Неуставни дијелови Посебног колективног уговора у РС

Уставни суд Републике Српске утврдио је да члан 35 Посебног колективног уговора за запослене у области социјалне заштите Српске није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о раду.

Република Српска 20.05.2020 | 14:36
Неуставни дијелови Посебног колективног уговора у РС

"Неуставност наведених норми Уставни суд је утврдио с обзиром на чињеницу да су потписници уговора оспореним одредбама прописали већи износ новчане казне која се може изрећи раднику у дисциплинском поступку од оне која је одређена релевантним одредбама Закона о раду", саопштено је из Уставног суда Српске.

Оваквим нормирањем, оцијенио је Уставни суд, дошло је до повреде уставног начела законитости којим је одређено да прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом.

Уставни суд је утврдио и да поједине одредбе Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата нису у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

Из овог суда наводе да је ријеч о члану 11 (став 1, тачка 8 и став 2) у дијелу који гласи: "...а додјелом неповратних новчаних средстава само у висини разлике између износа наплаћене ратне нематеријалне штете и износа из члана 6 ове уредбе".

Оцијењено је да су право на стамбено збрињавање и право на накнаду ратне штете потпуно различита права која се остварују по различитим, законом прописаним условима, те да се уредбом, као подзаконским актом, не могу доводити у везу тако да се остваривање права на стамбено збрињавање ускраћује уколико је реализовано право на накнаду ратне штете.

"Оваква ограничења и условаљавање приликом остваривања права на стамбено збрињавање не предвиђа Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-ослободилачког рата Српске, због чега је Уставни суд оцијенио да је оспореним прописивањем нарушено уставно начело законитости", пише у саопштењу.

Уставни суд Српске није прихватио иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности појединих одредаба Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској, као и оцјену појединих подзаконских нормативних аката.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БајаО

20.05.2020 14:33

Треба видјети национални кључ судија по којем је ова одлука проглашена неуставном

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.05.2020 15:07

А ПРОГЛАШЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА И ПОСТУПАЊА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ???

ОДГОВОРИТЕ