Годишњица страдања војника ЈНА у Тузланској колони

У Бијељини је обијежено 28 година од страдања војника ЈНА у Тузланској колони, у којој су, 15.маја 1992.године, погинула 54 војника, а  44 рањена. За овај злочин још нико није одговарао.

Босна и Херцеговина 15.05.2020 | 16:50
Годишњица страдања војника ЈНА у Тузланској колони

Преживјели учесници И чланови породице погинулих у Тузланској  колони  не мире се са чињеницом да нико није за 28.година одговарао за стравичан злочин  на Брчанској малти. За њих све је мање наде  да ће дочекати правду, али додају, да се од истине не смије одустати.

“ 54 регистровано убијених И нико није одговарао! Зашто се онда одговарало?! Нема материјалних доказа за 54 , који су сто посто регистровани, а ми тврдимо да има више рањених, него они који имају у својим  подацима И све то стоји негдје у ладицама Тужилаштва БиХ. Овај дан проживљавамо са тугом И болом, И наше су ране незалијечиве, И сматрамо да се предмет мора покренути са мртве тачке”, рекао је Радојица Илић, учесник Тузланске колоне.

“Нико није осуђен, али би требало да неко одговара за то што се десило, јер то су све млади, недужни људи И  нису ништа  криви, само што су ишли за Србију И  тако су кажњени”,  истакао је Цвијан Зарић, члан породице погинулог војника у Тузланској колони.

Овај мучки напад припадника тзв. Патриотске лиге И Зелених беретки унапријед је плански исцениран, кажу у БОРС.

“Мислим да историја, оног момента,  када буде објективна И правична, да ће И овај случај забиљежити као један сраман И кукавички чин напада на људе који су мирно напуштали ту територију, у жељи да се врате својим кућама, изјавио је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а РС.

Душко Милуновић, министар рада И борачко-инвалидске заштите Републике Српске каже да не зна шта је још потребно Тужилаштву БиХ да се уради да би  се повео поступак  И подигну оптужнице против тадашњих челника  општине Тузла.

 Подсјећамо, за напад на тузланску колону суђено је у Београду,  једино Илији Јуришићу, старјешини Сектора јавне безбједности Тузла, оптуженом да је издао наредбу за отварање ватре на војну колону. Осуђен је на 12 година, а потом пред Апелационим судом у Београду ослобођен оптужбе. 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Странац

15.05.2020 15:34

Јел био Сташа Кошарац, он је користио трагедију само док није сјео на сарајевску сећију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брасее Сјењак

15.05.2020 21:01

Имали су 4 пута за Београд а посли преко мене па није могло јер је било наопако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗОО

16.05.2020 04:50

Тацно тако зао ми је али морало се тако десити,Мозда да су била само она млада дјеца војници неби они изазвали него пјане дзукеле брадате досле у Тз ДА Заваде истина 100%

Name

Тз боy

16.05.2020 09:42

Зао ми је момака који су недузно изгинули ради старјесина који су их оставили на милост и не милост јел ни један тај смрад није погино... Дзаба све за ста за кога је био рат за три највеца криминалца који воде ову земљу а народ се и даље потпаљује да се мрзии убија

ОДГОВОРИТЕ