Dječaci oboljeli od kavasaki sindroma imali koronu

Dječaci stari 15 i 16 godina, kod kojih je registrovana kavasakijeva bolest, imali su korona virus, pokazali su testovi. Još uvijek nije dokazano da je uzročnik bolesti bio upravo korona virus. Jedan dječak je otpušten na kućno liječenje, a drugi je hospitalizovan na Institutu za majku i dijete.

Srbija 19.05.2020 | 13:09
Dječaci oboljeli od kavasaki sindroma imali koronu

Kavasaki-sindrom dobilo je dvoje djece u Srbiji. Dr Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dijete kaže da su dječaci, stari 15 i 16 godina, imali identičnu kliničku sliku i tegobe.

– Temperatura, izrazita malaksalost, bolovi u stomaku praćeni prolivom. Obojila su imala srčanu insuficijenciju. Primjenili smo lijekove za jačanje srčanog mišića – rekao je dr Vukomanović za RTS.

Pregledima su, kako kaže, utvrđene i značajne promene na srčanom mišiću.

Njihov PCR bris na korona virus je bio negativan, ali je eliza testom na antitijela utvrđeno da su dječaci bolovali od kovid infekcije.

Jedan dječak je otpušten na kućno liječenje, a drugi je i dalje hospitalizovan na Institutu za majku i dijete.

Dr Vukomanović objašnjava da je prvi slučaj kavasakijeve bolesti prije 60 godina opisao istoimeni japanski naučnik, inače pedijatar. Godišnje u Srbiji bude desetak slučajeva ove bolesti.

 

Bolest je najčešće javlja u uzrastu od dvije do pet godina, i veoma je rijetko to što se javio kod dječaka od 15 i 16 godina.

Objašnjava da bolest može da zahvati krvne sudove malog i srednjeg promjera, a najznačajniji među njima su koronarni krvni sudovi, koji ishranjuju srce.

– Bolest može da dovede proširenja tih krvnih sudova, do tromboze i infarkta miokarda. Najčešći uzrok infarkta miokarda kod djece je kavasakijeva bolest – napominje dr Vukomanović.

Pretpostavlja se da je izazivač kavasakijeve bolesti infektivni agens. Prema riječima dr Vukomanović, još nije dokazano da li je korona virus izazvao kavasakijevu bolest kod dvojice dječaka, ali takva mogućnost postoji.

Institut će učestvovati u studiji koja ima za cilj da ispita povezanost korona virusa i kavasakijeve bolesti.

– Nadam se da ćemo uskoro da imamo jasnije podatke i bolja znanja da li je kavasakijeva bolest uzrokovana Covid-19 – napominje dr Vukomanović.

(RTS)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Xx

19.05.2020 11:23

Vozili motore kavasaki aaa ocel sada taj virus da nas napada

ODGOVORITE
Name

Ragib

19.05.2020 11:38

Takvima kao što si ti, nema pomoći.

Name

Skeptik

19.05.2020 11:54

Da li postoji minimum vjerovatnoće da kavasaki sindrom može nastati od načina liječenja od korone kao i od vrste lijekova koji se daju djeci?

ODGOVORITE
Name

pravo

19.05.2020 16:19

pitanje brate

Name

Za ragiba

19.05.2020 12:58

Tebi je ova vlast isprala mozak ti si zaluđen

ODGOVORITE
Name

...

19.05.2020 13:59

E jadniče jadni! Šta je tebi onda sa tvojim umom kada se tako nakaradno obratiš u komentarima.