Донешена одлука: Распуштен хрватски Сабор

Хрватски сабор донио је данас одлуку о свом распуштању чиме је почео да тече рок за одржавање парламентарних избора у Хрватској.

Регион 18.05.2020 | 14:22
Донешена одлука: Распуштен хрватски Сабор

Парламентарни избори морају бити одржани у року од 30 до 60 дана, што значи да би најранији рок за изборе био 12. јуни, а посљедњи 21. јули.

Датум избора одредиће предсједник Хрватске Зоран Милановић, преносе хрватски медији.

Распуштање Хрватског сабора предложило је шест посланичких клубова владајуће већине, што је изазвало оштру расправу посланика јер је један број био против с обзиром на то да није усвојен закон о обнови Загреба након катастрофалног земљотреса који га је погодио прије два мјесеца.

Сабор је претходно усвојио ребаланс буџета за ову годину у којем су приходи смањени за 23,2 милијарде куна и износиће око 122 милијарде, док расходи остају на 147,3 милијарде куна.

Пад прихода посљедица је мјера предузетих у борби против вирус корона, одгађања, односно дјелимичног или потпуног ослобађења од плаћања пореза и доприноса, као и пада привредне активности.

Буџет је рађен на основу пројекције да ће бруто домаћи производ (БДП) Хрватске у овој години имати раст од 2,5 одсто, а нова процјена Владе је да ће БДП пасти за 9,4 одсто.

За главног тужиоца Хрватске именована је Злата Хрвој Шипек која је прва жена на тој позицији.

Она је наслиједила Дражена Јеленића који је поднио оставку након што је утврђено да је скривао да је члан масонске ложе. 

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стане

20.05.2020 20:54

Цим Љубиц,босанцина,сједи у њему и сути,ниста не ради а узима ко лопатом насе пенезе...јаста нег пустит и воду и такве у канализацију ко и цитав смрдљиво-уцрвани парламент.

ОДГОВОРИТЕ