Болест повезану са короном има преко 200 дјеце у Европи

Нови опасни инфламаторни синдром повезан са вирусом корона погодио је око 200 дјеце у Европи, а двоје је умрло, саопштио је Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).

Свијет 16.05.2020 | 16:10
Болест повезану са короном има преко 200 дјеце у Европи

ЕЦДЦ наводи да је умрло једно дијете у Британији и једно у Француској.

Вирус корона до сада је највише жртава однио међу старијом популацијом и онима са неким хроничним болестима, али су вијести о синдрому код дјеце подстакле бојазни да вирус може бити опаснији за млађе особе него што се раније мислило.

Стање познато као педијатријски инфламаторни мултисистемски синдром (ПИМС) има сличне симптоме као токсични шок и болест кавасаки, укључујући гроизницу, осип, отекле жлијезде, и у тежим случајевима срчано запаљење.

Свјетска здравствена организација саопштила је да се синдром најчешће јавља код дјеце заражене вирусом корона, али и код оне која нису заражена.

Овај синдром код дјеце и адолесцената доводи до грознице која траје више од три дана са знацима запаљенских процеса у организму. 

Код дјеце су примјећени и симптоми као што су осип или запаљење око уста, на шакама или стопалима, низак крвни притисак, проблеми са радом срца и крвотоком и акутни гастроинтестинални проблеми.

 

Ријеч је о дјеци која су заражена вирусом корона или која су највјероватније дошла у контакт са заражном особом.

Из Свјетске здравствене организације кажу да се овом синдрому зна веома мало.

У Француској су љекари рекли да је један деветогодишњи дјечак умро прије седам дана у Марсеју након што је код њега примјећен синдрома сличан болести кавасаки. За дјечака је утврђено да је био у контакту са зараженом особом, али сам није имао скоро никакве симптоме.

Хоспитализован је 2. маја након што му је дијагностикован шарлах. Касније је утврђена слабост срца и пребачен је на интензивну његу болнице Тимоне у Марсеју гдје је и умро.

Француски истраживачи регистровали су ове симптомте код 17 дјеце која су примљена у болницу у Паризу од 27. априла до 7. маја.

За сада се ризик од овог синдрома код дјеце сматра ниским, ако и ризик од инфекције вирусом корона.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести објавио је смјернице за љекаре како да препознају и извијесте о случајевима овог синдрома након што се појавио у Европи и више од 100 у држави Њујорк.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

17.05.2020 15:37

Имају синдроме од васих вакцина.

ОДГОВОРИТЕ