Važe li zaključci NSRS ili su mlatili praznu slamu?

Poslanik SDS u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, ostao je suzdržan po pitanju Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, i to pozivajući se na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o neusvajanju odluka na nivou institucija BiH.

Bosna i Hercegovina 19.05.2020 | 07:52
Važe li zaključci NSRS ili su mlatili praznu slamu?

Tačnije, Mektić je na Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio jedini suzdržan po pitanju pomenutog zakona, koji tada nije prošao.

– Postoje zaključci NSRS, na kojima je insistirao SNSD, o neusvajanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH. Sada vidim da su glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka NSRS – odgovorio je Mektić tada na prozivanja SNSD da je on “srušio” ovaj zakon.

Nesumnjivo je da je Mektić ovim potezom, slučajno ili namjerno, zbunio i poslanike, ali i javnost, jer se do sada, kao ni većina poslanika, nije držao zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Postavlja se pitanje zašto je zaključke odlučio poštovati baš sada, kada je na red došao opravo zakon o stranim sudijama zbog koga su, između ostalog, zaključci i doneseni.

Kako je objasnio za Srpskainfo, to je uradio iz dva razloga.

– Nakon sporne odluke Ustavnog suda BiH postojao je dogovor predstavnika svih političkih partija iz Srpske o trojici stranih sudija. Dogovoreno je da jednog bira Republika Srpska, a dva Federacija BiH. Dogovoreno je da, pošto jednog delegira Srpske, da će to da uradi NSRS. Međutim, poslije su mimo tog dogovora napisali da će predstavnika Republike Srpske predlagati član Predsjedništva BiH, a potvrđivati Dom naroda. Tu je Milorad Dodik napravio ustupak HDZ da ne bi Željko Komšić došao u poziciju da potvrđuje sudije Ustavnog suda FBiH – objašnjava Mektić.

 

Kaže da je upravo zbog Dodikovog ustupka Čoviću odustao od glasanja za ovaj prijedlog, naglašavajući da bi bilo logično da sudiju iz RS predlaže upravo Narodna skupština, a ne Predsjedništvo BiH.

– Drugi razlog je taj što vidim da ti zaključci ne važe. Sad, da li važe ili ne? Ako ne važe, neka kažu fino da su se gore sastali i samo mlatili praznu slamu, jer to niko više ne ferma – rekao je Mektić.

Podsjećamo, članovi Ustavnopravne komisije su Alma Čolo, Nikola Lovrinović, Zlatan Begić, Obren Petrović, Borjana Krišto, Dragan Mektić, Nermin Nikšić, Safet Softić i Nebojša Radmanović. Da bi odluka bila usvojena za nju treba da glasa pet članova, dok je rezultat bio 4:4, uz suzdržan glas Mektića.

Dvije odluke

Podsjećamo da su poslanici u NSRS usvojili osam zaključaka, kojima ovaj parlament, između ostalog, obavezuje predstavnike Srpske u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Takođe, obavezali su predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Aco

19.05.2020 06:32

Bravo Mekta ,tako se i brani i voli ono zasto si se borio a ne uvijek biti donji i igrati kako dodik svira.

ODGOVORITE
Name

Bravo

19.05.2020 08:00

Dugo rudonja koristi ovu republiku i sve njene institucije koje smo krvlju i zivotim pravili i branili zarad svojih ličnih i političkih interesa a sve na štetu srpskog naroda.Ako skupština donese akt,zakon,odluku to je Sveto pismo za svakog u Republici Srpskoj,nema više pogađanja i dogovaranja

Name

XL

19.05.2020 06:42

BRAVO MEKTIĆU! NEKA GOSPODA NAUČI DA POŠTUJE ZAKONE KOJE SAMI DONOSE! SIROTINJU KAŽNJAVAJU ZA NEPRAVILNO NOŠENJE MASKE A ZA GOSPODU NIKAKVI ZAKONI NE VRIJEDE. POZDRAV ZA MEKTIĆA DIREKTNO IZ LAKTAŠA!!!!!???

ODGOVORITE
Name

Samo kontra

19.05.2020 07:37

Podržavam svakog ko je protiv MD i SNSD pa makar bilo na našu štetu

Name

Jadar

19.05.2020 06:49

Mektic je zaista poseban i pozitivan covjek.Ne glasam za njegovu stranku niti cu ali zaista je covjek pun pozitive. Ima ono sto mnogi nemaju. Ima stav.Ima razum. Ima odlucnost,i iskren je. Samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Postuje zakon

19.05.2020 10:00

Kao neka ruka pravde.

Name

ROLIDUK DRND

19.05.2020 10:02

SADA MOZDA JESTE A TIH 5GODINA VELIKA NULAAAA

Name

ziko

19.05.2020 07:03

tako je Mektiću

ODGOVORITE
Name

Bravo

19.05.2020 07:14

Bravoo Mekticuuu!tako se to radiiii!!!! Urusen sistem drskost i bezobrazluk a iznad zakona !!!za Ginisaaa

Name

Ćuk

19.05.2020 08:06

Uuuuuuu

ODGOVORITE
Name

Boki

19.05.2020 09:17

Mekticu, posao za desetku, samo tako nastavi.

ODGOVORITE
Name

555

19.05.2020 11:00

BRAVO, SAMO TAKO, OVI SEKTAŠI MEŠETARE A GLUME PATRIOTE, BITANGE NIJE VAM RS OČEVINA VAŠA, LOPOVI JEDNI

Name

Tvrda linija

19.05.2020 11:01

SAMO TAKO MEKTA

Name

Moralno

19.05.2020 10:12

Casno, odgovorno, znanjem, stopiranje krsenja zakona kriminalne sekte.

ODGOVORITE
Name

Za samo kontra

19.05.2020 10:41

Tako ce ti i biti u zivotu...a snage i zivaca sve manje.

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

19.05.2020 14:01

Bez direktnog i otvorenog reagovanja " zaboraviti" će se svi brojni lopovski potezi i pljačka ovog naroda koja traje od 90ih....ako išta želite,ako želite da vas ovaj narod po nečemu pamti....onda bar ovu bagru strpajte u zatvor i pokažite šta su sve pokrali....u protivnom će te ostati nezapamćeni i isti kao i vlast koja je sada na sceni!

ODGOVORITE