kaže se u saopštenju “Transparensi internešonala".

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Skeptik

21.05.2020 09:52

Burle skroz prolupo.

ODGOVORITE
Name

Megi

21.05.2020 09:58

E jesu i nasli za sta ga krivicno gone. A to sto je ojadio natod i komletnu drzavu to nikome nista.

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2020 10:01

vala bas.

Name

AKTIVISTA

21.05.2020 10:21

U pravu si a džaba tužbe sve sudije korumpirane Samo aktivni na običnom narodu.Plaćeni su da štite kriminal nasilje i ubistva.

Name

nije nicija...

21.05.2020 10:45

ma i Al Kopone je otisao u zatvor zbog utaje poreza a ne zbog mafije....samo da im se dohaka, pa kako god

Name

Perica

21.05.2020 10:54

Nije ovo džaba. Ovo će bit međunarodni resen. A sad će lanac propadat...bice puno puno više javnosti informacija. Ukljuceno vezanost politika za ubistva itd.

Name

Direkt

21.05.2020 11:17

Preko "sitnica" se na kraju dođe i do najkrupnijih stvari. Dodik je očigledno dovoljno glup da sebe pošalje na dugogodišnju robiju (nije baš bistar, a i kad je bio), čim to drugi ne smiju ili nisu dovoljno jaki da to urade. Dosadila mu sloboda, pa hoće u zatvor što prije, po skraćenoj proceduri, pa da se od njega i njegove na nakaradne vladavone konačno odmorimo.

Name

Dace Bog

21.05.2020 10:13

Daj Boze da nesto bude od ovoga. Kamo srece da se obojica skinu s grbace naroda.

ODGOVORITE
Name

ko tito

21.05.2020 11:08

nece ti ovi lako sa vlasti, da ne zakuvaju kkvog rata budale i to

Name

Xyz

21.05.2020 10:18

Burle je obicna fukara.On nezna ni sta je bog,on samo zna sta su milioni.Drma se fotelja,pa poludio do daske.Dosad je krao sve izbore tanzabuci ukradene listice,a sad vise nece moci.Dosla Maca na vratanca.On sa Covicem bracom radi na stetu Bosnjaka.Neka te je sram Lopurdo jedna nepismena.Ti si samo za Goli Otok za Lupanje Kamenja i to bos bez Cipela.Fujjj Fukarestino usmrdjela covjeku psovati umrlog ocs nije mu se otac ni ohladio.Bitango nevaspitana.

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2020 13:02

Milioni su prevaziđeni...milijarde bolje zvuči!

Name

MG

21.05.2020 10:20

Treba ispitati i PROINTER o ovome, jer sigurno i oni na neki nacin ucestvuju... ne idu njima dzaba onolike pare!!!

ODGOVORITE
Name

miko

21.05.2020 10:24

majko moja kakve gluposti od ovih sto prave žalbe i tužbe. Pa nemamo pravosuđa, kome se ovde sta tuzi i zali. Pa zar jos neko ima da to nezna. Dodo drži sve u rukama. I sta sada... da cekamo da ga neko osudi ili sta...? E glupi narode glupi. Samo vas treba i dalje pritiskati, mislim vratiti vam samo to, što ste svojim glasom napravili.

ODGOVORITE
Name

Milostivi

21.05.2020 11:42

Nema pravda dok narod ne izadze na ulice,zato pozivam narod,ali samo mirno I dostojanstveno.

Name

Re Milostivi

21.05.2020 16:40

Ako ćete mirno i dostojanstveno na mene ovaj put ne računajte. Izlazio sam mirno i dostojanstveno sto puta. Mafijaši i njihovi kerovi samo čekaju da se umorimo i raziđemo pa onda pohapse nas koji ostanemo na kraju i jedino mi ispaštamo. Nego ako je ostalo još života i čojstva da se obračunamo sa mafijom razbojničkom kako dolikuje.

Name

štetočine RS.

21.05.2020 10:33

Budale propale u RS ko će mu suditi kada su oni isti on, radi narodne pljačke kupljeni svi kao njegovi papci godinama u RS.

ODGOVORITE
Name

Kkk

21.05.2020 10:53

Drma mu se kavez

ODGOVORITE
Name

Trn

21.05.2020 12:42

Ako to ne bude od strane tužilaštva urađeno,lopova pod bravu. Na ulice na proteste sve do cilja.

ODGOVORITE