Неко ће одговарати за загађење земљишта у Инцелу

Случај изливања канцерогеног уља пирален у земљишту у пословној зони Инцел прошле године и даље је проблем грађана о коме се мало зна али и чије је рјешавање успорила епидемија вируса корона. Тада су у помоћ позвани и међународни експерти који су крајем марта требали понудити рјешење,али то се није десило. Опозиција пита ко ће одговарати за пропусте у истрази о изливању пиралена и најављује тужбе?

Република Српска 15.05.2020 | 14:59
Неко ће одговарати за загађење земљишта у Инцелу

Након што су почетком октобра прошле године холандски експерти презентовали резултате свог рада на рјешавању проблема земљишта загађеног пираленом, још увијек нема конкретног рјешења за отровно уље нити података о нивоу загађења. Зато су народни посланици ПДП-а подсјетили на овај проблем и поручили да не треба, због тренутне епидемије вируса корона, заборавити на овај проблем.

"Немамо праве информације, знамо да проблем није ријешен али не знамо докле се дошло и постављам питање градоначелнику и градској управи да ли је проблем пиралена ријешен, докле се дошло са тим и шта је са новцем грађана града Бањалуке који је дат холандским партнерима и шта су они урадили да нам као грађанима поднесу извјештај по том питањуа“, каже Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС РС.

Упрво због недостатка тачних информација, нејасноће гдје је тачно утрошено 300 000 долара, колико је плаћено холандским експертима за анализирање земљишта, одуговлачења са истрагом ко је одговоран за првобитно изливање пиралена и неправовременог рјешавања проблема, из ПДП-а најављују тужбе. 

 „Прво идемо против НН лица јер не можоме рећи ко је одговоран и није то посао мој већ инспекције и тужилаштва које не ради свој посао, с друге стране размишљамо о кривичном дјелу вршењу,  невршење службене дужности, градоначелник, министрица Голић инспекције јер многи нису урадили ствари из своје надлежности“, каже Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а у НС РС.

Анализе које је Еколошка инспекција града Бањалука радила у октобру и новембру прошле године показала су да је вриједност пиралена на појединим мјестима у Инцелу износила и до 6 722 милиграма по килограму. Уколико се узме у обзир да је дозвољена вриједност за ово подручје 0,2 милиграма по килограму, то значи да је присуство канцерогеног уља и око 33 000 пута веће од дозвољеног. 

 „Ово питање је значајно да се ријеши јер нисмо свјесни које посљедице ово доноси ако знамо да од 2 до 5 година након што су људи изложени пиралену тек се онда посљедице дешавају у виду канцера и мислим да је крајње вријеме да се нешто ради по овом питању“, сматра Дијана Јешић, члан Предсједншитва градског одбора ПДП-а.

У Пословној зони Инцел у марту прошле године избио је пожар када је плануло отровно уље пирален, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје. Представници Европске уније у БиХ су чак прије 15 године упозоравали власти о опасности од пиралена, међутим, још увијек се не зна зашто су надлежни о томе ћутали. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Раде

15.05.2020 13:57

Ако је кривац из Снсд,Днс,Сп,Ус,Дрпос неце одговарати нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала вама што пишете

15.05.2020 16:16

Али, одговарати неће никад нико!

Name

Хакала

15.05.2020 16:42

Оце али када???

Name

Министар

15.05.2020 13:58

Одговараце али мало сутра. Зна се ко је одговоран за извозење тог земљиста из круга инцела и просипања у цесми али опет никоме ниста. Зна се ко је правио друство халиду беслицу у голфу па опет ниста. Боље лазу мала дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

15.05.2020 14:30

За такве ствари у РС нико не одговара, то це избрисати киса и невријеме или це земла бити просута по БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.05.2020 15:00

НИКО НИКАФА НЕЦЕ ОДГОВАРАТИ САМО ЦЕ ГАРАДКАНИ БИТИ ЗАТРОВАНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњаци, ко други!

15.05.2020 20:08

Свалити све на њих! То је најлакше...

ОДГОВОРИТЕ