Srpski identitet sistemski se urušava u Crnoj Gori

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović istakao je da se cjelokupni srpski identitet u Crnoj Gori sistematski urušava još od vremena komunista, a da je to posebno izraženo za vrijeme režima crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Republika Srpska 20.05.2020 | 20:04
Srpski identitet sistemski se urušava u Crnoj Gori

– Ukinuti su ćirilica, srpski jezik, srpska istorija, srpska književnost i srpski simboli. Ostala je Srpska pravoslavna crkva (SPC), koju unazad desetak godina pokušavaju pomesti, odnosno uništiti kao posljednju instituciju koja nosi srpski i vjerski identitet Srba u Crnoj Gori – rekao je Davidović.

On je naglasio da je usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti kao posljednjim činom zabijen klin u kovčeg crnogorskog pokušaja da Srbi i SPC budu eliminisani iz života crnogorskog društva.

– Donošenjem tog zakona i sveukupnim procesima koji se unazad dvadesetak godina vode u Crnoj Gori prepisan je recept frankovaca, odnosno ustaške ideologije, koja je od 1941. do 1945. bila primijenjena nad Srbima i SPC u NDH – ocijenio je Davidović.

On je poručio da, ako Crna Gora želi da bude istinska demokratska država, prvo što mora da uradi jeste da prizna prava Srbima, koji čine više od 30 odsto populacije u toj zemlji.

– To važi i za SPC, kojoj mora da prizna istorijski identitet kao što je potpisivanjem ugovora i zakonskim odredbama uradila kada je riječ o Islamskoj zajednici i Katoličkoj crkvi. To ne treba da učini zbog toga što ih neko prisiljava, nego zato što je to vrlo snažno unutrašnje pitanje na koje Srbi i SPC imaju pravo da dobiju kvalitetan odgovor kroz zakon i ugovor – rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora može da slijedi primjer uvažavanja SPC i srpskog naroda u BiH, a čak i Hrvatske, koja ima tolerantan zakon kojim priznaje identitet i istorijsku trajnost SPC na tim područjima i ne dira njena materijalna dobra.

– U BiH je taj zakon izvanredno postavljen i on je plod usaglašavanja predstavnika Islamske zajednice, Jevrejske zajednice, Katoličke crkve, SPC, političkih struktura i stručnjaka. Taj zakon je usvojen 2004. godine i on ove vjerske zajednice tretira kao istorijske, koje ne moraju da se registruju, jer im je istorija dala pravo da egzistiraju. Sve ostale zajednice koje se formiraju treba da se registruju – podsjetio je Davidović.

Dodaje da je na osnovu tog zakona 2008. godine potpisan i ugovor s Patrijaršijom SPC u Beogradu.

– BiH se može pohvaliti izvanrednim zakonom. Ako je BiH od 1992. do 1995. godine prošla kroz tako traumatično vrijeme i ako smo se mogli usaglasiti u vezi s tim zakonom i ugovorima, onda to može i Crna Gora, ako želi, da bude demokratska zemlja. U ovom trenutku je očito da ona, kako to Đukanović reče, zbog traženja domovinskog identiteta želi da poništi ne samo srpski identitet, nego i SPC. Ako crnogorski režim nastavi tako da funkcioniše, plašim se da će protesti i litije biti dugovječni, kao što je i sama SPC, sve dok ne dobije svoja prava – ukazao je Davidović.

Komentarišući Đukanovićevu najavu osnivanja crnogorske pravoslavne crkve, Davidović je ocijenio da je paradoks da u 21. vijeku država osniva crkvu.

– To postoji samo u primitivnim društvima. Kakva će to crkva i vjera biti ako je država osniva? On to može uraditi nekim aktima, kao što je dozvolio postojanje takozvane crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića, ali to neće imati osnova u narodu. Podršku SPC daje više od 50 odsto građana Crne Gore, ne samo vjernika, nego i onih koji imaju svijest o značenju SPC i pravoslavnih vladika i sveštenstva u izgradnji državnosti Crne Gore – naglasio je Davidović.

On je ocijenio da, šta god Đukanovićev režim uradi, na tom putu neće imati podršku u narodu, već će i dalje biti suočen s mirnim protestima i molitvama vjernika koji će braniti srpski identitet i demokratsku Crnu Goru, a on će izgubiti kredibilitet demokratskog razvoja Crne Gore.

– To su stvari koje crnogorsko društvo neće prihvatiti i kazniće to i na izborima, a SPC će konačno pobijediti. Svaka državna crkva formirana na taj način pokazala se neuspješnom, kao što je i takozvana crnogorska pravoslavna crkva koja je osnovana kao nevladina organizacija. Ona nema vjernika, ima podršku bivših komunista i radikalnih ateista, a u njoj je nekolicina sveštenika koji nisu vjernici, već su više institucionalno okupljeni antihristi, bezbožnici i demoni, nego što su zastupnici crkve – rekao je Davidović.

(Srna)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

vera nevera

20.05.2020 18:18

"Direktor Republičkog sekretarijata za vjere", ko bi rekao , ovo je izmišljena pozicija a otprilike je u rangu sa referenta za kabaste poslove ili nosačem jaja u krivinama. Lik sjedi u kancelariji, prima dobru platu i nešto palamudi o vjerama.

ODGOVORITE
Name

Aktivista

20.05.2020 19:19

A prije tri godine ispunio sve zakonske uslove da ide u penziju. Ministarka Natalija Trivić ga štiti, kao što je on nju svojevremeno dok su zajedno uništavali RTRS

Name

5+

20.05.2020 21:09

Svaka čast za komentar!Odlično si opisao i njega i njegov posao

Name

Re

20.05.2020 22:49

Vidi ovog Gebelscica sa RTRS ispod kog kamena sad izmili? Jos se mrcina napaja sa drzavne sise, pa jel vam ikad dosta majke vam ga bezobrazne? Kakva smo mi velesila imamo i sekretarijat za vjere, pa i njegovog direktora. O tuzna i krvlju natopljena zemljo sta ti sve nosis na plecima svojim, mora da ti je mucno sto te ovoliki sljam gazi.

Name

ja se više

20.05.2020 18:26

bojim za našu vjeru u Srbiji i Srpskoj nego u Crnoj Gori.

ODGOVORITE
Name

kvant

20.05.2020 18:31

Sto mi se muci od ovih tema ugrozenosti, .. pa traju vise 33 godine.

ODGOVORITE
Name

Znas Sta

20.05.2020 19:15

Ne bi oni bili ugrozeni da ovi prije njih nisu 74 godine bili "ugrozeni", "pametnjakovicu".

Name

Kapija

20.05.2020 19:05

Ode i ovaj na crnu listu crnogorsku. Persona non grata. Nema ulaska. I njemu i onoj članici zajedničkog domaćinstva. Crna Gora pamti i vrati.

ODGOVORITE
Name

Duško

20.05.2020 19:20

Ima li u Srbiji Crnogoraca?

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.05.2020 19:22

Dragan je potkupljeni rezimski sektas,njegovo misljenje je nebitno jer nije autoritet za bilo sto.

ODGOVORITE
Name

RS

20.05.2020 19:29

Uništava se i u BiH i to sve zbog izdajničkog odnosa opozicije u RS.

ODGOVORITE
Name

Eto Vidis

20.05.2020 19:40

Da smo 1992 imali ovakvu vlast sada bi bili daleko iza Karpata, sadili bi krompir i nebi se bavilo ovakvim glupostima.

Name

Krim

20.05.2020 20:08

Putin naseljava pravoslavno stanovnistvo na Krim pa bi mozda bilo bolje da se selimo.

Name

Rusi što dalje od nas

20.05.2020 20:13

Kako ne kontaju da Crnogorci neće da budu gubernija nego EU.Nama Srbima niko nije kriv što par pojedinaca prima Ruske pare da nas koči ka EU i NATO.Sve bogate zapadne zemlje su u NATO samo mi nešto izmišljamo.Da se Njemačka tako ponašala ne bi danas bila najrazvijenija zemlja Evrope i treća ekonomija svjeta.

ODGOVORITE
Name

Rusi

20.05.2020 21:14

Dokazalo se da Rusi nisu nikakva sila. Jedini na svijetu su vršili dezinfekciju objekata i to se pokazalo kao neučinkovito... Ispali glupi.

Name

Trtmrt

21.05.2020 08:06

Upravo tako.

Name

Re rusi,

20.05.2020 22:59

Pa đetije pamet čoce, Eeee svasta ti mati rodi.

ODGOVORITE
Name

Re Re rusi

21.05.2020 07:03

A otac napravi..