Важе ли закључци НСРС или су млатили празну сламу?

Посланик СДС у Парламенту Босне и Херцеговине, Драган Мектић, остао је суздржан по питању Приједлога закона о избору судија Уставног суда БиХ, и то позивајући се на закључке Народне скупштине Републике Српске о неусвајању одлука на нивоу институција БиХ.

Босна и Херцеговина 19.05.2020 | 07:52
Важе ли закључци НСРС или су млатили празну сламу?

Тачније, Мектић је на Уставноправној комисији Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ био једини суздржан по питању поменутог закона, који тада није прошао.

– Постоје закључци НСРС, на којима је инсистирао СНСД, о неусвајању било каквих одлука на нивоу институција БиХ. Сада видим да су гласали о свим одлукама, а ја сам се држао закључака НСРС – одговорио је Мектић тада на прозивања СНСД да је он “срушио” овај закон.

Несумњиво је да је Мектић овим потезом, случајно или намјерно, збунио и посланике, али и јавност, јер се до сада, као ни већина посланика, није држао закључака Народне скупштине Републике Српске.

Поставља се питање зашто је закључке одлучио поштовати баш сада, када је на ред дошао оправо закон о страним судијама због кога су, између осталог, закључци и донесени.

Како је објаснио за Српскаинфо, то је урадио из два разлога.

– Након спорне одлуке Уставног суда БиХ постојао је договор представника свих политичких партија из Српске о тројици страних судија. Договорено је да једног бира Република Српска, а два Федерација БиХ. Договорено је да, пошто једног делегира Српске, да ће то да уради НСРС. Међутим, послије су мимо тог договора написали да ће представника Републике Српске предлагати члан Предсједништва БиХ, а потврђивати Дом народа. Ту је Милорад Додик направио уступак ХДЗ да не би Жељко Комшић дошао у позицију да потврђује судије Уставног суда ФБиХ – објашњава Мектић.

 

Каже да је управо због Додиковог уступка Човићу одустао од гласања за овај приједлог, наглашавајући да би било логично да судију из РС предлаже управо Народна скупштина, а не Предсједништво БиХ.

– Други разлог је тај што видим да ти закључци не важе. Сад, да ли важе или не? Ако не важе, нека кажу фино да су се горе састали и само млатили празну сламу, јер то нико више не ферма – рекао је Мектић.

Подсјећамо, чланови Уставноправне комисије су Алма Чоло, Никола Ловриновић, Златан Бегић, Обрен Петровић, Борјана Кришто, Драган Мектић, Нермин Никшић, Сафет Софтић и Небојша Радмановић. Да би одлука била усвојена за њу треба да гласа пет чланова, док је резултат био 4:4, уз суздржан глас Мектића.

Двије одлуке

Подсјећамо да су посланици у НСРС усвојили осам закључака, којима овај парламент, између осталог, обавезује представнике Српске у институцијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Такође, обавезали су представнике РС у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ацо

19.05.2020 06:32

Браво Мекта ,тако се и брани и воли оно засто си се борио а не увијек бити доњи и играти како додик свира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

19.05.2020 08:00

Дуго рудоња користи ову републику и све њене институције које смо крвљу и зивотим правили и бранили зарад својих личних и политичких интереса а све на штету српског народа.Ако скупштина донесе акт,закон,одлуку то је Свето писмо за сваког у Републици Српској,нема више погађања и договарања

Name

19.05.2020 06:42

БРАВО МЕКТИЋУ! НЕКА ГОСПОДА НАУЧИ ДА ПОШТУЈЕ ЗАКОНЕ КОЈЕ САМИ ДОНОСЕ! СИРОТИЊУ КАЖЊАВАЈУ ЗА НЕПРАВИЛНО НОШЕЊЕ МАСКЕ А ЗА ГОСПОДУ НИКАКВИ ЗАКОНИ НЕ ВРИЈЕДЕ. ПОЗДРАВ ЗА МЕКТИЋА ДИРЕКТНО ИЗ ЛАКТАША!!!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само контра

19.05.2020 07:37

Подржавам сваког ко је против МД и СНСД па макар било на нашу штету

Name

Јадар

19.05.2020 06:49

Мектиц је заиста посебан и позитиван цовјек.Не гласам за његову странку нити цу али заиста је цовјек пун позитиве. Има оно сто многи немају. Има став.Има разум. Има одлуцност,и искрен је. Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постује закон

19.05.2020 10:00

Као нека рука правде.

Name

РОЛИДУК ДРНД

19.05.2020 10:02

САДА МОЗДА ЈЕСТЕ А ТИХ 5ГОДИНА ВЕЛИКА НУЛАААА

Name

зико

19.05.2020 07:03

тако је Мектићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

19.05.2020 07:14

Бравоо Мектицууу!тако се то радииии!!!! Урусен систем дрскост и безобразлук а изнад закона !!!за Гинисааа

Name

Ћук

19.05.2020 08:06

Ууууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

19.05.2020 09:17

Мектицу, посао за десетку, само тако настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

19.05.2020 11:00

БРАВО, САМО ТАКО, ОВИ СЕКТАШИ МЕШЕТАРЕ А ГЛУМЕ ПАТРИОТЕ, БИТАНГЕ НИЈЕ ВАМ РС ОЧЕВИНА ВАША, ЛОПОВИ ЈЕДНИ

Name

Тврда линија

19.05.2020 11:01

САМО ТАКО МЕКТА

Name

Морално

19.05.2020 10:12

Цасно, одговорно, знањем, стопирање крсења закона криминалне секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За само контра

19.05.2020 10:41

Тако це ти и бити у зивоту...а снаге и зиваца све мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

19.05.2020 14:01

Без директног и отвореног реаговања " заборавити" ће се сви бројни лоповски потези и пљачка овог народа која траје од 90их....ако ишта желите,ако желите да вас овај народ по нечему памти....онда бар ову багру стрпајте у затвор и покажите шта су све покрали....у противном ће те остати незапамћени и исти као и власт која је сада на сцени!

ОДГОВОРИТЕ