Студенти се враћају на факултете, хоће ли моћи у своје собе?

Студенти на јавним високошколским установама у Републици Српској требало би од 1. јуна да се врате на факултете и почну са испитима и надокнадом наставе, попут вјежби и праксе у лабораторијама. Међутим, прије тога треба наћи рјешења за смјештај многих од њих.

Република Српска 18.05.2020 | 07:21
Студенти се враћају на факултете, хоће ли моћи у своје собе?

Наиме, неколико студентских домова у Српској и даље се користе као објекти за изолацију карантинског типа за људе који су позитивни на вирус корона, али немају симптоме.

Док је то тако, студенти не могу ни да се врате у своје домске собе, па надлежни ових дана интензивно трагају за рјешењем за овај проблем. У разговоре су укључени и представници универзитета и студената и руководства студентских центара.

Први студентски павиљони који су одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације претворени у карантин су, подсјећамо, они у Бањалуци, гдје је смјештено и највише људи који су у изолацији због вируса. У овом центру јуче је било смјештено 155 особа.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин већ је поручио да студенти не могу почети са испитима или наставом ако не буду могли да уселе у домове, али вјерује да су на путу да се нађе рјешење. Слично кажу и у Унији студената РС.

– Тренутно је најпроблематичнији павиљон један, гдје су смјештени обољели, док је други павиљон празан, па смо предложили да се што прије крене са детаљном дезинфекцијом и припремом тог павиљона и надамо се да ће то бити тако. Али све зависи од одлуке Владе. Можда ће се тражити и неки алтернативни смјештај, али ако не буде, сигурно је да ће морати да се помјери почетак наставе која се треба надокнадити и испити – каже предсједник Уније Немања Бабић, додајући да ће разговори и тражење рјешења бити настављени и данас. 

У јуну би, подсјећа, студенти требало да надокнаде априлски испитни рок који је пропуштен због пандемије.

Управа Студентског центра “Никола Тесла” кажу да се они и даље понашају потпуно у складу са одлукама Штаба за ванредне ситуације. И струка, кажу, мора да каже да ли студенти могу да се уселе у домове и под којим условима, а они ће бити спремни да све што треба ураде брзо.

– Технички смо спремни да одреагујемо на вријеме и да примимо и студенте и испоштујемо све мјере које би биле наложене до 1. јуна. Вјероватно ће се узети у обзир и неки позитивни примјери из окружења, јер домови у Србији ће, рецимо, прије нас кренути са радом. Струка ће рећи које мјере би се морале испоштовати да би студенти боравили у домовима, али претпостављам да би то могло бити обавезно мјерење температуре, учестала дезинфекција, обавезна заштитна опрема и слично – каже директор центра Драгослав Топић, додајући да је питање гдје би се могло смјестити око 700 студента, колико их буде у ова два павиљона, ако они не би били на располагању.

И студентски центар у Требињу већ дуже вријеме служи као републички карантин у који се смјештају људи из цијеле Херцеговине, а јуче је у њему боравило 16 људи који су позитивни на корону. Директор овог центра Владимир Дабић каже да још нема информација о томе до када ће радити као карантин или гдје би евентуално могли бити премјештени људи који су у њему бораве.

– Ако се нешто буде мијењало, требало би да то буде брзо, јер нам треба седам дана да све дезинфикујемо и очистимо у складу са препорукама и упутствима за безбједан пријем студената. Али за сада нема никакве одлуке и ништа не мијењамо – каже Дабић.

У овом центру, иначе, борави око 80 студената.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тест

18.05.2020 06:20

Ето праве прилике да студенти тестирају да ли је ЦОВИД19, о коме се "све зна" прелазан у оваквим ситуцијама. Срецно, драги студенти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тест

18.05.2020 08:02

Како се нико од 7000 избјеглица не зарази??!!

Name

Влад Тепеш

18.05.2020 07:09

Нек' иду под онај шатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јел

18.05.2020 07:20

Они немогу да уце код куце. Нема партијања и слободних активности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петyр Баелисх

18.05.2020 07:38

Те што су сумњиви, нека премјесте у онај сумњиви шатор. Студенте вратити у њихове собе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјестите их

18.05.2020 07:59

У хотеле и онако нема гостију, а власницима надокнадите.

ОДГОВОРИТЕ