Neustavni dijelovi Posebnog kolektivnog ugovora u RS

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da član 35 Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti socijalne zaštite Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

Republika Srpska 20.05.2020 | 14:36
Neustavni dijelovi Posebnog kolektivnog ugovora u RS

"Neustavnost navedenih normi Ustavni sud je utvrdio s obzirom na činjenicu da su potpisnici ugovora osporenim odredbama propisali veći iznos novčane kazne koja se može izreći radniku u disciplinskom postupku od one koja je određena relevantnim odredbama Zakona o radu", saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ovakvim normiranjem, ocijenio je Ustavni sud, došlo je do povrede ustavnog načela zakonitosti kojim je određeno da propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

Ustavni sud je utvrdio i da pojedine odredbe Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida odbrambeno-otadžbinskog rata nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iz ovog suda navode da je riječ o članu 11 (stav 1, tačka 8 i stav 2) u dijelu koji glasi: "...a dodjelom nepovratnih novčanih sredstava samo u visini razlike između iznosa naplaćene ratne nematerijalne štete i iznosa iz člana 6 ove uredbe".

Ocijenjeno je da su pravo na stambeno zbrinjavanje i pravo na naknadu ratne štete potpuno različita prava koja se ostvaruju po različitim, zakonom propisanim uslovima, te da se uredbom, kao podzakonskim aktom, ne mogu dovoditi u vezu tako da se ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje uskraćuje ukoliko je realizovano pravo na naknadu ratne štete.

"Ovakva ograničenja i uslovaljavanje prilikom ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje ne predviđa Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata Srpske, zbog čega je Ustavni sud ocijenio da je osporenim propisivanjem narušeno ustavno načelo zakonitosti", piše u saopštenju.

Ustavni sud Srpske nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih normativnih akata.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BajaO

20.05.2020 16:33

Treba vidjeti nacionalni ključ sudija po kojem je ova odluka proglašena neustavnom

ODGOVORITE
Name

BL

20.05.2020 17:07

A PROGLAŠENJE VANREDNOG STANJA I POSTUPANJA U VANREDNOM STANJU???

ODGOVORITE