Neko će odgovarati za zagađenje zemljišta u Incelu

Slučaj izlivanja kancerogenog ulja piralen u zemljištu u poslovnoj zoni Incel prošle godine i dalje je problem građana o kome se malo zna ali i čije je rješavanje usporila epidemija virusa korona. Tada su u pomoć pozvani i međunarodni eksperti koji su krajem marta trebali ponuditi rješenje,ali to se nije desilo. Opozicija pita ko će odgovarati za propuste u istrazi o izlivanju piralena i najavljuje tužbe?

Republika Srpska 15.05.2020 | 14:59
Neko će odgovarati za zagađenje zemljišta u Incelu

Nakon što su početkom oktobra prošle godine holandski eksperti prezentovali rezultate svog rada na rješavanju problema zemljišta zagađenog piralenom, još uvijek nema konkretnog rješenja za otrovno ulje niti podataka o nivou zagađenja. Zato su narodni poslanici PDP-a podsjetili na ovaj problem i poručili da ne treba, zbog trenutne epidemije virusa korona, zaboraviti na ovaj problem.

"Nemamo prave informacije, znamo da problem nije riješen ali ne znamo dokle se došlo i postavljam pitanje gradonačelniku i gradskoj upravi da li je problem piralena riješen, dokle se došlo sa tim i šta je sa novcem građana grada Banjaluke koji je dat holandskim partnerima i šta su oni uradili da nam kao građanima podnesu izvještaj po tom pitanjua“, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

Uprvo zbog nedostatka tačnih informacija, nejasnoće gdje je tačno utrošeno 300 000 dolara, koliko je plaćeno holandskim ekspertima za analiziranje zemljišta, odugovlačenja sa istragom ko je odgovoran za prvobitno izlivanje piralena i nepravovremenog rješavanja problema, iz PDP-a najavljuju tužbe. 

 „Prvo idemo protiv NN lica jer ne možome reći ko je odgovoran i nije to posao moj već inspekcije i tužilaštva koje ne radi svoj posao, s druge strane razmišljamo o krivičnom djelu vršenju,  nevršenje službene dužnosti, gradonačelnik, ministrica Golić inspekcije jer mnogi nisu uradili stvari iz svoje nadležnosti“, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Analize koje je Ekološka inspekcija grada Banjaluka radila u oktobru i novembru prošle godine pokazala su da je vrijednost piralena na pojedinim mjestima u Incelu iznosila i do 6 722 miligrama po kilogramu. Ukoliko se uzme u obzir da je dozvoljena vrijednost za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, to znači da je prisustvo kancerogenog ulja i oko 33 000 puta veće od dozvoljenog. 

 „Ovo pitanje je značajno da se riješi jer nismo svjesni koje posljedice ovo donosi ako znamo da od 2 do 5 godina nakon što su ljudi izloženi piralenu tek se onda posljedice dešavaju u vidu kancera i mislim da je krajnje vrijeme da se nešto radi po ovom pitanju“, smatra Dijana Ješić, član Predsjednšitva gradskog odbora PDP-a.

U Poslovnoj zoni Incel u martu prošle godine izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen, koje je, kako tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno koliko i radioaktivne materije. Predstavnici Evropske unije u BiH su čak prije 15 godine upozoravali vlasti o opasnosti od piralena, međutim, još uvijek se ne zna zašto su nadležni o tome ćutali. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Rade

15.05.2020 13:57

Ako je krivac iz Snsd,Dns,Sp,Us,Drpos nece odgovarati niko.

ODGOVORITE
Name

Hvala vama što pišete

15.05.2020 16:16

Ali, odgovarati neće nikad niko!

Name

Hakala

15.05.2020 16:42

Oce ali kada???

Name

Ministar

15.05.2020 13:58

Odgovarace ali malo sutra. Zna se ko je odgovoran za izvozenje tog zemljista iz kruga incela i prosipanja u cesmi ali opet nikome nista. Zna se ko je pravio drustvo halidu beslicu u golfu pa opet nista. Bolje lazu mala djeca.

ODGOVORITE
Name

Komsija

15.05.2020 14:30

Za takve stvari u RS niko ne odgovara, to ce izbrisati kisa i nevrijeme ili ce zemla biti prosuta po BL

ODGOVORITE
Name

Rale

15.05.2020 15:00

NIKO NIKAFA NECE ODGOVARATI SAMO CE GARADKANI BITI ZATROVANI.

ODGOVORITE
Name

Bošnjaci, ko drugi!

15.05.2020 20:08

Svaliti sve na njih! To je najlakše...

ODGOVORITE