Избила туча у парламенту у Хонг Конгу

У парламенту у Хонг Конгу дошло је до сукоба, други пут овог мјесеца, након што је прокинески посланик изабран за предсједника одбора за надзор законских приједлога.

Свијет 18.05.2020 | 12:41
Избила туча у парламенту у Хонг Конгу

Тиме је завршена вишемјесечна борба за контролу са супарничком струјом.

Одбор који одлучује о томе када ће закони бити стављени на гласање и који може да стави вето на приједлоге закона, био је без предсједника више од шест мјесеци.  

Централна влада у Пекингу оптужила је замјеника предсједника, Дениса Квока да намјерно одлаже процедуру избора предсједника одбора, због чега касни доношење закона, што негативно утиче на јавни интерес, преноси АП.

Квока је у петак замијенио Чан Кин-пор, кога је предсједник скупштине поставио како би данас предсједавао изборима за предсједника одбора.

Након туче и узвикивања парола, Чан је избацио већину опозиционих посланика, па је прокинеска посланица Стари Ли лако изабрана за предсједницу одбора.

Како наводи АП, њен избор ће вјероватно убрзати доношење контроверзног закона којим би злоупотреба кинеске химне била третирана као кривично дјело.

Премијерка Хонг Конга Кери Лам рекла је прошле недјеље да је доношење тог закона, који ће бити на дневном реду седнице одбора 27. маја, приоритет. 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар