Bolest povezanu sa koronom ima preko 200 djece u Evropi

Novi opasni inflamatorni sindrom povezan sa virusom korona pogodio je oko 200 djece u Evropi, a dvoje je umrlo, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Svijet 16.05.2020 | 16:10
Bolest povezanu sa koronom ima preko 200 djece u Evropi

ECDC navodi da je umrlo jedno dijete u Britaniji i jedno u Francuskoj.

Virus korona do sada je najviše žrtava odnio među starijom populacijom i onima sa nekim hroničnim bolestima, ali su vijesti o sindromu kod djece podstakle bojazni da virus može biti opasniji za mlađe osobe nego što se ranije mislilo.

Stanje poznato kao pedijatrijski inflamatorni multisistemski sindrom (PIMS) ima slične simptome kao toksični šok i bolest kavasaki, uključujući groiznicu, osip, otekle žlijezde, i u težim slučajevima srčano zapaljenje.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se sindrom najčešće javlja kod djece zaražene virusom korona, ali i kod one koja nisu zaražena.

Ovaj sindrom kod djece i adolescenata dovodi do groznice koja traje više od tri dana sa znacima zapaljenskih procesa u organizmu. 

Kod djece su primjećeni i simptomi kao što su osip ili zapaljenje oko usta, na šakama ili stopalima, nizak krvni pritisak, problemi sa radom srca i krvotokom i akutni gastrointestinalni problemi.

 

Riječ je o djeci koja su zaražena virusom korona ili koja su najvjerovatnije došla u kontakt sa zaražnom osobom.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se ovom sindromu zna veoma malo.

U Francuskoj su ljekari rekli da je jedan devetogodišnji dječak umro prije sedam dana u Marseju nakon što je kod njega primjećen sindroma sličan bolesti kavasaki. Za dječaka je utvrđeno da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, ali sam nije imao skoro nikakve simptome.

Hospitalizovan je 2. maja nakon što mu je dijagnostikovan šarlah. Kasnije je utvrđena slabost srca i prebačen je na intenzivnu njegu bolnice Timone u Marseju gdje je i umro.

Francuski istraživači registrovali su ove simptomte kod 17 djece koja su primljena u bolnicu u Parizu od 27. aprila do 7. maja.

Za sada se rizik od ovog sindroma kod djece smatra niskim, ako i rizik od infekcije virusom korona.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je smjernice za ljekare kako da prepoznaju i izvijeste o slučajevima ovog sindroma nakon što se pojavio u Evropi i više od 100 u državi NJujork.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

17.05.2020 15:37

Imaju sindrome od vasih vakcina.

ODGOVORITE