Комеморативни скуп за жртве, у катедрали миса за усташе

Велики број грађана учествује у данашњој комеморативној шетњи Савеза удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата (САБНОР) у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 16.05.2020 | 12:43
Комеморативни скуп за жртве, у катедрали миса за усташе

Мимоход је кренуо од Трга БиХ, са мјеста гдје је усташка власт у марту 1945. године објесила 55 антифашиста, а грађани су се запутили ка ка сарајевској Вијећници.

Циљ шетње, током које се могу чути партизанске пјесме, је исказати пијетет према жртвама Другог свјетског рата и послати антифашистичку поруку.

Нијаз Скендерагић, потпредсједник САБНОР-а, истакао је да овом комеморативном шетњом антифашисти желе свим грађанима Сарајева и БиХ поручити да је крајње вријеме да се престане копати крвавим ранама прошлости.

Према његовим ријечима, црквени великодостојници и политичари требају се такмичити у томе ко ће омогућити бољу будућност, живот грађанима и утицати на суживот и толеранцију.

Нагласивши да се сви заједно требамо окренути будућности, потцртао је и да окупљени грађани у мирној и достојанственој шетњи желе послати поруке мира.

Замјеник градоначелника Сарајева Милан Тривић, који се такође придружио мимоходу, казао је да се не ради о протесту, нити скупу који има везе са мисом.

- Једини циљ грађана Сарајева и антифашиста јесте да одамо почаст жртвама - поручио је Тривић.
 
Мимоход се одржава упоредо са мисом за жртве Блеибурга у сарајевској Катедрали Срца Исусова, коју су због ревизионизма и величања усташтва осудиле бројне амбасаде, вјерске заједнице, политичке странке, удружења антифашиста и угледни појединци. 

(БН/Вијести)