Дјечаци обољели од кавасаки синдрома имали корону

Дјечаци стари 15 и 16 година, код којих је регистрована кавасакијева болест, имали су корона вирус, показали су тестови. Још увијек није доказано да је узрочник болести био управо корона вирус. Један дјечак је отпуштен на кућно лијечење, а други је хоспитализован на Институту за мајку и дијете.

Србија 19.05.2020 | 13:09
Дјечаци обољели од кавасаки синдрома имали корону

Кавасаки-синдром добило је двоје дјеце у Србији. Др Владислав Вукомановић са Института за мајку и дијете каже да су дјечаци, стари 15 и 16 година, имали идентичну клиничку слику и тегобе.

– Температура, изразита малаксалост, болови у стомаку праћени проливом. Обојила су имала срчану инсуфицијенцију. Примјенили смо лијекове за јачање срчаног мишића – рекао је др Вукомановић за РТС.

Прегледима су, како каже, утврђене и значајне промене на срчаном мишићу.

Њихов ПЦР брис на корона вирус је био негативан, али је елиза тестом на антитијела утврђено да су дјечаци боловали од ковид инфекције.

Један дјечак је отпуштен на кућно лијечење, а други је и даље хоспитализован на Институту за мајку и дијете.

Др Вукомановић објашњава да је први случај кавасакијеве болести прије 60 година описао истоимени јапански научник, иначе педијатар. Годишње у Србији буде десетак случајева ове болести.

 

Болест је најчешће јавља у узрасту од двије до пет година, и веома је ријетко то што се јавио код дјечака од 15 и 16 година.

Објашњава да болест може да захвати крвне судове малог и средњег промјера, а најзначајнији међу њима су коронарни крвни судови, који исхрањују срце.

– Болест може да доведе проширења тих крвних судова, до тромбозе и инфаркта миокарда. Најчешћи узрок инфаркта миокарда код дјеце је кавасакијева болест – напомиње др Вукомановић.

Претпоставља се да је изазивач кавасакијеве болести инфективни агенс. Према ријечима др Вукомановић, још није доказано да ли је корона вирус изазвао кавасакијеву болест код двојице дјечака, али таква могућност постоји.

Институт ће учествовати у студији која има за циљ да испита повезаност корона вируса и кавасакијеве болести.

– Надам се да ћемо ускоро да имамо јасније податке и боља знања да ли је кавасакијева болест узрокована Цовид-19 – напомиње др Вукомановић.

(РТС)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xx

19.05.2020 11:23

Возили моторе кавасаки ааа оцел сада тај вирус да нас напада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

19.05.2020 11:38

Таквима као што си ти, нема помоћи.

Name

Скептик

19.05.2020 11:54

Да ли постоји минимум вјероватноће да кавасаки синдром може настати од начина лијечења од короне као и од врсте лијекова који се дају дјеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

право

19.05.2020 16:19

питање брате

Name

За рагиба

19.05.2020 12:58

Теби је ова власт испрала мозак ти си залуђен

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

19.05.2020 13:59

Е јадниче јадни! Шта је теби онда са твојим умом када се тако накарадно обратиш у коментарима.