И ово да се деси: Опозициони посланик заслужан за закон

Нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској на снагу је ступио 1. маја, а међу онима који су највише заслужни за његово доношење је и опозициона посланица СДС у Народној скупштини РС и професорка на Правном факултету у Бањалуци Иванка Марковић, која већ више од 20 година ради на сузбијању насиља у породици или породичној заједници.

Република Српска 17.05.2020 | 08:15
И ово да се деси: Опозициони посланик заслужан за закон

Корона вирус и недаће које је пандемија донијела Републици Српској и остатку свијета у други план је бацио чињеницу да насиље у породици у Српској од овог мјесеца више неће бити третирано као прекршај већ као кривично дјело.

Осим насилника од сада ће са санкцијама, не поступе ли адекватно у случајевима породичног насиља, бити суочени здравствени и просвјетни радници, полицајци, али и грађани који не пријаве насиље у породици.

Нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској на снагу је ступио 1. маја, а међу онима који су највише заслужни за његово доношење је и опозициона посланица СДС у Народној скупштини РС и професорка на Правном факултету у Бањалуци Иванка Марковић, која већ више од 20 година ради на сузбијању насиља у породици или породичној заједници.

Марковићева за Српскаинфо појашњава да се најзначајнија новина коју доноси овај Закон односи на укидање прекршаја, па насиље у породици више неће бити прекршај већ само кривично дјело.

– У  циљу реализације адекватне заштите жртава насиља предвиђена су нова рјешења као што је нпр. обавеза субјеката заштите да у првом контакту обавијесте жртву, на њој разумљив начин, о свим правима која има и о установама, органима, правним лицима и организацијама које пружају помоћ, подршку и заштиту- појашњава Марковићева.

Она истиче да је тиме омогућено да се жртва насиља правовремено упозна са својим правима и институцијама које су дужне да има пруже помоћ.

Уведена је обавеза за полицијске службенике да по свакој пријави насиља у породици процијени ризик на основу утврђених критерија како би се спријечило понављање насиља или неког другог тежег кривичног дјела.

Санкције за неодговорне полицајце

– Даје се могућност и центрима за социјални рад да подносе приједлог за изрицање хитне мјере заштите, а предвиђено је да жртва има право да прије или у току поступка изабере особу од повјерења која ће бити присутна током једног или више поступака или радњи у вези заштите од насиља у породици- каже Марковићева.

Према њеним ријечима, због великог броја случајева у којима полицијски службеници нису поступали у складу са својим обавезама, законом је посебно наглашено да ће полицијски службеник који не поступи у складу са обавезама из овог закона по пријави насиља у породици, сносити одговорност у складу са законом.

– Влада Републике Српске је прихватила мој амандман на Закон о измјени и допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којим је предвиђено да су полицијски службеници дужни да, уколико је пријављено насиље, односно пријетња насиљем у породици, у сарадњи са другим  надлежним органима, одмах предузму потребне мјере и радње у складу са законом, чијим вршењем се спречава, односно зауставља насиље које за посљедицу може имати наношење тешких тјелесних повреда или убиство – истиче Марковићева у изјави порталу Српскаинфо.

Поред овог, како додаје она, извршене су измјене и неких других закона, као што је то нпр. Закон о бесплатној правној помоћи, а све то указује на чињеницу да је у спречавању и сузбијању насиља у породици или породичној заједници, неопходан мултисекторски приступ и ангажман свих друштвених фактора.

Новим Законом је дефинисано да су чланови породице, субјекти заштите те запослени у образовним, социјалним и здравственим установама, као и сваки грађанин, дужни полицији пријавити одмах након сазнања да је почињено насиље у породици.

-Новчаном казном од 1.000 до 3.000 КМ биће кажњен за прекршај запослени у образовној, социјалној и здравственој установи који не пријави насиље у породици. Казном од 300 до 900 КМ биће кажњен члан породице или породичне заједнице који не пријави насиље у породици извршено према дјетету, осим у случају када је и сам жртва насиља у породици. Полицајац који не поступи у складу с обавезама из овог закона по пријави насиља у породици биће кажњен у складу са законом којим се уређује област полиције и унутрашњих послова- наводи се у Закону.

(БН)

 

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Скептик

17.05.2020 06:45

"Даје се могућност и центрима за социјални рад да подносе приједлог за изрицање хитне мјере заштите..." хм..да не би можда држава одузимала дјецу!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2020 07:37

Засто не би од насилника?

Name

Браво

17.05.2020 07:45

Мозгоњо.

Name

Скептик

17.05.2020 07:47

Насилника треба ухапсити и затворити а не да дјецу изолују, затворе, а да насилник остане на слободи, у својој кући. Као и "сигурне куће ", жена са дјецом од насилника побјегне, малтене, у затвор а насилник остане слободан. То није нормално, ваљда би полиција требала насилника одвести и затворити (успут га мало издегењачити) а да жена и дјеца остану у својој кући.

Name

Ре

17.05.2020 07:53

Ајде прво прочитај шта су хитне мјере заштите, па онда лупетај. Зашто пишете да би само писали. Ево да ти мало помогнем рећи ћу ти само једну хитну мјеру, нпр. удаљење из стана... даље тражи сам.

Name

Критичар

17.05.2020 08:03

Види се да не познајете материју, а коментаришете! Изрицање хитних заштитних мјера је везано за заштиту жртве насиља у породици. Одузимање дјеце раде судови, а не Центри за социјални рад, и то је одузимање родитељског права у случајевима када родитељи тешко занемарују и злостављају своју дјецу. Ту мјеру се код нас врло, врло ријетко изричу судови, а у неким случајевима би требало.

Name

Ре ре

17.05.2020 08:04

Тацно тако! Нек си купи врецу, па нек њу млати, а не зену и дјецу... Или јос боље, нек надје јацег од себе...

Name

Ре

17.05.2020 09:32

Највеће насиље је и кад мајка врши насиље над дјететом, оцем, полицијом и социјалним радницима. Мајке су заштићеније од очева. Социјално Бањалука има низ случајева гдје се не поштују судске одлуке од стране родитеља. И питање је ко контролише рад тих служби које су неспособне да по 10 година вуку неке предмете. А кад предају на Тужилаштво- Суд, држи предмете по годину дана. Јадна дјеца одрасту и кога брига за њих. Закон је само слово на папиру. Да ли имамо способне или подобне да их примјењују? Или се све своди на везе и везице па кога брига за дјецу, ниду њихова.

Name

Ре

17.05.2020 09:40

Само говорите о мушкарцима насилницима. Има и жена. Погледајте само колико се мушкараца удало и отишло да живи ко жена. Па ту има психичког насиља. Има и жена које е дају дјецу на виђање послије развода и нико им ништа не може. Психичко насиље је још горе, невидљиво за околину и друштво.

Name

Ре ре ре

17.05.2020 09:47

Нису све жене исте. Има и покварених жена које би и жене излупале. Има жена које психички уништавају мушкарце. Нису ни сви мушкарци исти. Има мушкараца који никад не би дигли руку на жену, а жена га на суду направи насилником. Предлажем Сигурну кућу за мушкарце. Сада ћете рећи какви су то мушкарци. Одговот, ненасилници

Name

Ре ре ре ре

17.05.2020 10:13

Не тврдим да не постоји насиље над мускарцима, али погледајмо статистику, погледајмо нас балкански менталитет, погледајмо каквим нас је природа (илли, ако хоцес, Бог) направио... Мускарац бар мозе да се одбрани (у огромној вецини слуцајева), а зене и дјеца углавном не могу... Апсолутно сам противник свих врста насиља, поцев од оног према зивотињама, па све до дјеце, зена, а и мускараца...

Name

Комсија

17.05.2020 10:30

Овим се не ресава главни проблем ако је само ово промјењено. Ја сам пријављивао надиље у породици у стану до мог. Полицајци додју и сами цују буку из стана а када се врата отворе зена казе да нема никаквог насиља а следеци дан иде по граду у ролки дугих рукава са сунцаним наоцарима и марамом јер крије модрице. Особе које трпе насиље углавном немају храбрости да пријаве насиље. Мора се ријесити то на нацин да зртва не мора бити та која пријављује. Док то не уведу вецина се извлаци без икакве казне.

Name

Ана

17.05.2020 08:01

Ово је доказ да позиција прихвата приједлоге опозиције ,ако су конструктивни , значи у опозицији има људи који предложе нешто корисно , а не само да критикују .Додуше веома мало , јер се велика већина утркује ко ће више блатити власт , а ништа конкретно не раде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вазда лупетас

17.05.2020 08:41

Прихватају само оно сто им ненарусава мафијаско-криминално-коруптивно-непотистицке интересе.

Name

Ре Ана

17.05.2020 08:54

Ана постајес досадна! Бранис неодбрањиво и бас си напорна! Ајде на резимске портале, па са осталим ботовима писи хвалоспјеве великом водји и његовим неписменим пратиоцима...

Name

Ре Ана

17.05.2020 09:49

Ко теби дрма кавез?

Name

Опајдара

17.05.2020 09:50

Ста знаци "велика вецина"!??? Ако се казе вецина због цега је потребно додавати велика !???

Name

Ре Ана

17.05.2020 09:51

Колико си паметна,није твоја глава за две ноге.

Name

За Ану

17.05.2020 10:49

Мислис на велику вецину? Ха,ха,папак вецину на целу цавиц,стевандиц,солаја са 100%гласова,доктор дјокиц, јој,јеси јадна.

Name

Конацно

17.05.2020 08:35

Овоземаљски закон од користи, да се застите недузна најплеменититија људска бица на земљи, а то су дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.05.2020 08:43

Опозиција би ову младу и образовану жену требало да предложи или за предесдницу владе или за предесдницу скупштине да се уведе знатно виши квалитет рада и и ниво односа у институцијама након бурлетових необразованих послушника.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

17.05.2020 08:44

Никад није проблем прихватити и усвојити добар предлог и претворити га у закон. Али није сваки предлог што опозиција предлози и добар предлог. Поени се скупљају у скупштини на овај начин а не на начин који чини Станивуковиц и слични њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опајдара

17.05.2020 09:48

Јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

17.05.2020 10:20

Браћо моја мила јес ова, Ана, много фина нека жени а, а тек бистра, ко да је са милашином била аууууу.

Name

Маја

17.05.2020 18:50

Није једина. Има их јос и много млађих. Ова је барем завршила државни факултет.

Name

Аљкав закон

17.05.2020 17:04

Тако како је написан, закон се превише мијеша у породични живот јер забрањује: "вербални напад, вријеђање, псовање, називање погрдним именима, те други начини грубог узнемиравања члана породице или породичне заједнице; васпитање дјеце на начин понижавајућег поступања"

ОДГОВОРИТЕ