Рачуни су већи, новчаници тањи, посла нема...

Близу 30 хиљада радника остало је без посла у Босни и Херцеговини за вријеме пандемије корона вируса. Рупе у буџетима евидентне су на свим нивоима, а рецесија пријети и Европи у којој ради хиљаде држављана БиХ. Криза је утицала и на израду ребаланса буџета, те нова задужења.

Босна и Херцеговина 17.05.2020 | 18:55
Рачуни су већи, новчаници тањи, посла нема...

Страх од губитка посла у доба короне расте. Расту и рачуни, а танким новчаницима грађани морају исплатити и раније кредите.

Није за утјеху, али судбину Босне и Херцеговине овај пут дијеле многе европске земље. Но, то што рецесија пријети и Европи није промијенило перцепцију грађана о одласку.

"И у иностранству је корона, ипак мора да се смири све";

"Ако буду могли ићи ће, иако је криза, опет је већа могућност него овдје за живот";

"Сви који су имали могућност и чији су родитељи имућнији, они су купили дипломе и запослили се. За ову сироту дјецу која су честита карактерно они немају изгледа овдје, они немају мјеста. Корона била и проћи ће али није разлог да се настави тај стампедо одласка", казали су грађани.

Република Српска ће уз сет кризних економских мјера, ребалансом покушати прерасподијелити новац. Неће изостати ни нова задужења.

"Да би све то могли да изнесемо ми смо Народној скупштини морали предложити измјену одлуке о дугорочном задужењу. Према буџету за 2020. одлука о дугорочном задужењу износила је 315 милиона марака, а нова одлука износи 678 милиона марака", рекла је Зора Видовић, министрица финансија Републике Српске.

Очекивано, више новца иде здравству, али и полицији, министарству трговине и туризма, Фонду ПИО, Цивилној заштити...

У опозицији критикују, сматрају да ребаланс није солидаран, те да ће се због најављених нових задужења, терет кризе преломити преко леђа грађана.

"Невјероватно је да је Министарству привреде смањен буџет на ставци подршка развоју привреде, а да је остала изградња виле 'Јахорина'. Сав терет кризе изнијеће грађани као порески обвезници, јер Влада планира стотине милиона више задужења него што је планирала", рекла је Јелена Тривић, посланица ПДП-а у НСРС.

Дефицит буџета “опште Владе”, свих нивоа и фондова каже Тривићка ове године могао би бити забрињавајућих 5%.

Ипак, у Министарству финансија кажу да ће и са новим задужењима, ниво бити задржан на 56 % БДП-а, што је за четири процената мање од законски дозвољеног.

Економсти знају да било какав ребаланс, без других мјера не може оживити тржиште.

"Доста новца ће бити дато да се оживи производња. Али, је читав проблем везан је за тржише, за купце. Купци који се боје у септембру короне, коју чудно најављују, а ја то не очекујем, доводе до тога да људи одлажу инвестирање, улагање, куповину. Јер је тренутна ситуација да ће оживљавање ићи споро. БиХ је директно везана са иностранством, јер је куповна моћ ниска, па су озбиљни послови били склапани са земљама ЕУ", рекао је економиста Зоран Павловић.

Проблем би за домаћу економију могао бити и мањи прилив новца из дијаспоре. Корона је утицала и на благу стагнацију одлазака, али процес није стао. Томе у прилог и одобрени специјални чартер летови, из Тузле - за одлазак радника у Белгију, или пак из Бањалуке за одлазак у Јерменију.

(Н1)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Алан Форд

17.05.2020 17:07

Ма само ићи одавде. То је спас јер овде је све проклето и никада баш никада неће бити добро и нормално за живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маде ин Цанада

17.05.2020 18:40

Надод на Балкану од злобе није ни заслужио бољи живот. Него држите се Милета, шатора, ракије, примитивизма и завидите и даље нормалним државама.

Name

Жглавак

17.05.2020 19:39

Како нема посла. Тражим зидара три мјесеца и сви су заузети.

Name

Дрекавац

17.05.2020 17:10

Трећина оних које је корона потјерала назад кући су тамо остали без посла. Тамо ушли у велике дугове, рате и камате иду, а немају одакле то подмирити. Има и од зла горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

17.05.2020 18:50

Будало једна, тамо це кредите и отплатити и неце то ни осјетити, а овдје могу само копати по контејнерима, ако немају црвену књизицу!

Name

Гергелy

17.05.2020 19:35

Онај који има сталну борависну визу њега корона није протјерала тај је осто.Онај који нема сталну борависну визу немозе ни добити кредит нити мозе уци у дугове.

Name

М

17.05.2020 19:47

Ре за Дрекавац; У иностранству немају од чега вратити кредите, а овдје као имају. Врло упитна мисао???

Name

децко

17.05.2020 20:00

Види се да си наиван ко беба.."Тамо" има настампаних пара које не вриједе ниста..Пао је мит о западу.Пљуни у саке и обрадјуј земљу.Тако цес презивјети.

Name

Аполо 11

17.05.2020 17:17

Све написано је тачно али наразумијем овај народ који већ 15 година држи ове на власти. Шта све купују ✈ ? аута скупа,јавни радови најскупљи у региону-уградјују се сви ,плате екстра велике,мунтају народ на провидне фазоне,праве нас будалама итд итд. Разочаран сам иако ја љепо живим захваљујци свом раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

17.05.2020 17:58

Ту долазимо до насег менталитета: сви су исти, мој глас неце ниста промјенити, и ја би крао да могу...

Name

Мило

17.05.2020 17:57

Није тај народ боље заслужио. Ћуте . У Њмцкој и Француској се скупе на улице милион људи а код нас н2 мозе 5 хиљ да протестују. Ко да су сви од кукавичјег рода. Свака цаст једино оном Драгичевићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

17.05.2020 18:43

У Њемацкој су прије пар година изасли милиони на улице јер су им дигли цјена градског превоза за 30 центи.

Name

075

17.05.2020 18:04

Желим свим народима у БиХ да им буде још горе и то искрено и од срца им желим јер, огромна већина, бира ову ст.ку из сва три народа на власт и зато нека се нико из та три народа у БиХ не буни, шутите и трпите, наравно и гладујте!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

17.05.2020 18:39

Тражили сте,ето вам.Толике године прођоше хушкајуци једне на друге,а народ се сваки пута пали на исти фитиљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2020 19:15

Овај народ је живио и када није било никаквих примања, али су људи гинули и рањавани, а неко други је владао.

Name

Истина

17.05.2020 18:53

Људи моји, без обзира ко год да дође на власт наставит ће као и ови, још ће додати гас да награбе што више за што краће времена. Одавде само треба бјежати!!! Дугорочно ,биће упитна исплата пензија, здравство сад на нули, шта ће бити за 10 ак година, привреде нема..Живе само ови на будзетима ( и они се изједају међусобно због лоших међуљудски односа на послу-јер се ништа не ради) и нешто је боље у услужним дјелатностима (које су сад тек потопљене). Значи, сад а и дугорочно смо у тешком проблему а о задужењима да се не прича. Поздрав из Бањалуке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

17.05.2020 19:52

Врацајте се на напустена и запустена имања својих предака и будите своје газде. Од кукања по фирумима нема среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ици???

17.05.2020 19:56

А гдје би ти исао? У УСА мозда? Тамо је 30 милиона незапослених..Да не набрајам остале..Него,лати се крампе и искрци дједовину...ту је спас и не паметуј пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањача

17.05.2020 21:08

И гласајте за додика идиота, лижите паштету И буди крезави. Дјеца нек лијепе додикове постере по бандерама.

Name

ссрбац

17.05.2020 20:52

Како нема посла.У Српцу фирма Девиц трази 50 радника,Мане комерц трази трговце,Перутнина трази раднике,разни дрвопрерадјиваци тразе раднике,пекаре тразе раднике.Има посла за оног ко хоце да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.05.2020 00:08

Има увијек посла за оне који нису алави или лијени! Али, то све хоће лагодан, комфоран и беспослен живот. Прије ће кукати у центру БЛ и ићи на јавни казан годинама, него мало мрднути, ако треба, па ићи и у надницу, зарадити данас 20 КМ. Јок, то ако није дневница 100-200 КМ, неће да прича! Ево, тражим раднике за воћњак и рад на имању, нудим смјештај, храну и 30 КМ дневно. Преко 20 њих је то одбило, кажу да им је мало. Е, бато, не возим ни ја новог Мерцедеса, па га нећеш код мене ни ти зарадити за годину дана! Мрш тамо, љенчуге! Ко би ми од њих затражио за лијека, не дам ни једне паре!

Name

55а

17.05.2020 22:21

Свака ,цаст ,борцима .И,командама и командантима ,на ,визији десавања.Цак,гледајуци у грах .ил,у неку куглу ,сто се сјасљтји ,нема ,помена ове садасњости.Она ,је толико невјероватна и непредвидљива ,једно цудо ,несреце и несретлука ,похлепе када ,девијација постаје образац и мјерило.А,актери из пакла.Мозда има наде ,дјетлиц ,се изненада појави у ,мртвој суми ,прекрасних боја једина птица коју видјех ,која се коцоперила и кљуцала стабло ,не мареци за мене ,ни ко сам ,ни ста сам нити ста ту радим .А,када је отисла измедј...стабала ,вјесто лепрсајуци крилима ,уцини ми се ,да сам најсамљи ,да ,немозе бити самњлијег од мене бица на планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

18.05.2020 05:03

даје правде и истине садаби ови наси властодрзци и себи смањили плате и уделили мало јадној сиротињи али нема правде исто казу дасу народ крив за сирење короне а они властодрзци сто организују корона парти они нису криви тоје право лицемерство ових насих властодрзаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

18.05.2020 05:06

алај волим када наступи криза све поскупи појефтини увета дасе праве пихтије поцне да ради по снизеној цени стари занат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко зворник

18.05.2020 10:03

Мени није јасно да влада нигдје није уврстила демобилисана борце.Ми који смо већ у годинама,не можемо да се запослимо .До сада смо могли нешто зарадити у околним земљама а сад ништа.Замјерам опоз.посл.сто никад нису потегли то питање у скупштини,не заборавите има нас велики број.Размислите мало скоро ће избори па не знам чему се надате.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ