На површину испливао сав лоповлук власти током ванредног стања у Српској

Сједница Народне скупштине Републике Српске показала је колико је власт неорганизовано и неспретно приступила новим условима које је наметнула пандемија вируса корона.

Република Српска 20.05.2020 | 19:16
На површину испливао сав лоповлук власти током ванредног стања у Српској

Оно што је открила ова сједница јесте да се ванредно стање и ситуација у којој се заједно са остатком свијета нашла и РС максимално користило за личне интереса, а на видјело је исливала неспособност појединаца у органима власти.

И прије него је сједница почела могли смо видјети како изгледа неорганизована држава на дјелу. Наиме, сједница се одржава у холу Владе РС, на један неприкладан и посланика недостојан начин. Поред тога, новинари који су пратили сједницу су смјештени у ходник, поред улазних врата. Услови у којима је скоро немогуће одржавати једну сједницу Нарпдне скупштине и, поред свега, непотребно.

То су примјетили и посланици опозиције који су представницима васти то и дали до знања.

"Нисте били су стању да обезбиједите одржавање сједнице у Народној скупштини Републике Српске, ја се у згради Владе непријатно осјећам", рекао је Небојша Вукановић, посланик СДС-а.

Игор Црнадак, посланик ПДП-а је рекао да је НСРС могла да засједа, те напомено да су други парламанти у свијету радили, те да су се могли направити услови да засједа и парламент РС.

"Послата је једна ружна порука народу коме је поручно “сједите код куће, затворите се, ништа нас не питајте, пустите да радимо”, рекао је он, подсјећајући и на снимке прослава на којима су били и званичници који су се, како каже, свима смијали у лице.

Ипак, то је само увод у оно што је показала ова сједница. А на њој су изнијете озбиљне оптужбе на рачун власти од стране опозиције. Од тога да је власт неспремно дочекала пандемију, преко тврдњи да су појединци износили нетачне податке, до изношења података о криминалним рањама у вријеме док Српском хара вирус корона.

Посланик СДС-а у НСРС Миладин Станић рекао је данас на сједници да је РС покрадена и да је власт неспремна дочекала пандемију.

"Ми сматрамо да није било потребно ванредно стање. Све ми разумијемо. Па, ви сте локалне карантине катастрофално организовали. Због једног оболи 20 људи. Они су два мјесеца изван посла јер је један заједница није организовала карантин како се то ради".

Станић је нагласио да смо потпуно неспремни ушли у ово, а посебно због чинејнице да су робе резерве покрадене.

"Зна то добро господин Вишковић. И је ли неко одговарао? Покрали сте робне резерве. Али и кад нема робних резерви постоји начин да се акумулира резерва. РС би могла да преко ИРБ откупи брашно и многе друге ствари. А посљедица цијене брашна је ваша крађа."

Он је додао да је сад на видјело испливао сав лоповлук власти и на шта су све спремни појединци.

"Код вас је лоповлук пожељна ствар. Да ли је ванредно стање пожељно у РС док се у локалној управи примају радници у одјељења у којима имамо вишак. Па коме треба гаража за Клинички центар од 35 милиона. И ви то још глорификујете. То је неодговрно. Здравстрво крвари, рекли сте премијеру. Мени је жао што ви лупате. Ви сте и мој премијер. Ви кажете да сте поносни на мобилну болницу. То је смијурија. Али вам ја опраштам и ту грешку, али немојте то глорификовати", навео је Станић само неке од ствари које су се радиле за вријеме ванредног стања.

И посланик Вукановић је оштро критиковао премјера Радована Вишковића, говорећи да Република Српска није спремно дочекала епидемију, помињући милионске трошкове и јавне набавке.

Правити гаражу за Клинички центар, која кошта 35 милиона КМ, док здравствене установе у Републици Српској немају основна медицинска средстава је сулудо поручио је Вукановић.

Вукановић је обраћајући се на скупштинском засједању упитао да ли је нормално да Клинички центар, који је дужан милијарду КМ, у вријеме епидемије толики новац троши на гаражу.

„Немате сталак за инфузију, немате стетоскоп, немате паштету у робним резервама, а бацате на гаражу 35 милиона КМ“, казао је Вукановић.

Он рекао да су ванредно стања многи искористили како би се додатно обогатили на рачун народа.

„Немојте суспендовати НСРС да би неконтролисано задуживали Републику Српску па онда својим фирмама набацивали новац“, казао је Вукановић.

Поручио је да нико није дао власти за право да Републику Српску задужује милијарду марка и да ствара пандемијске профитере и десетине милиона марака баца у вјетар у току овакве кризе.

„Поднесите рачун како туристичка агенција набавља медицинску опрему. Ко вам је рекао да купујете шатор и како сте га увезли када је Њемачка забранила извоз медицинске опреме“, казао је Вукановић. 

И Љубиша Крунић, посланик ПДП-а сматра да је Влада РС подбацила када је у питању борба против пандемије.

"Господине предсједниче Владе не слажем се да сте спремно дочекали пандемију. Одлично се сјећам из вашег експозеа, рекли сте да ћете зауставити крварење здравства. А нисте, још је горе стање. Желим да у будућности мислите на хероје који су на првој лиији, наши доктори, медицинске сестре..."

"Како сте дочекали спремни пандемију кад немамо робне резерве. То подразумјева, не само брашно, веч и ове маске и рукавице... Тражили смо сталке за инфузије и стетоскопе. У Требињу пет-шест дана нисте имали ни једну максу или рукавице. А кажњавали сте сељаке који су одлазили по овце", рекао је Крунић.

Посланик СДС Давор Шешић затражио је од премијера да поднесе оставку јер је, како каже, то одговоран потез због његове изјаве о вирусу корона као измишљеном вирусу.

Он је јавност и пдсјетио шта је премијер рекао:

"Можда не би требало као предсједник Владе да то кажем, али хоћу као човјек да кажем да је корона вирус измишљен да би се зауставио привредни раст, поготово неких земаља које су у одређеном моменту појавиле тамо гдје неки други сматрају да не би требало да се нађу". 

Овако је премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић говорио 4. марта о појави вируса корона. 

"Како један премијер може да изјави да је вирус измишљен, а болнице у свијету пуне пацијената. Да ли је то одговорно понашање премијера", упитао је Давор Шешић и позвао Вишковића да да оставку.

И остали опозициони посланици су указали на пропусте Владе, наводећи да је Народна скупштина деградирана, а Република Српска приватизована.

Шеф посланичког клуба СНСД у Народној скупштини Републике Српске, Игор Жунић, сматра да је здравствени систем Републике Српске одговорио на вријеме системским мјерама у борби против пандемије корона вируса.

"У свим радњама које су рађене сигурно је било и грешака. Мјере које је предузео Штаб за ванредне ситуације биле су добре и довеле су до тога да имамо добре резултате у борби са невидљивим непријатељем, корона вирусом", рекао је Жунић, током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Републици Српској. Он је рекао да ће грађани препознати и казнити оне људе који су били носиоци власти, а нису били одговорни за вријеме пандемије.

"Поносан сам на све оно што је урађено и да су мјере које су донесене спасле многе људске животе у Републици Српској", истакао је Жунић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у Народној скупштини да је Влада Српске прва у региону и БиХ реаговала на појаву вируса корона.

"Република Српска се од појаве вируса корона у Кини припремала за најгори сценарио који је подразумијевао долазак болести и у Српску", истакао је Вишковић у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој посланици разматрају Приједлог одлуке о укидању ванредног стања у Српској.

Вишковић је подсјетио да је, након разматрања информације Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске о појави новог вируса корона и предузетих мјера, Влада Републике Српске 10. марта донијела закључак којим је предузела низ мјера и активности с циљем даљњег спречавања ширења заразне болести проузроковане овим вирусом.

(БН/Бука)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Где

20.05.2020 17:39

Мозе све тако брзо испливати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.05.2020 18:16

Власт и опозиција ми личи на богати брачни пар који се стално свађа и препире, најчешће око новца, прихода и расхода, око љубавница и љубавника...

Name

Министар

20.05.2020 18:44

Безрезерва подрска господину Вукановицу. Свака цаст.

Name

Ре

20.05.2020 19:10

Као да нисте слусали излагање премијера, цовјек је искрено говорио и нико то не мозе побити. А ово сто гледамо то је престава за гледаоце и наивне

Name

вучетрн

20.05.2020 19:30

јел се баја обратијо

Name

одвратно

20.05.2020 20:21

Немозе се вала ни станивуковицево понасање висе толирисат "питате ме , да се изјасним" а врати се за говорницу.

Name

Јаффа

20.05.2020 17:43

Нема ко да казни лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјајо Тецхологy ГмбХ

20.05.2020 17:46

Сатор-болница мозе преко бањалуцког аеродрома да прима најтезе пацијенте из цијелог свијета! РС је спремна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

20.05.2020 17:47

Боже паметна човјека и посланика, изгледа да би се пријатно осјећао да сједи у згради терориста или талибана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада умире задња

20.05.2020 17:53

Само нас мозе јос спасити од потпуне пропасти Пејина унука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.05.2020 08:09

Ја се свако јутро будим са "Надом" изгледа да цу морат мијењат,није ми се несто показала .

Name

лола

20.05.2020 17:53

Требало би тразити да СИПА испита све тендере,набавке и узимзње кредита за вријеме пандемије. Опозиција да организује потписивање захтјева за независно истразивање свих лоповлука за вријеме пандемије и уводјење полицијског цаса у Р.С. И то хитно да би се покусало стати у крај лоповима и сацувати насу републику од унистења.Овако нам нема спаса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

20.05.2020 18:42

Да имају грам мозга погледали би у небо и захвалили Богу што вирус није ушао у РС. Да је ушао као у Италију преполовио би нас.

Name

Ре лола

21.05.2020 08:12

Од свега тога би остало на оно " покусали ". Додик цим види да губи тло под ногама он измисли неки проблем и опет под ноге баци опозицију.

Name

Ања

20.05.2020 17:55

И на крају, да ли је укинуто ванредно стање и полицијски сат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

20.05.2020 18:05

Треба заститити ове људе из опозиције поклонити им се до пода, против цега се неколицина њих бори, свака вам част... СВАКА ВАМ ЧАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви Бијељина

20.05.2020 18:27

А ја опозиције.А ја људи.

Name

закон

20.05.2020 19:04

треба стварно треба па ста ради пресједни ово је лудило прислускуј телефоне лукац сто сутис после овога треба стварно напустит републику српску оваквога говора пресједника па ово је срамота нације дрзаве бога

Name

ЗА РВИ БИЈЕЉИНА- БИЈЕЉИНА

21.05.2020 06:59

ЈЕ ЛИ ТО И ТЕБЕ КУПИШЕ КАО МИЧИЋА.

Name

Цхе

20.05.2020 18:18

Стигао и бурле да их спасава од дебакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

20.05.2020 18:21

Само напред ЖИВЦИРАЈ ИХ ДРАСКО БУДУЦИ ГРАДОНАЦЕЛНИЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

20.05.2020 19:48

Је си ли то ти?

Name

Герма

20.05.2020 18:28

?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли се осјецате слободно

20.05.2020 18:29

Милорад Додик је вецерас и званицно увео диктатуру. Њему не треба ни скупстина ни посланици ни партије. Краљ Милорад самовјенцани. Како цлан предсједниства БиХ управља министром Лукацом и прислускује градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

20.05.2020 18:32

Срам било и једне и друге... Позицију зато сто троси без икаквог смисла, а опозицију јер се бори да исто то ради у будуцности. Само се за фотеље хватате, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

20.05.2020 18:47

Ко гледа пренос Скупштине може само обољети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Релно

20.05.2020 19:30

Људи, гледајуц њих коземо само да се тазболимо. Они тросе паре како хоце, прицају ста хоце, раде ста хоце без икаквих последица а ми гледамо и нервирамо се. Ово је страсно за гледати. Колико некултуре и примитивизма на једном мјесту! Од свих! Могу овако данима и на крају це бити како Миле казе. Имам приједлог за Драска и Вукана. Нека сутра позову Висковица, Зељку, Додика да јавно изјаве да це дати оставку на све функције ако болница не буде комплетиран за xx дана. Да заврсимо са тим. Ако није увезено све нек одговарају и готово. А не овако данима да се препуцавају. Тако треба све једну аферу. Ако треба и петиције писати. Нема ниста од препуцавања. Као сто Вукан данас реце “омакло се” и никол ниста. Истјерати једно по једно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

20.05.2020 19:49

Не дај Боже другог вала короне, има да покраду и ово мало што нам је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слијепи и глуви

20.05.2020 20:11

Посланици СНСД- а или жмире или су слијепи. Имају ли они дјецу. Како их не боли неправда у самој странци? Они плату дају за образ, а вође милионе. Отворите очи и оперите уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооо

21.05.2020 04:58

Запошљавају за време ванредног стања тако је у пошту 78233 примљен шумар а они који су завршили саобраћај и везе седе кући скрштених руку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипу

21.05.2020 06:14

Хитно независну комисију сипа да испита од запосљавања у корони до набавки тендераа страсноо па до дугих цијеви !!!има ли закона за њих !зло 21 вијека!!!пљацкааа застрасивање понизавање народа невидјено страснооо

Name

БЛ

21.05.2020 07:12

ЊИМА ЈЕ ДРАСКО ВУКАН ЈЕЛЕНА НОЦНА МОРА УБИСЕ ИХ АРГУМЕНТИМА ЦИЊЕНИЦАМА А ОНИ САМИ СЕ ОТКРИВАЈУ КУЦЕС ВЕЦИ КРИМИНАЛ ПРОСЛУСКИВАЊЕ ЈАВНО ПРИЗНАЛИ А ДА ЈЕ ЊИХ ПРИСЛУСКИВАЛО ТО БИ НА АТВ И СРТУ БИЛА ГЛАВНА ТЕМА А ТЕК СТО ЛУКАЦА УКАНАЛИ ОБЈЕЛОДАНИ ЗА ПРИСЛУСКИВАЊЕ СВИ ТРЕБА ДА ДАЈУ ОСТАВКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоне

21.05.2020 07:33

Па ајде сад са легализујте марихуану да нам се повећа привреда, врате млади ,повећа туризам,смањи криминал и непотребни терор полиције над људима..

ОДГОВОРИТЕ