Godišnjica stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni

U Bijeljini je obiježeno 28 godina od stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, u kojoj su, 15.maja 1992.godine, poginula 54 vojnika, a  44 ranjena. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Bosna i Hercegovina 15.05.2020 | 16:50
Godišnjica stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni

Preživjeli učesnici I članovi porodice poginulih u Tuzlanskoj  koloni  ne mire se sa činjenicom da niko nije za 28.godina odgovarao za stravičan zločin  na Brčanskoj malti. Za njih sve je manje nade  da će dočekati pravdu, ali dodaju, da se od istine ne smije odustati.

“ 54 registrovano ubijenih I niko nije odgovarao! Zašto se onda odgovaralo?! Nema materijalnih dokaza za 54 , koji su sto posto registrovani, a mi tvrdimo da ima više ranjenih, nego oni koji imaju u svojim  podacima I sve to stoji negdje u ladicama Tužilaštva BiH. Ovaj dan proživljavamo sa tugom I bolom, I naše su rane nezaliječive, I smatramo da se predmet mora pokrenuti sa mrtve tačke”, rekao je Radojica Ilić, učesnik Tuzlanske kolone.

“Niko nije osuđen, ali bi trebalo da neko odgovara za to što se desilo, jer to su sve mladi, nedužni ljudi I  nisu ništa  krivi, samo što su išli za Srbiju I  tako su kažnjeni”,  istakao je Cvijan Zarić, član porodice poginulog vojnika u Tuzlanskoj koloni.

Ovaj mučki napad pripadnika tzv. Patriotske lige I Zelenih beretki unaprijed je planski isceniran, kažu u BORS.

“Mislim da istorija, onog momenta,  kada bude objektivna I pravična, da će I ovaj slučaj zabilježiti kao jedan sraman I kukavički čin napada na ljude koji su mirno napuštali tu teritoriju, u želji da se vrate svojim kućama, izjavio je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a RS.

Duško Milunović, ministar rada I boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kaže da ne zna šta je još potrebno Tužilaštvu BiH da se uradi da bi  se poveo postupak  I podignu optužnice protiv tadašnjih čelnika  opštine Tuzla.

 Podsjećamo, za napad na tuzlansku kolonu suđeno je u Beogradu,  jedino Iliji Jurišiću, starješini Sektora javne bezbjednosti Tuzla, optuženom da je izdao naredbu za otvaranje vatre na vojnu kolonu. Osuđen je na 12 godina, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen optužbe. 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Stranac

15.05.2020 15:34

Jel bio Staša Košarac, on je koristio tragediju samo dok nije sjeo na sarajevsku sećiju?

ODGOVORITE
Name

Brasee Sjenjak

15.05.2020 21:01

Imali su 4 puta za Beograd a posli preko mene pa nije moglo jer je bilo naopako

ODGOVORITE
Name

DZOO

16.05.2020 04:50

Tacno tako zao mi je ali moralo se tako desiti,Mozda da su bila samo ona mlada djeca vojnici nebi oni izazvali nego pjane dzukele bradate dosle u Tz DA Zavade istina 100%

Name

Tz boy

16.05.2020 09:42

Zao mi je momaka koji su neduzno izginuli radi starjesina koji su ih ostavili na milost i ne milost jel ni jedan taj smrad nije pogino... Dzaba sve za sta za koga je bio rat za tri najveca kriminalca koji vode ovu zemlju a narod se i dalje potpaljuje da se mrzii ubija

ODGOVORITE