Na površinu isplivao sav lopovluk vlasti tokom vanrednog stanja u Srpskoj

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokazala je koliko je vlast neorganizovano i nespretno pristupila novim uslovima koje je nametnula pandemija virusa korona.

Republika Srpska 20.05.2020 | 19:16
Na površinu isplivao sav lopovluk vlasti tokom vanrednog stanja u Srpskoj

Ono što je otkrila ova sjednica jeste da se vanredno stanje i situacija u kojoj se zajedno sa ostatkom svijeta našla i RS maksimalno koristilo za lične interesa, a na vidjelo je islivala nesposobnost pojedinaca u organima vlasti.

I prije nego je sjednica počela mogli smo vidjeti kako izgleda neorganizovana država na djelu. Naime, sjednica se održava u holu Vlade RS, na jedan neprikladan i poslanika nedostojan način. Pored toga, novinari koji su pratili sjednicu su smješteni u hodnik, pored ulaznih vrata. Uslovi u kojima je skoro nemoguće održavati jednu sjednicu Narpdne skupštine i, pored svega, nepotrebno.

To su primjetili i poslanici opozicije koji su predstavnicima vasti to i dali do znanja.

"Niste bili su stanju da obezbijedite održavanje sjednice u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ja se u zgradi Vlade neprijatno osjećam", rekao je Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a.

Igor Crnadak, poslanik PDP-a je rekao da je NSRS mogla da zasjeda, te napomeno da su drugi parlamanti u svijetu radili, te da su se mogli napraviti uslovi da zasjeda i parlament RS.

"Poslata je jedna ružna poruka narodu kome je poručno “sjedite kod kuće, zatvorite se, ništa nas ne pitajte, pustite da radimo”, rekao je on, podsjećajući i na snimke proslava na kojima su bili i zvaničnici koji su se, kako kaže, svima smijali u lice.

Ipak, to je samo uvod u ono što je pokazala ova sjednica. A na njoj su iznijete ozbiljne optužbe na račun vlasti od strane opozicije. Od toga da je vlast nespremno dočekala pandemiju, preko tvrdnji da su pojedinci iznosili netačne podatke, do iznošenja podataka o kriminalnim ranjama u vrijeme dok Srpskom hara virus korona.

Poslanik SDS-a u NSRS Miladin Stanić rekao je danas na sjednici da je RS pokradena i da je vlast nespremna dočekala pandemiju.

"Mi smatramo da nije bilo potrebno vanredno stanje. Sve mi razumijemo. Pa, vi ste lokalne karantine katastrofalno organizovali. Zbog jednog oboli 20 ljudi. Oni su dva mjeseca izvan posla jer je jedan zajednica nije organizovala karantin kako se to radi".

Stanić je naglasio da smo potpuno nespremni ušli u ovo, a posebno zbog činejnice da su robe rezerve pokradene.

"Zna to dobro gospodin Višković. I je li neko odgovarao? Pokrali ste robne rezerve. Ali i kad nema robnih rezervi postoji način da se akumulira rezerva. RS bi mogla da preko IRB otkupi brašno i mnoge druge stvari. A posljedica cijene brašna je vaša krađa."

On je dodao da je sad na vidjelo isplivao sav lopovluk vlasti i na šta su sve spremni pojedinci.

"Kod vas je lopovluk poželjna stvar. Da li je vanredno stanje poželjno u RS dok se u lokalnoj upravi primaju radnici u odjeljenja u kojima imamo višak. Pa kome treba garaža za Klinički centar od 35 miliona. I vi to još glorifikujete. To je neodgovrno. Zdravstrvo krvari, rekli ste premijeru. Meni je žao što vi lupate. Vi ste i moj premijer. Vi kažete da ste ponosni na mobilnu bolnicu. To je smijurija. Ali vam ja opraštam i tu grešku, ali nemojte to glorifikovati", naveo je Stanić samo neke od stvari koje su se radile za vrijeme vanrednog stanja.

I poslanik Vukanović je oštro kritikovao premjera Radovana Viškovića, govoreći da Republika Srpska nije spremno dočekala epidemiju, pominjući milionske troškove i javne nabavke.

Praviti garažu za Klinički centar, koja košta 35 miliona KM, dok zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj nemaju osnovna medicinska sredstava je suludo poručio je Vukanović.

Vukanović je obraćajući se na skupštinskom zasjedanju upitao da li je normalno da Klinički centar, koji je dužan milijardu KM, u vrijeme epidemije toliki novac troši na garažu.

„Nemate stalak za infuziju, nemate stetoskop, nemate paštetu u robnim rezervama, a bacate na garažu 35 miliona KM“, kazao je Vukanović.

On rekao da su vanredno stanja mnogi iskoristili kako bi se dodatno obogatili na račun naroda.

„Nemojte suspendovati NSRS da bi nekontrolisano zaduživali Republiku Srpsku pa onda svojim firmama nabacivali novac“, kazao je Vukanović.

Poručio je da niko nije dao vlasti za pravo da Republiku Srpsku zadužuje milijardu marka i da stvara pandemijske profitere i desetine miliona maraka baca u vjetar u toku ovakve krize.

„Podnesite račun kako turistička agencija nabavlja medicinsku opremu. Ko vam je rekao da kupujete šator i kako ste ga uvezli kada je Njemačka zabranila izvoz medicinske opreme“, kazao je Vukanović. 

I Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a smatra da je Vlada RS podbacila kada je u pitanju borba protiv pandemije.

"Gospodine predsjedniče Vlade ne slažem se da ste spremno dočekali pandemiju. Odlično se sjećam iz vašeg ekspozea, rekli ste da ćete zaustaviti krvarenje zdravstva. A niste, još je gore stanje. Želim da u budućnosti mislite na heroje koji su na prvoj liiji, naši doktori, medicinske sestre..."

"Kako ste dočekali spremni pandemiju kad nemamo robne rezerve. To podrazumjeva, ne samo brašno, več i ove maske i rukavice... Tražili smo stalke za infuzije i stetoskope. U Trebinju pet-šest dana niste imali ni jednu maksu ili rukavice. A kažnjavali ste seljake koji su odlazili po ovce", rekao je Krunić.

Poslanik SDS Davor Šešić zatražio je od premijera da podnese ostavku jer je, kako kaže, to odgovoran potez zbog njegove izjave o virusu korona kao izmišljenom virusu.

On je javnost i pdsjetio šta je premijer rekao:

"Možda ne bi trebalo kao predsjednik Vlade da to kažem, ali hoću kao čovjek da kažem da je korona virus izmišljen da bi se zaustavio privredni rast, pogotovo nekih zemalja koje su u određenom momentu pojavile tamo gdje neki drugi smatraju da ne bi trebalo da se nađu". 

Ovako je premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković govorio 4. marta o pojavi virusa korona. 

"Kako jedan premijer može da izjavi da je virus izmišljen, a bolnice u svijetu pune pacijenata. Da li je to odgovorno ponašanje premijera", upitao je Davor Šešić i pozvao Viškovića da da ostavku.

I ostali opozicioni poslanici su ukazali na propuste Vlade, navodeći da je Narodna skupština degradirana, a Republika Srpska privatizovana.

Šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, smatra da je zdravstveni sistem Republike Srpske odgovorio na vrijeme sistemskim mjerama u borbi protiv pandemije korona virusa.

"U svim radnjama koje su rađene sigurno je bilo i grešaka. Mjere koje je preduzeo Štab za vanredne situacije bile su dobre i dovele su do toga da imamo dobre rezultate u borbi sa nevidljivim neprijateljem, korona virusom", rekao je Žunić, tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj. On je rekao da će građani prepoznati i kazniti one ljude koji su bili nosioci vlasti, a nisu bili odgovorni za vrijeme pandemije.

"Ponosan sam na sve ono što je urađeno i da su mjere koje su donesene spasle mnoge ljudske živote u Republici Srpskoj", istakao je Žunić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je Vlada Srpske prva u regionu i BiH reagovala na pojavu virusa korona.

"Republika Srpska se od pojave virusa korona u Kini pripremala za najgori scenario koji je podrazumijevao dolazak bolesti i u Srpsku", istakao je Višković u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

Višković je podsjetio da je, nakon razmatranja informacije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o pojavi novog virusa korona i preduzetih mjera, Vlada Republike Srpske 10. marta donijela zaključak kojim je preduzela niz mjera i aktivnosti s ciljem daljnjeg sprečavanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane ovim virusom.

(BN/Buka)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Gde

20.05.2020 17:39

Moze sve tako brzo isplivati

ODGOVORITE
Name

Skeptik

20.05.2020 18:16

Vlast i opozicija mi liči na bogati bračni par koji se stalno svađa i prepire, najčešće oko novca, prihoda i rashoda, oko ljubavnica i ljubavnika...

Name

Ministar

20.05.2020 18:44

Bezrezerva podrska gospodinu Vukanovicu. Svaka cast.

Name

Re

20.05.2020 19:10

Kao da niste slusali izlaganje premijera, covjek je iskreno govorio i niko to ne moze pobiti. A ovo sto gledamo to je prestava za gledaoce i naivne

Name

vučetrn

20.05.2020 19:30

jel se baja obratijo

Name

odvratno

20.05.2020 20:21

Nemoze se vala ni stanivukovicevo ponasanje vise tolirisat "pitate me , da se izjasnim" a vrati se za govornicu.

Name

Jaffa

20.05.2020 17:43

Nema ko da kazni lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Djajo Techology GmbH

20.05.2020 17:46

Sator-bolnica moze preko banjaluckog aerodroma da prima najteze pacijente iz cijelog svijeta! RS je spremna.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

20.05.2020 17:47

Bože pametna čovjeka i poslanika, izgleda da bi se prijatno osjećao da sjedi u zgradi terorista ili talibana.

ODGOVORITE
Name

Nada umire zadnja

20.05.2020 17:53

Samo nas moze jos spasiti od potpune propasti Pejina unuka.

ODGOVORITE
Name

Aco

21.05.2020 08:09

Ja se svako jutro budim sa "Nadom" izgleda da cu morat mijenjat,nije mi se nesto pokazala .

Name

lola

20.05.2020 17:53

Trebalo bi traziti da SIPA ispita sve tendere,nabavke i uzimznje kredita za vrijeme pandemije. Opozicija da organizuje potpisivanje zahtjeva za nezavisno istrazivanje svih lopovluka za vrijeme pandemije i uvodjenje policijskog casa u R.S. I to hitno da bi se pokusalo stati u kraj lopovima i sacuvati nasu republiku od unistenja.Ovako nam nema spasa !

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

20.05.2020 18:42

Da imaju gram mozga pogledali bi u nebo i zahvalili Bogu što virus nije ušao u RS. Da je ušao kao u Italiju prepolovio bi nas.

Name

Re lola

21.05.2020 08:12

Od svega toga bi ostalo na ono " pokusali ". Dodik cim vidi da gubi tlo pod nogama on izmisli neki problem i opet pod noge baci opoziciju.

Name

Anja

20.05.2020 17:55

I na kraju, da li je ukinuto vanredno stanje i policijski sat?

ODGOVORITE
Name

Hej

20.05.2020 18:05

Treba zastititi ove ljude iz opozicije pokloniti im se do poda, protiv cega se nekolicina njih bori, svaka vam čast... SVAKA VAM ČAST!!!

ODGOVORITE
Name

Rvi Bijeljina

20.05.2020 18:27

A ja opozicije.A ja ljudi.

Name

zakon

20.05.2020 19:04

treba stvarno treba pa sta radi presjedni ovo je ludilo prisluskuj telefone lukac sto sutis posle ovoga treba stvarno napustit republiku srpsku ovakvoga govora presjednika pa ovo je sramota nacije drzave boga

Name

ZA RVI BIJELJINA- BIJELJINA

21.05.2020 06:59

JE LI TO I TEBE KUPIŠE KAO MIČIĆA.

Name

Che

20.05.2020 18:18

Stigao i burle da ih spasava od debakla.

ODGOVORITE
Name

Pera

20.05.2020 18:21

Samo napred ŽIVCIRAJ IH DRASKO BUDUCI GRADONACELNICE!!!

ODGOVORITE
Name

Tata

20.05.2020 19:48

Je si li to ti?

Name

Germa

20.05.2020 18:28

?????

ODGOVORITE
Name

Da li se osjecate slobodno

20.05.2020 18:29

Milorad Dodik je veceras i zvanicno uveo diktaturu. Njemu ne treba ni skupstina ni poslanici ni partije. Kralj Milorad samovjencani. Kako clan predsjednistva BiH upravlja ministrom Lukacom i prisluskuje gradjane.

ODGOVORITE
Name

Pale

20.05.2020 18:32

Sram bilo i jedne i druge... Poziciju zato sto trosi bez ikakvog smisla, a opoziciju jer se bori da isto to radi u buducnosti. Samo se za fotelje hvatate, sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

20.05.2020 18:47

Ko gleda prenos Skupštine može samo oboljeti.

ODGOVORITE
Name

Relno

20.05.2020 19:30

Ljudi, gledajuc njih kozemo samo da se tazbolimo. Oni trose pare kako hoce, pricaju sta hoce, rade sta hoce bez ikakvih posledica a mi gledamo i nerviramo se. Ovo je strasno za gledati. Koliko nekulture i primitivizma na jednom mjestu! Od svih! Mogu ovako danima i na kraju ce biti kako Mile kaze. Imam prijedlog za Draska i Vukana. Neka sutra pozovu Viskovica, Zeljku, Dodika da javno izjave da ce dati ostavku na sve funkcije ako bolnica ne bude kompletiran za xx dana. Da zavrsimo sa tim. Ako nije uvezeno sve nek odgovaraju i gotovo. A ne ovako danima da se prepucavaju. Tako treba sve jednu aferu. Ako treba i peticije pisati. Nema nista od prepucavanja. Kao sto Vukan danas rece “omaklo se” i nikol nista. Istjerati jedno po jedno.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

20.05.2020 19:49

Ne daj Bože drugog vala korone, ima da pokradu i ovo malo što nam je ostalo.

ODGOVORITE
Name

Slijepi i gluvi

20.05.2020 20:11

Poslanici SNSD- a ili žmire ili su slijepi. Imaju li oni djecu. Kako ih ne boli nepravda u samoj stranci? Oni platu daju za obraz, a vođe milione. Otvorite oči i operite uši.

ODGOVORITE
Name

Oooo

21.05.2020 04:58

Zapošljavaju za vreme vanrednog stanja tako je u poštu 78233 primljen šumar a oni koji su završili saobraćaj i veze sede kući skrštenih ruku

ODGOVORITE
Name

Sipu

21.05.2020 06:14

Hitno nezavisnu komisiju sipa da ispita od zaposljavanja u koroni do nabavki tenderaa strasnoo pa do dugih cijevi !!!ima li zakona za njih !zlo 21 vijeka!!!pljackaaa zastrasivanje ponizavanje naroda nevidjeno strasnooo

Name

BL

21.05.2020 07:12

NJIMA JE DRASKO VUKAN JELENA NOCNA MORA UBISE IH ARGUMENTIMA CINJENICAMA A ONI SAMI SE OTKRIVAJU KUCES VECI KRIMINAL PROSLUSKIVANJE JAVNO PRIZNALI A DA JE NJIH PRISLUSKIVALO TO BI NA ATV I SRTU BILA GLAVNA TEMA A TEK STO LUKACA UKANALI OBJELODANI ZA PRISLUSKIVANJE SVI TREBA DA DAJU OSTAVKE

ODGOVORITE
Name

Stone

21.05.2020 07:33

Pa ajde sad sa legalizujte marihuanu da nam se poveća privreda, vrate mladi ,poveća turizam,smanji kriminal i nepotrebni teror policije nad ljudima..

ODGOVORITE