Вучић: Орбан једини рекао да је ЕУ потребна Србија

Премијер Мађарске Виктор Орбан борави у посети Србији и састао се са председником Србије Александром Вучићем.

Србија 15.05.2020 | 14:54
Вучић: Орбан једини рекао да је ЕУ потребна Србија

Вучић је рекао да су односи две земље најбољи у историји.

"Изузетно сам срећан што Срби и Мађари имају изузетно добре односе. Наши економски односи никад нису били развијенији", рекао је Вучић.

Он је додао да је замолио Орбана за додатну подршку Мађарске на европском путу Србије.

"Замолио сам за још снажнију подршку Мађарске. Желим да грађани Србије знају да када многи размишљају шта да кажу, када је у питању права националних мањина, они су увек ту да кажу добре речи за нашу земљу и ми смо им на томе захвални", рекао је Вучић и додао да ће Србија уз ту помоћ моћи да обезбеди сигурну будућност на европском путу.

Према његовим речима, Срби и Мађари живе заједно и нема чак ни "скривених проблема".

"За нас је важно да искажемо захвалност коју смо добили за време пандемије, када помоћ није стизала са много страна", оценио је Вучић.

Он је напоменуо да је Мађарска помогла и да дођемо до медицинске помоћи.

"Ја сам премијера Орбана обавестио о свему што се збива у региону, ситуацији на Косову и Метохији, разговорима које очекујемо и замолио за разумевање Мађарске", рекао је Вучић и додао да, иако је Мађарска признала независност Косова, они разумеју Србију.

"Нико Србију није тако разумео као Мађарска", рекао је он.

Вучић је казао да га не интересује да ли ће неко да га критикује или хвали, али је поставио питање грађанима Србије да ли смо добили нешто лоше од Мађарске и премијера Орбана.

"Кад је то Мађарска била против нас у европским и светским форумима? Је л' знате неку земљу која је била гласнија да заштити права Срба, чак и на Косову и Метохији и региону", упитао је Вучић и додао да не зна шта још да очекује, кад су Мађари, како је казао, учинили све.

Он је казао да ће, док је он председник Србије, њена реч ће бити поштована.

"Знам колико је труда уложио да коначно исправимо историјске односе Срба и Мађара, обојица, он више него ја. Зато данас имамо не само мир, него имамо најближе односе између наших народа", рекао је он.

Вучић је казао да неће рећи ништа лоше против Орбана и додао: "Победите ме на изборима, нађите оне који ће да се додворавају светским часописима".

"Виктор је био једини који је рекао на видео-конференцији да више је Србија потребна ЕУ, него што је ЕУ потребна Србији. То су слушали и Меркелова и Макрон и сви други", рекао је Вучић.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да је битно да "бодримо једни друге", јер, како је напоменуо, и једна и друга држава су добиле прву битку са коронавирусом.

"Сада почиње друга битка, поновно покретање економије и ту тему ћемо данас наставити да разматрамо", рекао је Орбан.

Навео је да ће утицати на то да Европска унија одобри отварање преосталих поглавља за преговоре Србије о чланству у ЕУ.

Орбан је рекао да је Мађарска била у сталном контакту са суседним земљама, те да Мађарска може да закључи да има много пријатеља.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Карадоз

15.05.2020 13:10

А Орбан се пита ко Миле из Мале Крсне

ОДГОВОРИТЕ
Name

балкан

15.05.2020 13:25

јеси ли срецан сто је тај исти направио карту "велике мадарске" са војводином!! јели те и то радује или цутис ! да је хрватска педаљ србије ставила као своје лавина критика и осуда би на све стране пљустале ! али тај орбан је највеци националиста и особа сумњивог морала с којим се ти друзис то довољно говори све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

15.05.2020 13:45

Назалост насу а какав углед има боље да и он није .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

15.05.2020 13:45

Ти и Орбан и нас Бог само мозете један другом долазити толико о вама али на залост нас це све костати ви сте обезбедили и стото покољење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

15.05.2020 14:10

хахахах цуј то хахахахха Србија потребна Европи хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ-у треба Србија

15.05.2020 14:30

Први разлог: квалитетна радна снага. Други разлог: стратешки положај Србије. Трећи разлог: рудне резерве нпр. злато Четврти разлог: сигурносни. Пети разлог: религија. Какогод се Муслимани групишу, тако то ради и хришћански свијет. Србија би засигурно већ била у ЕУ да није косовског питања. ЕУ хоће резерват на Косову и америчке војне базе да то држе под контролом.

Name

Ре ЕУ ттеба Србија

15.05.2020 15:03

Глупљег коментара одавно нисам прочитао,зар се може тако мало развити људски мозак.Свака твоја реченица је упитна,тако да и немам воље да ти једну по једну коментаришем,једноставно,преиспитај се у ком свијету живиш.

Name

кики

15.05.2020 14:34

Дрзава која је у ЕУ а има мање плате од Србије...наравно да Орбан фасциниран, Мадзари су се уканалили за наредних 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре кику

15.05.2020 15:07

Горег народа од Мађара нисам видио,покватењаци којима не можеш ништа вјеровати.Увијек ће они имати претензије према Војводини,уосталом то им је и у генима,то су већ у прошлости и доказали.

Name

Хос

15.05.2020 15:16

Ивог Орбана нико у ЕУ не шљиви ни за шта,па дође кадкад да просипа своју шовинистичку политику тамо гдје може.Неки дан иза њега карта велике Мађарске у којој хе и Војводина а овдје читам хвалоспјеве у коментарима,баш смо чудан народ,дивимо се неком ко нагиње ка шовинизму,заборавили смо како су се према сиријским избјеглицама понашали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

16.05.2020 08:30

То је вуцицу срамота а не понос од 27 земаља само једна ,докле је србија догурала

ОДГОВОРИТЕ