Ako broj zaraženih skoči zatvaramo kafiće i tržne centre!

Članovi Kriznog štaba su pre nekoliko dana najavili mogućnost vraćanja pojedinih restriktivnih mera ukoliko se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ustali iznad dva odsto (danas je iznosio 2,16%), a nisu isključeni ni radikalniji koraci.

Srbija 19.05.2020 | 07:17
Ako broj zaraženih skoči zatvaramo kafiće i tržne centre!

Sve će biti mnogo jasnije sutra kada se bude sastao Krizni štab čiju je vanrednu sednicu zakazala premijerka Ana Brnabić. 

- Ne smemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet odsto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa korona virusom. Kao da ništa do sada nismo uradili.

Čim su se ukinule mere ljudi su to shvatili kao da je kraj epidemije. "Pukao" je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta...

Za sada je sve pod kontrolom, ali ne smemo da dozvolimo novi rast. Ukoliko procenat zaraženih u odnosu na testirane bude mnogo veći, i ne daj Bože, stigne i do pet odsto, mislim da bi se neke mere ponovo vratile - rekao je za "Informer" prof. dr Branislav Nestorović.

Kako dodaje, jasno je šta bi sledilo. 

- Tu pre svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovornii kao društvo, ali i kao pojedinci. Moraju da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja - zaključio je Nestorović.

Na oprez poziva i dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta "Batut".

- Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina virusa, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene. Unošenje virusa u koletkive i njegovo širenje je pokazatelj kako korona može brzo da se širi u zatvorenom prostoru. Zato je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi - istakla je za "Informer" dr Kisić Tepavčević.

(Blic)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Znalac

19.05.2020 05:28

Ma jok, njih zadnje zatvorite. Kao onomad.

ODGOVORITE
Name

Re:

19.05.2020 14:12

Тако је, затвори задње, отвори прве, па онда удари по Васкрсу и Ђурђевдану, како је због тога повећан број заражених. У 1.мај забрањено дирати!

Name

Te

19.05.2020 05:36

Jeste dvolicni ,jednom vi isti epidimiolozi pricate kako je kraj tome,onda opet bi da uvodite neke mjere.Pojma vi nemate. Vidite vi sta baba Vanga prirekla.Smeta vam sto je jadni narod malo opusteniji. Boze svašta.Ko vam je kriv sto ste ostvarili.

ODGOVORITE
Name

Rade

19.05.2020 05:36

Vas sikura narod sto se poceo buniti pa prijetite.

ODGOVORITE
Name

Andric

19.05.2020 05:49

Necete vi zatvoriti vise nikoga,znate vi to vrlo dobro.Jer jedva ste mjesec dana skrpili,da izdrzite finansijski kolaps.A znate napadati privrednike u smislu,kakvi su privrednici ako ne mogu dva mjeseca svojim radnicima obezbjediti plate.Prema tome,sakrivanje iza te vase statistike i nekakvog korona virusa ne pije vise vode...

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2020 07:50

Jao sto si zloban

Name

Vanja

19.05.2020 08:17

Sve si u pravu. Kakva je to država koja ne može da da platu svim gradjanima u vrijeme epidemije? Sami ste zatvarali radna mjesta a sad da vam poslodavci plaćaju. Malo sutra

Name

Jadar

19.05.2020 05:56

Pustite narod da zivi Dosta je vise vandrednih stanja,karantina,izolacija,pokretnih satora,hladnih i memljivih prihvatnih centara.Zar i dalje vjerujete u testove zemlje koja je 100% ubacila virus.Svi ste u semi koristi.Zar Vam nije dosta para.Puni ste kao brod.Ne date narodu da diše nabili nam maske koje nista ne pomazu,rukavice od 0,07 km,i one ce nam pomoci a same su cist otrov.Zasto pitate narod familiju,hocete li da pisemo da je neko njihov umro(sto je samo po sebi zalost)od korone,navodeci ih da ce biti nekih sredstava i za njih. Itd...Pustite nas da zivimo i da se brinemo o sebi.Sto se brinete samo pred izbore,gdje smo 4 ili 5 godina. Sve je ovo prevara.

ODGOVORITE
Name

Micko

19.05.2020 06:33

Idi pa se zali onim globalistima sto su te postavili bolje daj neopozivu ostavku i cuvaj taj tvoj brak da se ne raspadne a nas pusti da zivimo.

ODGOVORITE
Name

Belka

19.05.2020 06:40

Pa kako vas nije sramora pored najrigoroznijih mjera h evropi vi pricate o novom zatvaranju pa sta slijedi zna se STRAH U KOSTI VAKCINA SA NANO MATERIJOM PA VUCIC JE IZGLEDA SVE POTPISO SRAM VAS BILO.

ODGOVORITE
Name

NJemac

19.05.2020 09:02

alo, ako zatvorite kafice, iznesite van automate za Bingo i kladionicu :) , bez toga se nece moci , bice svega samo nam to vratite. hocu kuglice , hocu iz 2 u 1 , pocela dojce bundesliga , pare su moje. A da , ko dezinfikuje automate od kladionica :) , stari kada prodje krug , nema 2 m odstojanje, svi se nabiju i tapkaju u mjestu i zure da stignu na drugi krug

ODGOVORITE