Privreda u minusu: Veliki pad prihoda od PDV-a

Uprava za indirektno oporezivanje BiH imala je pad prihoda od indirektnih poreza zaključno sa aprilom ove godine. Takva situacija prouzrokovana je epidemijom virusa korona, koja je poljuljana privredu, a samim tim doprinijela manjku prikupljenih sredstava. Stručnjake ne iznenađuju ovakve informacije.

Bosna i Hercegovina 17.05.2020 | 20:00
Privreda u minusu: Veliki pad prihoda od PDV-a

Zaključno sa 29. aprilom 2020. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je po osnovu indirektnih poreza oko 2,3 milijarde maraka. Situacija do kraja marta ove godine bila je zadovoljavajuća, jer su prihodi bilježili rast.

Međutim, epidemija virusa korona, koja nije zaobišla ni BiH, značajno je smanjila ekonomske aktivnosti već u aprilu, pa se prema podacima UIO samo u tom mjesecu bilježi pad prihoda od 23 %.

U aprilu 2020. je po osnovu indirektnih poreza ukupno prikupljeno 511 miliona KM. To je za 156 miliona KM manje u odnosu na april 2019. godine, kada je ukupno bilo prikupljeno 667 miliona KM.

Iz UIO pojašnjavaju da je jedan od razloga lošeg bilansa, pad uvoza robe u BiH, što automatski znači i pad prihoda od uvoznih taksi. 

Ekonomisti smatraju da su se nadležni u BiH najviše fokusirali na zdravstvo i mjere koje će ublažiti epidemiju, ali da istovremeno nisu dovoljno razmišljali o mjerama za probleme u ekonomiji. 

Fokus bi trebao biti usmjeren na pokretanje privrede, jer ona zapravo znači život, a to dalje znači plaćanje PDV-a, kaže ekonomista Zoran Pavlović, i dodaje da će negativan bilans vjerovatno uslijediti i narednih mjeseci.

"Mi smo zemlja u kojoj skoro 80% prihoda budžeta dolazi od indirektnih poreza. Šta to u prevodu znači? Ako neko nije popio kafu i platio je marku ili marku i po, on nije platio PDV. Pa onaj što je prodao kafu nije platio PDV. Pa onaj što je uvezao kafu, on je možda platio PDV kod uvoza, ali nije kod izlaza robe. PDV je kao mreža krvnih sudova u jednom organizmu, gdje se prikuplja na mnogo mjesta po malo novaca", pojašnjava Pavlović.

Da je stanje loše svjesni su i poslodavci. Uvjereni su da će problemi ostati duže vrijeme i da je teško povjerovati da će određene privredne subjekte zaobići zastoj rada. Normalizaciju stanja, kakva je bila prije pojave virusa korona, ne očekuju ni u narednih godinu dana. 

"Privreda BiH je naslonjena na privredu EU. I sve što ovdje dešava, dešava se i u EU. Činjenica je da kolege kažu da određeni sektori već dobijaju narudžbe, ali su to oni koji su ih prije toga izgubili. Dok sa druge strane imamo određene sektore, tipa obućarske industrije, koji su do juče radili, a već im se sada otkazuju narudžbe za oktobar. Svi privredni subjetki u RS će u nekom momentu imati zastoj od sigurno mjesec do dva dana", kaže šredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Ekonomisti dodaju da bi se bilansi prikupljanja PDV-a trebali objavljivati na dnevnom nivou, da bi bilo poznato stvarno stanje, što nadležne insitucije do sada nisu činile.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručili su i da će biti veoma teško dostići naplatu prihoda iz prošle godine, kada je na jedinstveni račun Uprave prikupljeno više od 7,9 milijardi konvertibilnih maraka.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

O_o

17.05.2020 19:14

Нема багри више точења до чепа! Гуликоже!

ODGOVORITE
Name

Jing jang

18.05.2020 00:40

Bas me nasmijaste naslovom,cuj u BiH privreda u minusu,kao da ste napisali...jutros je svanulo.A onaj ekonomista porucuje treba pokrenuti privredu,pa od rata je pokrecu i ...ćorak.A pomoci i donacija je uslo u BiH da su skoro svi stanovnici mogli biti milioneri.

ODGOVORITE