Протести у Европи - тражи се укидање мјера

Многе земље, послије строге изолације због пандемије, спремају се за отварање и попуштање, али уз задржавање мјера социјалне дистанце. Али, широм Европе грађани траже потпуно укидање мјера и оптужују владе да су лоше реаговале на кризу и да су мјере против вируса биле заправо мере против људских права и демократије.

Свијет 17.05.2020 | 21:36
Протести у Европи - тражи се укидање мјера

Други викенд заредом хиљаде људи окупиле су се на протестима у неколико градова Њемачке углавном против рестриктивних мјера уведених због епидемије, али протесте су одржали и противници вакцинације, екстремни љевичари, и ултрадесничари.

"Само позвам Владу да престане да говори лажи о наводним чињеницама и да се маске за лице одмах укину, како бисмо поново могли живети у демократији", каже Лука Коњевић.

"Данас демонстрирамо како бисмо показали да у срцу Берлина нема места мржњи, антисемитизму и фактичкој перверзији", каже анонимни становник Берлина.

Белгијски љекари из болнице “Свети Петар”, окренули су леђа премијерки Софи Вилемс, кад је дошла да им пружи подршку. Властима замјерају: смањење бужета за здравство, мале плате, недостатак медицинског особља…

И у Варшави су грађани протестовали, али уз интервенцију полиције. Десетине их је ухапшено. Демонстранти оптужују Владу да мјере против короне користи за обрачун са опозицијом.

"Ударали су ме са леђа, оборили на кољена. Затим су ме гурнули на полицијски ауто", каже Јацек Бури.

У Швајцарској грађани траже да се мјере које гуше нормалан живот одмах укину.

"Желим да живим независно. Желим слободу за моју дјецу. Не желим овакав живот у коме моја деца иду улицом са маском", каже Нађа Секлак.

У Хyде парку у Лондону одржан је протест против карантина, али и вакцинације. Полиција је ухапсила 19 демонстраната, између осталих и брата бившег вође Лабуриста Јеремyја Цорбyна. 

"Мислим да не кршимо закон. Желимо да кажемо шта осећамо, бранимо наше људско право јер не желимо да вакцинација буде обавезна", каже анонимни демонстрант.

Послије више од два мјесеца карантина буне се и Шпанци. Првог дана када је умрло мање од 100 особа, демонстранти су тражили да се све мјере што прије укину.

"Према мом мишљењу мјере треба да остану у Мадриду. Многи се придржавају правила, али неки их потпуно игноришу. Зато мјере треба да остану обавезне", сматра Давид.

У САД у само две државе није најављено попуштање мјера. Зато су се грађани Пенсилваније окупили у протесту против демократског гувернера, који их позива да остану код куће. Једна од парола на овом скупу била је и да комунизам убија брже од короне.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Све људи

17.05.2020 19:57

Све су то народи са духом и самосвјести,само Срби кукавице примитивне које Снсд купи за 50км или са 3.пиве 300г бајате прасетине под Бајиним сатором тј.Покретном болницом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.05.2020 22:24

Размазена капиталистицка дериста а сутра це их пола бити позитивно. Да се велики играју вирусом и раде неке глобалне циљеве то је тако вјероватно али ста ми ту остали моземо осим постовати мјере и застити се од те пошасти

Name

Турк

17.05.2020 22:26

О Федералац, ви вазда видите СНСД и Додика. Знаци бас су вам јацањем дрзавности Републике Српске и њеним развојем набили комплексе

Name

Хусеин

17.05.2020 22:50

Свима нам је исто у БиХ. Наше вође су гори од картела... Они зеле све за своје породице. Морамо их све одједном скинути с власти! Они никад неће бити бољи....100% је тако. Они су незасити с новцем и моћи... У памет се народе. Манте се ратне мантре и продавања јјј под бубрдг.... Ја тако велим.

Name

Маска

18.05.2020 03:57

Потпуно си у праву све сто си рекао истина је.

Name

Шта

18.05.2020 05:03

Хоћете вас двојица? Човјек је у праву,исто мислим,само да додам о снази Р.Српске колика је: нема довољно брашна,улља итд. па додо и вишко као просјаци чекају милост из Србије! Кажњавају људе због маски,а њихови дебили шенлуче по фештама,коме ви просипате лажни напредак и још лажнију демократију,битанге једне!

Name

РЕ Свима

18.05.2020 06:41

Нико не брани демонстрације у РС, изађите на улице и демонстрирајте, лако је сједити за компијутером испијати кафу и просипати "памет"

Name

???

17.05.2020 20:19

А овде стока цути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.05.2020 04:38

Задовољан народ изгледа...

Name

И ми требамо овако

17.05.2020 20:32

Код нас одмах увели ванредно стање да могу да хапсе,бију,затварају и наплаћују казне.Полиција све сировине једва чекају да ошину по народу.Када би се код нас овако окупили а у Њемацкој није било ни полоцијског часа,ни забрана из града у град ни кажњавања за маске ниста није било наши би одмах оптузили опозицију,хапсили би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

17.05.2020 21:18

Ста је са народа који је имао јунаке који су дали главу за РС.Ови данасњи су кукавице теске.И само да се зна да тамо негдје људи протестују и против присилног пелцовања .Не би ме цудило да власт казе како су вакцине добре за насе здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола Озрен

18.05.2020 19:25

Питам се то вец 15 година, питам се засто смо смјели у рат, прсима на метак, а сад овим протувама цутимо. Има ли ко паметан да ми на то одговори?