Српски идентитет системски се урушава у Црној Гори

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић истакао је да се цјелокупни српски идентитет у Црној Гори систематски урушава још од времена комуниста, а да је то посебно изражено за вријеме режима црногорског предсједника Мила Ђукановића.

Република Српска 20.05.2020 | 20:04
Српски идентитет системски се урушава у Црној Гори

– Укинути су ћирилица, српски језик, српска историја, српска књижевност и српски симболи. Остала је Српска православна црква (СПЦ), коју уназад десетак година покушавају помести, односно уништити као посљедњу институцију која носи српски и вјерски идентитет Срба у Црној Гори – рекао је Давидовић.

Он је нагласио да је усвајањем Закона о слободи вјероисповијести као посљедњим чином забијен клин у ковчег црногорског покушаја да Срби и СПЦ буду елиминисани из живота црногорског друштва.

– Доношењем тог закона и свеукупним процесима који се уназад двадесетак година воде у Црној Гори преписан је рецепт франковаца, односно усташке идеологије, која је од 1941. до 1945. била примијењена над Србима и СПЦ у НДХ – оцијенио је Давидовић.

Он је поручио да, ако Црна Гора жели да буде истинска демократска држава, прво што мора да уради јесте да призна права Србима, који чине више од 30 одсто популације у тој земљи.

– То важи и за СПЦ, којој мора да призна историјски идентитет као што је потписивањем уговора и законским одредбама урадила када је ријеч о Исламској заједници и Католичкој цркви. То не треба да учини због тога што их неко присиљава, него зато што је то врло снажно унутрашње питање на које Срби и СПЦ имају право да добију квалитетан одговор кроз закон и уговор – рекао је Давидовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора може да слиједи примјер уважавања СПЦ и српског народа у БиХ, а чак и Хрватске, која има толерантан закон којим признаје идентитет и историјску трајност СПЦ на тим подручјима и не дира њена материјална добра.

– У БиХ је тај закон изванредно постављен и он је плод усаглашавања представника Исламске заједнице, Јеврејске заједнице, Католичке цркве, СПЦ, политичких структура и стручњака. Тај закон је усвојен 2004. године и он ове вјерске заједнице третира као историјске, које не морају да се региструју, јер им је историја дала право да егзистирају. Све остале заједнице које се формирају треба да се региструју – подсјетио је Давидовић.

Додаје да је на основу тог закона 2008. године потписан и уговор с Патријаршијом СПЦ у Београду.

– БиХ се може похвалити изванредним законом. Ако је БиХ од 1992. до 1995. године прошла кроз тако трауматично вријеме и ако смо се могли усагласити у вези с тим законом и уговорима, онда то може и Црна Гора, ако жели, да буде демократска земља. У овом тренутку је очито да она, како то Ђукановић рече, због тражења домовинског идентитета жели да поништи не само српски идентитет, него и СПЦ. Ако црногорски режим настави тако да функционише, плашим се да ће протести и литије бити дуговјечни, као што је и сама СПЦ, све док не добије своја права – указао је Давидовић.

Коментаришући Ђукановићеву најаву оснивања црногорске православне цркве, Давидовић је оцијенио да је парадокс да у 21. вијеку држава оснива цркву.

– То постоји само у примитивним друштвима. Каква ће то црква и вјера бити ако је држава оснива? Он то може урадити неким актима, као што је дозволио постојање такозване црногорске православне цркве Мираша Дедеића, али то неће имати основа у народу. Подршку СПЦ даје више од 50 одсто грађана Црне Горе, не само вјерника, него и оних који имају свијест о значењу СПЦ и православних владика и свештенства у изградњи државности Црне Горе – нагласио је Давидовић.

Он је оцијенио да, шта год Ђукановићев режим уради, на том путу неће имати подршку у народу, већ ће и даље бити суочен с мирним протестима и молитвама вјерника који ће бранити српски идентитет и демократску Црну Гору, а он ће изгубити кредибилитет демократског развоја Црне Горе.

– То су ствари које црногорско друштво неће прихватити и казниће то и на изборима, а СПЦ ће коначно побиједити. Свака државна црква формирана на тај начин показала се неуспјешном, као што је и такозвана црногорска православна црква која је основана као невладина организација. Она нема вјерника, има подршку бивших комуниста и радикалних атеиста, а у њој је неколицина свештеника који нису вјерници, већ су више институционално окупљени антихристи, безбожници и демони, него што су заступници цркве – рекао је Давидовић.

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

вера невера

20.05.2020 18:18

"Директор Републичког секретаријата за вјере", ко би рекао , ово је измишљена позиција а отприлике је у рангу са референта за кабасте послове или носачем јаја у кривинама. Лик сједи у канцеларији, прима добру плату и нешто паламуди о вјерама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Активиста

20.05.2020 19:19

А прије три године испунио све законске услове да иде у пензију. Министарка Наталија Тривић га штити, као што је он њу својевремено док су заједно уништавали РТРС

Name

5+

20.05.2020 21:09

Свака част за коментар!Одлично си описао и њега и његов посао

Name

Ре

20.05.2020 22:49

Види овог Гебелсцица са РТРС испод ког камена сад измили? Јос се мрцина напаја са дрзавне сисе, па јел вам икад доста мајке вам га безобразне? Каква смо ми велесила имамо и секретаријат за вјере, па и његовог директора. О тузна и крвљу натопљена земљо ста ти све носис на плецима својим, мора да ти је муцно сто те оволики сљам гази.

Name

ја се више

20.05.2020 18:26

бојим за нашу вјеру у Србији и Српској него у Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

квант

20.05.2020 18:31

Сто ми се муци од ових тема угрозености, .. па трају висе 33 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знас Ста

20.05.2020 19:15

Не би они били угрозени да ови прије њих нису 74 године били "угрозени", "паметњаковицу".

Name

Капија

20.05.2020 19:05

Оде и овај на црну листу црногорску. Персона нон грата. Нема уласка. И њему и оној чланици заједничког домаћинства. Црна Гора памти и врати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

20.05.2020 19:20

Има ли у Србији Црногораца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.05.2020 19:22

Драган је поткупљени резимски сектас,његово мисљење је небитно јер није ауторитет за било сто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

20.05.2020 19:29

Уништава се и у БиХ и то све због издајничког односа опозиције у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видис

20.05.2020 19:40

Да смо 1992 имали овакву власт сада би били далеко иза Карпата, садили би кромпир и неби се бавило оваквим глупостима.

Name

Крим

20.05.2020 20:08

Путин насељава православно становниство на Крим па би мозда било боље да се селимо.

Name

Руси што даље од нас

20.05.2020 20:13

Како не контају да Црногорци неће да буду губернија него ЕУ.Нама Србима нико није крив што пар појединаца прима Руске паре да нас кочи ка ЕУ и НАТО.Све богате западне земље су у НАТО само ми нешто измишљамо.Да се Њемачка тако понашала не би данас била најразвијенија земља Европе и трећа економија свјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

20.05.2020 21:14

Доказало се да Руси нису никаква сила. Једини на свијету су вршили дезинфекцију објеката и то се показало као неучинковито... Испали глупи.

Name

Тртмрт

21.05.2020 08:06

Управо тако.

Name

Ре руси,

20.05.2020 22:59

Па ђетије памет чоце, Ееее сваста ти мати роди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре руси

21.05.2020 07:03

А отац направи..