Ако број заражених скочи затварамо кафиће и тржне центре!

Чланови Кризног штаба су пре неколико дана најавили могућност враћања појединих рестриктивних мера уколико се број заражених у односу на број тестираних устали изнад два одсто (данас је износио 2,16%), а нису искључени ни радикалнији кораци.

Србија 19.05.2020 | 07:17
Ако број заражених скочи затварамо кафиће и тржне центре!

Све ће бити много јасније сутра када се буде састао Кризни штаб чију је ванредну седницу заказала премијерка Ана Брнабић. 

- Не смемо да допустимо да број заражених у односу на број тестираних пређе пет одсто. У том случају бисмо се буквално из почетка борили са корона вирусом. Као да ништа до сада нисмо урадили.

Чим су се укинуле мере људи су то схватили као да је крај епидемије. "Пукао" је тај психолошки моменат и сви се понашају као да се ништа не дешава, као да пре неколико недеља није било ванредно стање. Појављују се нова жаришта...

За сада је све под контролом, али не смемо да дозволимо нови раст. Уколико проценат заражених у односу на тестиране буде много већи, и не дај Боже, стигне и до пет одсто, мислим да би се неке мере поново вратиле - рекао је за "Информер" проф. др Бранислав Несторовић.

Како додаје, јасно је шта би следило. 

- Ту пре свега мислим на увођење обавезног ношења маски, а сви који их не буду носили биће новчано кажњавани. Није искључено ни поновно затварање кафића, башта, тржних центара. Морамо да будемо одговорнии као друштво, али и као појединци. Морају да се носе заштитне маске и рукавице у затвореним просторима, да се поштује дистанца и да и даље избегавамо та српска присна поздрављања, грљења и љубљења - закључио је Несторовић.

На опрез позива и др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института "Батут".

- Сваки незаштићени контакт дужи од 15 минута довољан је да се пренесе довољна количина вируса, што нам показује да мере превенције нису спроведене. Уношење вируса у колеткиве и његово ширење је показатељ како корона може брзо да се шири у затвореном простору. Зато је важно да се маске носе у затвореним просторима и да се и даље ради активан надзор како би се открили асимптоматски случајеви - истакла је за "Информер" др Кисић Тепавчевић.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зналац

19.05.2020 05:28

Ма јок, њих задње затворите. Као ономад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.05.2020 14:12

Тако је, затвори задње, отвори прве, па онда удари по Васкрсу и Ђурђевдану, како је због тога повећан број заражених. У 1.мај забрањено дирати!

Name

Те

19.05.2020 05:36

Јесте дволицни ,једном ви исти епидимиолози прицате како је крај томе,онда опет би да уводите неке мјере.Појма ви немате. Видите ви ста баба Ванга прирекла.Смета вам сто је јадни народ мало опустенији. Бозе свашта.Ко вам је крив сто сте остварили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

19.05.2020 05:36

Вас сикура народ сто се поцео бунити па пријетите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

19.05.2020 05:49

Нецете ви затворити висе никога,знате ви то врло добро.Јер једва сте мјесец дана скрпили,да издрзите финансијски колапс.А знате нападати привреднике у смислу,какви су привредници ако не могу два мјесеца својим радницима обезбједити плате.Према томе,сакривање иза те васе статистике и некаквог корона вируса не пије висе воде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2020 07:50

Јао сто си злобан

Name

Вања

19.05.2020 08:17

Све си у праву. Каква је то држава која не може да да плату свим градјанима у вријеме епидемије? Сами сте затварали радна мјеста а сад да вам послодавци плаћају. Мало сутра

Name

Јадар

19.05.2020 05:56

Пустите народ да зиви Доста је висе вандредних стања,карантина,изолација,покретних сатора,хладних и мемљивих прихватних центара.Зар и даље вјерујете у тестове земље која је 100% убацила вирус.Сви сте у семи користи.Зар Вам није доста пара.Пуни сте као брод.Не дате народу да дише набили нам маске које ниста не помазу,рукавице од 0,07 км,и оне це нам помоци а саме су цист отров.Засто питате народ фамилију,хоцете ли да писемо да је неко њихов умро(сто је само по себи залост)од короне,наводеци их да це бити неких средстава и за њих. Итд...Пустите нас да зивимо и да се бринемо о себи.Сто се бринете само пред изборе,гдје смо 4 или 5 година. Све је ово превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.05.2020 06:33

Иди па се зали оним глобалистима сто су те поставили боље дај неопозиву оставку и цувај тај твој брак да се не распадне а нас пусти да зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белка

19.05.2020 06:40

Па како вас није срамора поред најригорознијих мјера х европи ви прицате о новом затварању па ста слиједи зна се СТРАХ У КОСТИ ВАКЦИНА СА НАНО МАТЕРИЈОМ ПА ВУЦИЦ ЈЕ ИЗГЛЕДА СВЕ ПОТПИСО СРАМ ВАС БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац

19.05.2020 09:02

ало, ако затворите кафице, изнесите ван аутомате за Бинго и кладионицу :) , без тога се неце моци , бице свега само нам то вратите. хоцу куглице , хоцу из 2 у 1 , поцела дојце бундеслига , паре су моје. А да , ко дезинфикује аутомате од кладионица :) , стари када продје круг , нема 2 м одстојање, сви се набију и тапкају у мјесту и зуре да стигну на други круг

ОДГОВОРИТЕ