Економски пад од чак 5% у БиХ због пандемије

Бечки институт за међународне економске студије БиХ ове године прогнозира пад економских активности од чак пет одсто, али то је још и добро какве су прогнозе за сусједну Хрватску чији ГДП би могао пасти невјероватних 11 одсто.

Босна и Херцеговина 16.05.2020 | 18:25
Економски пад од чак 5% у БиХ због пандемије

По процијенама аналитичара из Беча за земље Источне и Средње Европе највише ће страдати земље које пуно зависе од туристичке сезоне, као што су Хрватска, Словенија и Црна Гора, а најмање оне које су мање овисне о туризму и нешто слабије интегрисане у глобалну економију, као што су Србија или Пољска.

БиХ у тим релацијама је “златна средина” са пет одсто пада ове године и 3 одсто раста у наредној, која би за већину земаља требала значити озбиљан опоравак од рецесије узроковане пандемијом. 

Аналитичаре посебно брине неизвјесност коју крај љета и јесен могу донијети, повратак јачаг ширења заразе и нове рестрикције. Процјењује се да је само један дан у потпуним рестрикцијама Хрватску коштао до стотињак милиона евра.

Право питање које остаје висити над цијелом ситуацијом је какве ће економске и политичке посљедице проузоричити овакав економски пад, који се манифестује посебно кроз губитак радних мјеста и смањену потрошњу.

Само у Федерацији Босне и Херцеговине пандемија је избрисала више од 28 хиљада радних мјеста, а промет евидентиран фискалним касама у априлу је био мањи у односу на прошлу годину за невјероватних 37 одсто или милијарду и по КМ. 

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрмак

16.05.2020 16:32

А ста имамо пасти 'љеба ти??? Питај Проинтер и ТРЗ Братунац, имал' рацунара и сатора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

16.05.2020 17:06

Ниста неце упасти...СВЕ ЈЕ ВЕЦ ОДАВНО СЛОМЉЕНО

Name

дрина

16.05.2020 16:34

посто у рс-у немамо неку посебно јаку економију није бас ни страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

16.05.2020 16:56

Треба се врацати на село ко год мозе и бити сто самосталнији у односу на све владе и кризе. Суме , стоxарство , повртларство и мале занатске радње су наса будуцност. Врједним људима који зиве своје зивоте је свеједно ко влада и какве кризе долазе.

ОДГОВОРИТЕ