Привреда у минусу: Велики пад прихода од ПДВ-а

Управа за индиректно опорезивање БиХ имала је пад прихода од индиректних пореза закључно са априлом ове године. Таква ситуација проузрокована је епидемијом вируса корона, која је пољуљана привреду, а самим тим допринијела мањку прикупљених средстава. Стручњаке не изненађују овакве информације.

Босна и Херцеговина 17.05.2020 | 20:00
Привреда у минусу: Велики пад прихода од ПДВ-а

Закључно са 29. априлом 2020. године Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је по основу индиректних пореза око 2,3 милијарде марака. Ситуација до краја марта ове године била је задовољавајућа, јер су приходи биљежили раст.

Међутим, епидемија вируса корона, која није заобишла ни БиХ, значајно је смањила економске активности већ у априлу, па се према подацима УИО само у том мјесецу биљежи пад прихода од 23 %.

У априлу 2020. је по основу индиректних пореза укупно прикупљено 511 милиона КМ. То је за 156 милиона КМ мање у односу на април 2019. године, када је укупно било прикупљено 667 милиона КМ.

Из УИО појашњавају да је један од разлога лошег биланса, пад увоза робе у БиХ, што аутоматски значи и пад прихода од увозних такси. 

Економисти сматрају да су се надлежни у БиХ највише фокусирали на здравство и мјере које ће ублажити епидемију, али да истовремено нису довољно размишљали о мјерама за проблеме у економији. 

Фокус би требао бити усмјерен на покретање привреде, јер она заправо значи живот, а то даље значи плаћање ПДВ-а, каже економиста Зоран Павловић, и додаје да ће негативан биланс вјероватно услиједити и наредних мјесеци.

"Ми смо земља у којој скоро 80% прихода буџета долази од индиректних пореза. Шта то у преводу значи? Ако неко није попио кафу и платио је марку или марку и по, он није платио ПДВ. Па онај што је продао кафу није платио ПДВ. Па онај што је увезао кафу, он је можда платио ПДВ код увоза, али није код излаза робе. ПДВ је као мрежа крвних судова у једном организму, гдје се прикупља на много мјеста по мало новаца", појашњава Павловић.

Да је стање лоше свјесни су и послодавци. Увјерени су да ће проблеми остати дуже вријеме и да је тешко повјеровати да ће одређене привредне субјекте заобићи застој рада. Нормализацију стања, каква је била прије појаве вируса корона, не очекују ни у наредних годину дана. 

"Привреда БиХ је наслоњена на привреду ЕУ. И све што овдје дешава, дешава се и у ЕУ. Чињеница је да колеге кажу да одређени сектори већ добијају наруџбе, али су то они који су их прије тога изгубили. Док са друге стране имамо одређене секторе, типа обућарске индустрије, који су до јуче радили, а већ им се сада отказују наруџбе за октобар. Сви привредни субјетки у РС ће у неком моменту имати застој од сигурно мјесец до два дана", каже шредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић.

Економисти додају да би се биланси прикупљања ПДВ-а требали објављивати на дневном нивоу, да би било познато стварно стање, што надлежне инситуције до сада нису чиниле.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ поручили су и да ће бити веома тешко достићи наплату прихода из прошле године, када је на јединствени рачун Управе прикупљено више од 7,9 милијарди конвертибилних марака.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

О_о

17.05.2020 19:14

Нема багри више точења до чепа! Гуликоже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

18.05.2020 00:40

Бас ме насмијасте насловом,цуј у БиХ привреда у минусу,као да сте написали...јутрос је свануло.А онај економиста поруцује треба покренути привреду,па од рата је покрецу и ...ћорак.А помоци и донација је усло у БиХ да су скоро сви становници могли бити милионери.

ОДГОВОРИТЕ