Izbila tuča u parlamentu u Hong Kongu

U parlamentu u Hong Kongu došlo je do sukoba, drugi put ovog mjeseca, nakon što je prokineski poslanik izabran za predsjednika odbora za nadzor zakonskih prijedloga.

Svijet 18.05.2020 | 12:41
Izbila tuča u parlamentu u Hong Kongu

Time je završena višemjesečna borba za kontrolu sa suparničkom strujom.

Odbor koji odlučuje o tome kada će zakoni biti stavljeni na glasanje i koji može da stavi veto na prijedloge zakona, bio je bez predsjednika više od šest mjeseci.  

Centralna vlada u Pekingu optužila je zamjenika predsjednika, Denisa Kvoka da namjerno odlaže proceduru izbora predsjednika odbora, zbog čega kasni donošenje zakona, što negativno utiče na javni interes, prenosi AP.

Kvoka je u petak zamijenio Čan Kin-por, koga je predsjednik skupštine postavio kako bi danas predsjedavao izborima za predsjednika odbora.

Nakon tuče i uzvikivanja parola, Čan je izbacio većinu opozicionih poslanika, pa je prokineska poslanica Stari Li lako izabrana za predsjednicu odbora.

Kako navodi AP, njen izbor će vjerovatno ubrzati donošenje kontroverznog zakona kojim bi zloupotreba kineske himne bila tretirana kao krivično djelo.

Premijerka Hong Konga Keri Lam rekla je prošle nedjelje da je donošenje tog zakona, koji će biti na dnevnom redu sednice odbora 27. maja, prioritet. 

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar