"Од дневног реда до тога ко је с ким заставе везао"

- "Мислим да је данас показан низак ниво одговорности, да не будем бруталан па не кажем сав јад и биједу, самог функционисања. Читаву ту ситуацију су пренијели, због непостојања јединственог мишљења у позицији и власти, на међунационалне односе", казао је данас за Н1 Драган Мектић из СДС-а.

Босна и Херцеговина 19.05.2020 | 19:32
"Од дневног реда до тога ко је с ким заставе везао"

"Звиздић је предложио закон помоћу којег би се дала могућност СМ БиХ да у тешким и сложеним кризама могу донијети одлуку о помјерању плаћања ПДВ-а у току мјесеца. Након тога, парламент се подијелио на двије групе. Један број посланика је сматрао да је и то некакав помак у ситуацији кризе у којој је реални сектор, те да би то било од помоћи. Друга група је била против", казао је Мектић.

"Ја сам говорио о том питању данас и наш клуб СДС и ПДП је подржао ту иницијативу да у овој ситуацији, колико толико, да помогнемо привредницима да преброде овај период и покрену све оно што је стало. Ја сам подржао идеју да сагледамо и анализирамо закон да видимо и трајно помакнемо датум подношења пореске пријаве и плаћања ПДВ-а", додао је.

Приједлог о отварању фонда и издвајању од по 20 посто плате?

"Ја колико сам видио, био је приједлог да се одвоји по 20 посто у фонд, добра идеја. Паметна идеја, али постоји недоречености, ко би управљао тим новцем. Било је и приједлога да се одрекну двије плате јер два мјесеца нисмо радили. Све оне мјере и радње да се помогне људима који су остали без посла, без плате, мислим да је добродошла. Ту би политичари требали показати хуманост и одговорност. Овом пандемијом је погођен и највећи број радника који су иначе угрожени са ниским или никаквим примањима".

Додао је да је данашња сједница показала "јад и биједу функционисања власти".

"Мислим да је данас показан низак ниво одговорности, да не будем бруталан па не кажем сав јад и биједу, самог функционисања. Читаву ту ситуацију су пренијели, због непостојања јединственог мишљења у позицији и власти, на међунационалне односе. Не могу рећи да су се вријеђали, али на тај начин неки на националној основи и онда је изгубио смисао суштине тог закона и вратило нас у позицију националистичке реторике. Након тога је предсједавајући морао прекинути сједницу како би се страсти смириле. Отишло се од дневног реда, ко је с ким везао заставе, ратовао. Очигледно је да ова већина и позиција не функционише".

(Н1)