I ovo da se desi: Opozicioni poslanik zaslužan za zakon

Novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj na snagu je stupio 1. maja, a među onima koji su najviše zaslužni za njegovo donošenje je i opoziciona poslanica SDS u Narodnoj skupštini RS i profesorka na Pravnom fakultetu u Banjaluci Ivanka Marković, koja već više od 20 godina radi na suzbijanju nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Republika Srpska 17.05.2020 | 08:15
I ovo da se desi: Opozicioni poslanik zaslužan za zakon

Korona virus i nedaće koje je pandemija donijela Republici Srpskoj i ostatku svijeta u drugi plan je bacio činjenicu da nasilje u porodici u Srpskoj od ovog mjeseca više neće biti tretirano kao prekršaj već kao krivično djelo.

Osim nasilnika od sada će sa sankcijama, ne postupe li adekvatno u slučajevima porodičnog nasilja, biti suočeni zdravstveni i prosvjetni radnici, policajci, ali i građani koji ne prijave nasilje u porodici.

Novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj na snagu je stupio 1. maja, a među onima koji su najviše zaslužni za njegovo donošenje je i opoziciona poslanica SDS u Narodnoj skupštini RS i profesorka na Pravnom fakultetu u Banjaluci Ivanka Marković, koja već više od 20 godina radi na suzbijanju nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici.

Markovićeva za Srpskainfo pojašnjava da se najznačajnija novina koju donosi ovaj Zakon odnosi na ukidanje prekršaja, pa nasilje u porodici više neće biti prekršaj već samo krivično djelo.

– U  cilju realizacije adekvatne zaštite žrtava nasilja predviđena su nova rješenja kao što je npr. obaveza subjekata zaštite da u prvom kontaktu obavijeste žrtvu, na njoj razumljiv način, o svim pravima koja ima i o ustanovama, organima, pravnim licima i organizacijama koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu- pojašnjava Markovićeva.

Ona ističe da je time omogućeno da se žrtva nasilja pravovremeno upozna sa svojim pravima i institucijama koje su dužne da ima pruže pomoć.

Uvedena je obaveza za policijske službenike da po svakoj prijavi nasilja u porodici procijeni rizik na osnovu utvrđenih kriterija kako bi se spriječilo ponavljanje nasilja ili nekog drugog težeg krivičnog djela.

Sankcije za neodgovorne policajce

– Daje se mogućnost i centrima za socijalni rad da podnose prijedlog za izricanje hitne mjere zaštite, a predviđeno je da žrtva ima pravo da prije ili u toku postupka izabere osobu od povjerenja koja će biti prisutna tokom jednog ili više postupaka ili radnji u vezi zaštite od nasilja u porodici- kaže Markovićeva.

Prema njenim riječima, zbog velikog broja slučajeva u kojima policijski službenici nisu postupali u skladu sa svojim obavezama, zakonom je posebno naglašeno da će policijski službenik koji ne postupi u skladu sa obavezama iz ovog zakona po prijavi nasilja u porodici, snositi odgovornost u skladu sa zakonom.

– Vlada Republike Srpske je prihvatila moj amandman na Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno da su policijski službenici dužni da, ukoliko je prijavljeno nasilje, odnosno prijetnja nasiljem u porodici, u saradnji sa drugim  nadležnim organima, odmah preduzmu potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom, čijim vršenjem se sprečava, odnosno zaustavlja nasilje koje za posljedicu može imati nanošenje teških tjelesnih povreda ili ubistvo – ističe Markovićeva u izjavi portalu Srpskainfo.

Pored ovog, kako dodaje ona, izvršene su izmjene i nekih drugih zakona, kao što je to npr. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, a sve to ukazuje na činjenicu da je u sprečavanju i suzbijanju nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, neophodan multisektorski pristup i angažman svih društvenih faktora.

Novim Zakonom je definisano da su članovi porodice, subjekti zaštite te zaposleni u obrazovnim, socijalnim i zdravstvenim ustanovama, kao i svaki građanin, dužni policiji prijaviti odmah nakon saznanja da je počinjeno nasilje u porodici.

-Novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 KM biće kažnjen za prekršaj zaposleni u obrazovnoj, socijalnoj i zdravstvenoj ustanovi koji ne prijavi nasilje u porodici. Kaznom od 300 do 900 KM biće kažnjen član porodice ili porodične zajednice koji ne prijavi nasilje u porodici izvršeno prema djetetu, osim u slučaju kada je i sam žrtva nasilja u porodici. Policajac koji ne postupi u skladu s obavezama iz ovog zakona po prijavi nasilja u porodici biće kažnjen u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast policije i unutrašnjih poslova- navodi se u Zakonu.

(BN)

 

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Skeptik

17.05.2020 06:45

"Daje se mogućnost i centrima za socijalni rad da podnose prijedlog za izricanje hitne mjere zaštite..." hm..da ne bi možda država oduzimala djecu!!??

ODGOVORITE
Name

Re

17.05.2020 07:37

Zasto ne bi od nasilnika?

Name

Bravo

17.05.2020 07:45

Mozgonjo.

Name

Skeptik

17.05.2020 07:47

Nasilnika treba uhapsiti i zatvoriti a ne da djecu izoluju, zatvore, a da nasilnik ostane na slobodi, u svojoj kući. Kao i "sigurne kuće ", žena sa djecom od nasilnika pobjegne, maltene, u zatvor a nasilnik ostane slobodan. To nije normalno, valjda bi policija trebala nasilnika odvesti i zatvoriti (usput ga malo izdegenjačiti) a da žena i djeca ostanu u svojoj kući.

Name

Re

17.05.2020 07:53

Ajde prvo pročitaj šta su hitne mjere zaštite, pa onda lupetaj. Zašto pišete da bi samo pisali. Evo da ti malo pomognem reći ću ti samo jednu hitnu mjeru, npr. udaljenje iz stana... dalje traži sam.

Name

Kritičar

17.05.2020 08:03

Vidi se da ne poznajete materiju, a komentarišete! Izricanje hitnih zaštitnih mjera je vezano za zaštitu žrtve nasilja u porodici. Oduzimanje djece rade sudovi, a ne Centri za socijalni rad, i to je oduzimanje roditeljskog prava u slučajevima kada roditelji teško zanemaruju i zlostavljaju svoju djecu. Tu mjeru se kod nas vrlo, vrlo rijetko izriču sudovi, a u nekim slučajevima bi trebalo.

Name

Re re

17.05.2020 08:04

Tacno tako! Nek si kupi vrecu, pa nek nju mlati, a ne zenu i djecu... Ili jos bolje, nek nadje jaceg od sebe...

Name

Re

17.05.2020 09:32

Najveće nasilje je i kad majka vrši nasilje nad djetetom, ocem, policijom i socijalnim radnicima. Majke su zaštićenije od očeva. Socijalno Banjaluka ima niz slučajeva gdje se ne poštuju sudske odluke od strane roditelja. I pitanje je ko kontroliše rad tih službi koje su nesposobne da po 10 godina vuku neke predmete. A kad predaju na Tužilaštvo- Sud, drži predmete po godinu dana. Jadna djeca odrastu i koga briga za njih. Zakon je samo slovo na papiru. Da li imamo sposobne ili podobne da ih primjenjuju? Ili se sve svodi na veze i vezice pa koga briga za djecu, nidu njihova.

Name

Re

17.05.2020 09:40

Samo govorite o muškarcima nasilnicima. Ima i žena. Pogledajte samo koliko se muškaraca udalo i otišlo da živi ko žena. Pa tu ima psihičkog nasilja. Ima i žena koje e daju djecu na viđanje poslije razvoda i niko im ništa ne može. Psihičko nasilje je još gore, nevidljivo za okolinu i društvo.

Name

Re re re

17.05.2020 09:47

Nisu sve žene iste. Ima i pokvarenih žena koje bi i žene izlupale. Ima žena koje psihički uništavaju muškarce. Nisu ni svi muškarci isti. Ima muškaraca koji nikad ne bi digli ruku na ženu, a žena ga na sudu napravi nasilnikom. Predlažem Sigurnu kuću za muškarce. Sada ćete reći kakvi su to muškarci. Odgovot, nenasilnici

Name

Re re re re

17.05.2020 10:13

Ne tvrdim da ne postoji nasilje nad muskarcima, ali pogledajmo statistiku, pogledajmo nas balkanski mentalitet, pogledajmo kakvim nas je priroda (illi, ako hoces, Bog) napravio... Muskarac bar moze da se odbrani (u ogromnoj vecini slucajeva), a zene i djeca uglavnom ne mogu... Apsolutno sam protivnik svih vrsta nasilja, pocev od onog prema zivotinjama, pa sve do djece, zena, a i muskaraca...

Name

Komsija

17.05.2020 10:30

Ovim se ne resava glavni problem ako je samo ovo promjenjeno. Ja sam prijavljivao nadilje u porodici u stanu do mog. Policajci dodju i sami cuju buku iz stana a kada se vrata otvore zena kaze da nema nikakvog nasilja a sledeci dan ide po gradu u rolki dugih rukava sa suncanim naocarima i maramom jer krije modrice. Osobe koje trpe nasilje uglavnom nemaju hrabrosti da prijave nasilje. Mora se rijesiti to na nacin da zrtva ne mora biti ta koja prijavljuje. Dok to ne uvedu vecina se izvlaci bez ikakve kazne.

Name

Ana

17.05.2020 08:01

Ovo je dokaz da pozicija prihvata prijedloge opozicije ,ako su konstruktivni , znači u opoziciji ima ljudi koji predlože nešto korisno , a ne samo da kritikuju .Doduše veoma malo , jer se velika većina utrkuje ko će više blatiti vlast , a ništa konkretno ne rade .

ODGOVORITE
Name

Vazda lupetas

17.05.2020 08:41

Prihvataju samo ono sto im nenarusava mafijasko-kriminalno-koruptivno-nepotisticke interese.

Name

Re Ana

17.05.2020 08:54

Ana postajes dosadna! Branis neodbranjivo i bas si naporna! Ajde na rezimske portale, pa sa ostalim botovima pisi hvalospjeve velikom vodji i njegovim nepismenim pratiocima...

Name

Re Ana

17.05.2020 09:49

Ko tebi drma kavez?

Name

Opajdara

17.05.2020 09:50

Sta znaci "velika vecina"!??? Ako se kaze vecina zbog cega je potrebno dodavati velika !???

Name

Re Ana

17.05.2020 09:51

Koliko si pametna,nije tvoja glava za dve noge.

Name

Za Anu

17.05.2020 10:49

Mislis na veliku vecinu? Ha,ha,papak vecinu na celu cavic,stevandic,solaja sa 100%glasova,doktor djokic, joj,jesi jadna.

Name

Konacno

17.05.2020 08:35

Ovozemaljski zakon od koristi, da se zastite neduzna najplemenititija ljudska bica na zemlji, a to su djeca.

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.05.2020 08:43

Opozicija bi ovu mladu i obrazovanu ženu trebalo da predloži ili za predesdnicu vlade ili za predesdnicu skupštine da se uvede znatno viši kvalitet rada i i nivo odnosa u institucijama nakon burletovih neobrazovanih poslušnika.....

ODGOVORITE
Name

Zoran

17.05.2020 08:44

Nikad nije problem prihvatiti i usvojiti dobar predlog i pretvoriti ga u zakon. Ali nije svaki predlog što opozicija predlozi i dobar predlog. Poeni se skupljaju u skupštini na ovaj način a ne na način koji čini Stanivukovic i slični njemu.

ODGOVORITE
Name

Opajdara

17.05.2020 09:48

Jadno

ODGOVORITE
Name

Јој

17.05.2020 10:20

Браћо моја мила јес ова, Ана, много фина нека жени а, а тек бистра, ко да је са милашином била аууууу.

Name

Maja

17.05.2020 18:50

Nije jedina. Ima ih jos i mnogo mlađih. Ova je barem završila državni fakultet.

Name

Aljkav zakon

17.05.2020 17:04

Tako kako je napisan, zakon se previše miješa u porodični život jer zabranjuje: "verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, te drugi načini grubog uznemiravanja člana porodice ili porodične zajednice; vaspitanje djece na način ponižavajućeg postupanja"

ODGOVORITE